لزوم کنترل بر تولید، توزیع و فروش سیگار و قلیان

ایرنا/ قم - ایرنا - والدین و جوانان باید از استعمال دخانیات پرهیز کنند، مسئولان دستگاه های مربوطه نیز نظارت و کنترل بر تولید؛ توزیع؛ و فروش سیگار و قلیان را در اولویت قرار بدهند.
به گزارش روز شنبه ایرنا، حجتالاسلاموالمسلمین محمد رضا قاسمینیا از فعالان فرهنگی و آموزشی قم با اشاره به نامگذاری سوم تا نهم خردادماه به عنوان هفته بدون دخانیات در یادداشتی آوردهاست: قانون جامع کنترل و مبارزه بادخانیات در سال ۱۳۸۵ در مجلس شورای اسلامی تصویب و به دولت ابلاغ گردید، که باید مسئولان و نمایندگان مجلس شورای اسلامی بر نحوه اجرای این قانون نظارت وکنترل داشته باشند، و آن را بازخوانی و بروزرسانی کنند.طبق آمار اعلام شده از سوی جمعیت مبارزه با دخانیات ایران، هر سال حدود ۷۰ هزارنفر بر اثر استعمال دخانیات در ایران فوت می شوند.
دروازه ورود به اعتیاد مواد مخدر، از استعمال دخانیات شروع میشود، به عبارتی بیش از ۸۵ درصد معتادان مواد مخدر ورود به دام مهلک اعتیادشان را از استعمال دخانیات شروع کردهاند، خانوادهها باید مراقب فررندانشان باشند و از دولت و دستگاههای نظارتی بخواهند تا مطابق تکالیف و وظایفشان که در قانون کنترل و مبارزه با دخانیات و شیوهنامه اجرایی آن تصریح شده اقدام نمایند.
با تاسف زیاد سن مصرف دخانیات بین ۱۲ تا ۱۴ سال را نشان میدهد و در برخی گزارشات میدانی نیز ۹ سال اعلام شدهاست.خانوادهها سیگار و قلیان کشیدن فرزندانشان را کوچک نشمارند و باید بدانند ۱۰تا ۱۵ درصد اعتیاد به موادمخدر در بچهها؛ از مصرف سیگار شروع میشود،در جنگ فرهنگی ، اقتصادی و اجتماعی مبارزه با استعمال دخانیات و پیشگیری و کاهش استعمال از آن، نقش و سهم مهمی دارد،استعمال دخانیات و سیگار و قلیان موثرترین آسیبهای اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی و فروپاشی خانواده ها را خبر میدهد.
طبق قانون در شعاع ۱۰۰ متری مدارس و مراکز آموزشی و فرهنگی نباید سیگار و دخانیات عرضه و فروخته شود، فروش سیگار به کودکان و نوجوانان زیر ۱۸ سال ممنوع است، مدیران مدارس و پدران و مادران دانشآموزان باید بر رعایت این قانون نظارت کنند و از مسئولان انتظار برخورد با خاطیان میباشد.
استان قم باید در مبارزه و مقابله با آسیب های اجتماعی و فرهنگی سرآمد باشد و در عدم استعمال دخانیات و سیگار و قلیان و پرهیز از مصرف آنها الگو شود، درسال ۱۳۹۸ قم شهر بدون دخانیات معرفی شد و تعدادی از مسئولان و مدیران استان و شهر با نشستها و دیدارهایی متعهد به پیگیری و اجرای تحقق اهداف این طرح شدند که پس از گذشت سالها باید بررسی کنند و به وجدان خود پاسخ بدهند چه اقدامتی داشتهاند؟ و به چه میزان موفق بودهاند؟
دود سیگار و اثرات سوء آن به سلامتی و آینده سه گروه آسیب و زیان و ضرر میرساند:
اول: خود فرد سیگاری
دوم: افرادپیرامون فردسیگاری (دود و استنشاق تحمیلی)
سوم: محیط فیزیکی پیرامون فرد سیگاری
نباید هر روز در شهرها و کوچه ها و خیابانها شاهد رشد فروشگاهها و دکهها و قلیان سراهای زیرزمینی عرضه و استعمال سیگار و قلیان و مواد دخانی با تابلوهای رنگارنگ و فریبنده باشیم. در فیلمها و مجموعههای تلویزیونی صداوسیما و فیلمهای سینمایی و در فیلمها و نمایشهای خانگی و خصوصی در شبکههای اجتماعی و فضاهای مجازی نباید سیگار و قلیان و سیگارهای الکترونیکی (ویپ و پاد) استعمال و یا نمایش و نشان داده شود.برنامه های آموزشی و تبلیغی برای پیشگیری از استعمال دخانیات و مبارزه با آن توسط دستگاههای دولتی و غیر دولتی با هدف فرهنگسازی باید پیگیری و اجرا شود.
رسانه ها؛ دستگاهها و نهادها و مراکز تبلیغی و فرهنگی و دینی و آموزشی و سلامتی بهداشتی و نظارتی و خطبا و گویندگان و منبریها و مداحان و هنرمندان و ورزشکاران و ... باید برای پیشگیری و نجات کودکان و نوجوانان و زنان و دختران و خانوادهها از غرق شدن و افتادن در دام دخانیات بسیج شوند و با احساس مسئولیت اجتماعی در این میدان وارد و فعال شوند.
سخن آخر: همه باید برای حیات همنوعان و سلامتی و قوی سازی ایران و ایرانی، خود را مسئول و پاسخگو بدانیم، هر کسی و هر مقام و مسئولی بتواند در کاهش استعمال دخانیات قدمی بردارد و یا اقدامی کند و انجام ندهد، در علت و عوامل مرگ افراد مبتلا به دخانیات شریک میشود، هر نخ سیگار تیری هدفمند به سوی کاهش جمعیت میباشد.
مدیران و مسئولان و نهادها و مراکز فرهنگی و اجتماعی و نظارتی مانند شورای فرهنگ عمومی استان؛ قرارگاه ۱۹ دی، شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر به میدان مبارزه همه جانبه با استعمال دخانیات بیایند.