۳۰ درصد محصولات کشاورزی کشور بهعلت نارسایی در نگهداری و توزیع از بین میروند

ایسنا/ محقق بخش زراعی و باغی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام گفت: ۳۰ درصد محصولات کشاورزی کشور بهدلیل نارسایی در نظام نگهداری و توزیع، از بین میروند.
سارا صفری امروز سهشنبه ۲۲ مهر در کارگاه آموزشی «وضعیت ضایعات بخش کشاورزی و راهکارهای مدیریتی در جهت توسعه پایدار» که در بستر شبکه آموزش کشاورزی (شاک) برگزار شد، اظهار کرد: در سطح بینالمللی سالانه مقدار زیادی از تولیدات بخش کشاورزی بین ۱۰ تا ۵۰ درصد به صورت ضایعات از چرخه مصرف خارج میشود، در کشور ما نیز به طور متوسط ۳۰ درصد یا به عبارتی۴۲۰ هزار تن از محصولات کشاورزی به دلیل نارساییهای موجود در سیستم نگهداری، تبدیل و توزیع، ضایع میشود.
وی خاطرنشان کرد: این در حالی است که ۷۰ درصد از ضایعات و پسماندهای کشاورزی کشور ارگانیک و حیاتی است و میتواند به خاک برگردد، از اینرو برخلاف وجود قابلیتهای غیرقابل انکار در بخش کشاورزی، مشکل عمده ساختار کشاورزی، فقدان سازماندهی مناسب در مدیریت جامع و فقدان ایجاد انگیزه در بهرهبرداری بهینه و پایداری از منابع است.
صفری تأکید کرد: علاوه بر مشکلات زیستمحیطی و بهداشتی که بهدنبال دفن، سوزاندن و رها کردن ضایعات و پسماندهای کشاورزی پدیدار میشود، افزایش ضایعات کشاورزی خسارتهای اقتصادی فراوانی نیز به همراه دارد که میتوان به هدر دادن منابع محدود (آب، خاک و ...)، پایینآوردن کیفیت و ارزش محصول، هدر دادن نهادههای یارانهای، افزایش نیاز به واردات، کاهش درآمد و تهدید موقعیت شغلی تولیدکننده (کشاورز) را اشاره کرد.
محقق مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام توضیح داد: بنابراین بخش کشاورزی با داشتن نقش اساسی در اقتصاد کشورهای در حال توسعه، نیازمند رسیدن به توسعه پایدار، با حفظ منابع طبیعی برای نسلهای آینده است.
وی انواع ضایعات در بخشهای مختلف را شامل بقایای زراعی، ضایعات دامپروری، ضایعات صنایع فرآوری مواد غذایی و محصولات کشاورزی، ضایعات حاصل از آبزیپروری، ضایعات تجهیزات و ماشینآلات مزرعه و بستهبندی، سیلو و ضایعات آگریپلاستیک ذکر کرد.
صفری راهکارهای مدیریتی کاهش ضایعات را شامل سه دسته راهکارهای فنی و تکنولوژیکی شامل استفاده از فناوریهای نوین در برداشت و نگهداری محصولات، توسعه روشهای فرآوری و بستهبندی مناسب و بکارگیری سیستمهای هوشمند نظارت بر ضایعات، راهکارهای اقتصادی و سیاستگذاری شامل مشوقهای مالیاتی و یارانهای و حمایت از کشاورزان برای کاهش ضایعات، توسعه زیرساختهای بازیافت و تبدیل ضایعات به انرژی یا کود و سیاستهای دولتی و قوانین کاهش پسماند کشاورزی و راهکارهای اجتماعی و فرهنگی شامل آموزش و ترویج فرهنگ مصرف بهینه در زنجیره تولید تا مصرف و مشارکت ذینفعان (کشاورزان، صنایع تبدیلی، مصرفکنندگان) دانست و در خصوص هر کدام از این راهکارها توضیحاتی را ارائه داد.
انتهای پیام