موانع تولید و راهکارهای حل مشکلات بخش کشاورزی استان اردبیل بررسی شد

ایرنا/ اردبیل- ایرنا- موانع تولید و راهکارهای حل مشکلات بخش کشاورزی استان اردبیل روز پنجشنبه با حضور غلامرضا نوری قرلجه وزیر جهاد کشاورزی و مسئولان محلی، طی نشست مشترک با فعالان اقتصادی بخش کشاورزی این استان بررسی شد.
به گزارش خبرنگار ایرنا، در این جلسه علاوه بر نماینده مردم استان در محلس شورای اسلامی و نیز استاندار، تولید کنندگان و فعالان اقتصادی بخش کشاورزی استان اردبیل به بیان دیدگاهها و مشکلات این حوزه پرداختند و وزیر جهاد کشاورزی نیز در خصوص هر موضوع مطرح شده، راهکارها و پاسخهای لازم و فنی را بیان کرد.
تاکید بر اجرای سامانههای آبیاری تحت فشار در پایاب سدهای استان اردبیل
استاندار اردبیل در این جلسه، تامین آب و استفاده بهینه از منایع آبی را مهمترین دغدغه در بخش کشاورزی این استان برشمرد و گفت: تنها ۳۰ هزار هکتار از ۲۲۵ هزار هکتار اراضی آبی استان اردبیل به سامانه های آبیاری مدرن و تحت فشار مجهز شده است.
مسعود امامی یگانه اضافه کرد: هم اکنون ظرفیتهای کشاورزی زیادی در پایاب سدهای استان اردبیل به خصوص در پایاب سد عمارت و خداآفرین ایجاد شده و همه این اراضی باید به سامانه مدرن و تحت فشار مجهز شود و سرمایهگذاری نیمهکاره نیز به اتمام برسد تا بتوانیم از همه ظرفیتهای تولیدی بخش کشاورزی این استان استفاده کنیم.
وی همچنین خواستار پرداخت تسهیلات به طرحهای اقتصادی و سرمایهگذاری بالای ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی در استان اردبیل شد و اظهار کرد: درخواست ما این است که با ایجاد ردیفهای مخصوص، پرداخت تسهیلات این طرحها در اولویت قرار گیرد.
استاندار اردبیل پرداخت تسهیلات برای تکمیل طرحهای بالای ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی را موجب ایجاد زمینه اشتغال برای ۲ هزار و ۴۰۰ نفر در استان اردبیل اعلام کرد و افزود: این طرحها علاوه بر مساله اشتغال، در تامین امنیت غذایی نیز نقش مهمی ایفا خواهد کرد.
وی همچنین خواستار خرید آسان و پرداخت به موقع وجه محصولات خرید تضمینی استان اردبیل شد و اضافه کرد: کشاورزان استان اردبیل به خاطر سردسیر بودن منطقه، در اواخر سال زراعی محصول خود را تحویل دولت می دهند ولی در دریافت مطالبات خود با مشکل مواجه میشوند که این امر نگاه ویژه دولت را می طلبد.
امامی یگانه استفاده بهینه از ظرفیت تولیدی کشت و صنعت مغان و پارس را ضروری خواند و اضافه کرد: وضعیت این دو واحد اقتصادی بزرگ، مطلوب نیست در حالی که این دو واحد تولیدی باید برای بخش کشاورزی همه کشور الگو باشد.
وی در ادامه خواستار حمایت از تعاونیهای تولیدی مرزی و نیز هدفمندسازی در توسعه صادرات مرزی از طریق ظرفیت دیپلماسی مرزی شد و گفت: در این زمینه برنامهریزی لازم انجام شده تا با توسعه صادرات و فرصت ایجاد شده جدید در سفر رییس جمهوری به جمهوری آذربایجان، بخش کشاورزی استان اردبیل رونق بگیرد.
استاندار اردبیل همچنین خواستار تسریع روند پیگیری احداث بارانداز ریلی در منطقه مغان و احداث بندر خشک در شمال استان اردبیل شد.
پیمانسپاری ارزی صادر کنندگان بخش کشاورزی حل شود
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان اردبیل نیز در این جلسه با اشاره به تعریف مزیت و توانمندی استان اردبیل در بخش کشاورزی گفت: تولید کنندگان و صادر کنندگان بخش کشاورزی این استان به علت پیمانسپاری ارزی دچار مشکلات عدیده شدهاند و اولین انتظار ما این است که موضوع پیمان سپاری ارزی درباره محصولات کشاورزی صادراتی حل و فصل و حذف شود.
حسین پیرموذن خواستار ایجاد کانال سبز از طریق تفاهم وزارت جهاد کشاورزی با سازمان گمرک شد و افزود: از طریق ایجاد کانال سبز، محصولات کشاورزی صادراتی و ترانزیتی بدون نوبت ترانزیتی و گمرکی باید از دروازههای گمرکی کشور، اظهار و صادر شود.
وی اظهار کرد: معطل شدن چهار و پنج روزه بارهای ترانزیتی و صادراتی در دروازههای گمرکی در شرایط آب و هوایی گرم، موجب خسارت به محموله و زیان صادر کنندگان میشود و به همین علت محصولات کشاورزی باید بدون نوبت از طریق این کانال سبز از دروازه گمرکی عبور کرده و راهی مقصد شود.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان اردبیل با تاکید بر ضرورت تسریع در تکمیل طرحهای آبیاری در پایاب سدهای استان اردبیل به خصوص شبکه آبیاری پایاب سدخداآفرین گفت: تولید در این منطقه به زودی افزایش زیادی خواهد یافت و باید از هم اینک برای صادرات آن فکری اساسی شود.
وی با اشاره به سهم ۲۰ درصدی استان اردبیل در تولید سیب زمینی و صادرات بخشی از این محصول، خواستار تامین زیرساخت براین نگهداری و به خصوص احداث سردخانه در سطح این استان شد و بیان کرد: برای این منظور باید انبارهای فنی و سردخانه ویژه احداث شود ولی در ردیف بودجه وزارت جهاد کشاورزی و تسهیلات این بخش، توجهی به این مساله نشده و سرمایهگذاران در این زمینه نیز دچار مشکل تامین منابع مالی هستند.
پیرموذن احداث شهرک گلخانهای یک هزار و ۶۰۰ هکتاری در مغان را ظرفیت کم نظیر برای بخش کشاورزی استان اردبیل برشمرد و اضافه کرد: با تکمیل این شهرک و افزایش تولیدات در پایاب سد خداآفرین، استان اردبیل در آینده نه چندان دور با مشکل ترانزیت و صادرات محصولات مازاد خود مواجه خواهد شد و لازم است که از هم اکنون تدابیر لازم اتخاذ شود.
وی خواستار احداث انبار و پایانه صادراتی در پارسآباد مغان و احداث بارانداز ریلی در منطقه مغان برای حل این مساله شد و افزود: بر اساس توافق اخیر انجام شده در سفر رییس جمهور ایران به جمهوری آذربایجان، احداث بارانداز ریلی در اسرع وقت ضروری است.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان اردبیل اضافه کرد: اگر این بارانداز ریلی و پایانه صادراتی در مغان احداث شود، ظرفیت صادراتی و ترانزیتی کشور ما در سنوات آتی به میزان پنج میلیون تن افزایش خواهد یافت.
تاکید بر تامین عادلانه حقابه از حوزههای آبریز و رودخانههای استان اردبیل
ابراهیم فهیمی نماینده مردم شهرستان پارسآباد، بیلهسوار و اصلاندوز در مجلس شورای اسلامی نیز در این جلسه بر تامین عادلانه حقابه از حوضههای آبریز و رودخانههای استان اردبیل تاکید کرد.
ابراهیم فهیمی گفت: ناترازی انرژی در همه بخشهای تولید کشاورزی باید پیگیری و رفع شود و تولیدات کشاورزی نباید به خاطر ناترازی انرژی آسیب ببیند چرا که در صورت آسیب، خسارت وارده دیگر قابل جبران نخواهد بود.
رییس مجمع نمایندگان استان اردبیل با تاکید بر ضرورت حفظ آب و خاک به عنوان سرمایه های تولید کشاورزی و استفاده بهینه از آن، تامین و تخصیص آب و نیز تکمیل روند اجرایی طرحهای آبیاری را مهمترین نیاز بخش کشاورزی این استان عنوان کرد.
وی در ادامه خواستار پیگیری توافقنامه امضا شده با جمهوری آذربایجان در جریان سفر اخیر ریس جمهور ایران به باکو شد و اظهار کرد: بخش مهمی از این توافقنامه در خصوص رفع موانع و رونق بخش کشاورزی بوده و اجرای آن بر رونق تجارت بین دو کشور از طریق استان اردبیل اثر مستقیم و زیادی خواهد داشت.