برای مشاهده نسخه قدیمی وب سایت کلیک کنید
logo

غذایی پرطرفدار در جنوب سیستان و بلوچستان

منبع
صدا و سيما
بروزرسانی
غذایی پرطرفدار در جنوب سیستان و بلوچستان

صدا و سيما/ امباگ يکي از غذاي هاي سنتي و قديمي سيستان و بلوچستان است که به عنوان ميراثي سنتي در فهرست ميراث فرهنگي کشور ثبت شده است.

اين غذا بيشتر در شهرستان قصرقند، پخته مي شود و وجه تسميه اين غذا از گويش محلي گياه شنبليله است که افراد محلي به اين گياه، امباگ مي گويند.
مدير اداره ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي قصرقند گفت: غذاي امباگ، قدمتي 400 ساله دارد در اين منطقه دارد.
شناسنامه‌دار کردن اين غذاي سنتي سيستان و بلوچستان  در سطح جهاني در حال انجام است
ثبت اين غذاي سنتي در فهرست ملي موجب ماندگاري و معرفي آداب و رسوم اين منطقه در سطح ملي و بين‌المللي  خواهد شد 
امباگ با قدمتي ۴۰۰ ساله از پرطرفدارين غذاهاي سنتي مردم جنوب سيستان بلوچستان است که خاستگاه آن شهرستان قصرقند است که  ترکيبي از گياه شنبليله، مرغ، پياز و ادويه محلي است. 
مدير اداره ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي قصرقند مي،گويد: غذاي امباگ يکي از غذاهاي پرطرفدار مردم شهرستان قصرقند است که از گياه شنبليله، گوشت مرغ و ادويه هاي مخصوص محلي درست مي شود  و طعم و مزه خاص آن طرفداران زيادي در استان و حتي کشورهاي حوزه خليج فارس دارد .
باشنده مي گويد :اين غذا در فصل زمستان درست مي شود اما با توجه به علاقه خاص مردم اين منطقه گياه شنبليله به صورت خرد شده در فريزر نگهداري مي شود تا در فصل هاي ديگر هم مورد استفاده مردم قرار بگيرد
وي گفت:وقت ،مهماني از خارج از شهرستان به قصرقند مي آيد علاوه بر غذاهاي ديگر امباگ نيز زينت بخش سفره ها خواهد بود 
باشنده گفت:اين غذاي در وعده شام صرف مي شود و مردم  قصرقند آن را با نان برنجي و تيموش استفاده مي کنند .
کارشناس گياهان دارويي قصرقند نيز گفت : خاصيت درماني شنبليله و استفاده از آن در طب سنتي ايران، در ماندگاري اين غذا طي قرن ها در بين مردم موثر بوده است.
محمودي افزود: کاهش قند و کلسترول خون، کنترل ديابت نوع يک و دو، بهبود رفلاکس معده ، درمان کم خوني و خاصيت ضد سرطاني شنبليله از خواص درماني اين گياه است.
وي گفت: دم کرده امباگ يا همان(شنبليله ) به همراه عسل براي درمان سرفه هاي سرد و ورم غدد دروني از جمله طحال و کبد و کمر درد موثر است.
 
توسعه کشت امباک در قصرقند 

مدير جهاد کشاورزي قصرقند نيز گفت : بارش هاي  دو سال اخير در شهرستان قصرقند موجب شده تا کشاورزان اين شهرستان بيش از 60 هکتار  از اراضي کشاورزي اين شهرستان را  به کشت امباگ(شنبليله )اختصاص دهند.
رئيسي افزود: کشت اين گياه در پاييز آغاز مي شود و تا پايان  زمستان ادامه دارد 
ابراهيم بهمن پور يکي از کشاورزان با سابقه قصرقند هم  درباره شنبليه مي گويد ؛اين گياه از زمان هاي خيلي دور  توسط پدران ما کشت شده و نسل اندر نسل ادامه يافته است .
وي ادامه مي دهد که غذاي امباگ در بين مردم منطقه از محبوبيت بالايي برخوردار است و همه خانواده هاي قصرقندي در طول  يک ماه حداقل سه بار  اين غذا را درست مي کنند.
 اين کشاورز قديمي گفت:اگر خانواده اي براي    اولين بار انباگ درست کند بوي خوش اين غذاي در کل محله مي پيجد به طوري که همه را محذوب خود مي کند..
شهرستان قصرقند در جنوب سيستان و بلوچستان با داشتن160 رشته قنات و7850اراضي باغي و زراعي يکي از مهمترين  قطب هاي کشاورزي سيستان وبلوچستان محسوب مي شود
 
طرز تهيه  امباگ ، «خوراک مرغ با شنبليله»

اسم بلوچي اين غذا امباگ است و يکي از غذاهاي اصيل جنوب سيستان و بلوچستان است که با مرغ و شنبليله تازه درست ميشود.
بعضي ها ادويه مي ريزند داخل اين غذا و بعضي ها فقط فلفل سياه و دارچين کوبيده شده و کمي زيره بهش اضافه ميکنند.
در دوران قديم هيچ ادويه اي براي پخت اين غذاي سنتي استفاده نميشد.
و جالب است بدانيد مصرف ادويه جات براي غذاهايي که سبزي فراوان دارند مناسب نيست و طعم ادويه بر غذا قالب ميشود .
براي درست کردن امباگ مهم ترين قسمت شستن و تلخ گيري شنبليله است .
شنبليله را زياد بشوييد تا تلخي اش گرفته شود و خرد کنيد و سپس چند بار بشوييد و داخل قابلمه پر از آب، آبپز کنيد وقتي يه جوش زد آب آن را خالي کرده و مجدد بهش آب اضافه کنيد وقتي آب به جوش آمد آن را آبکش کنيد و مجدد شنبليله را بشوييد.و داخل توري بذاريد تا آبش کاملا گرفته بشه.

مواد لازم:

بالاي ران مرغ ..........۲ تکه
سبزي امباگ.................دو پيمانه
‌پياز سرخ شده........... ۲ قاشق سوپخوري
سير خرد شده ......... ۲ حبه
روغن .................... به ميزان لازم

۱.روغن را داخل قابلمه بريزيد و سير را به آن اضافه کنيد .
۲.مرغ را به سير اضافه کرده و هم بزنيد .
سير طعم بد مرغ را برطرف کرده و گوشت مرغ شما را خوشمزه ميکند.
بذاريد مرغ داخل روغن طلايي بشه و آب مرغ کاملا خشک شود.
۳.شنبليله را به مرغ اضافه کرده و همراه مرغ تفت بدهيد تا سبزي سرخ شود .
10دقيقه براي تفت دادن کافي ست
۴.پنج ليوان آب به مرغ اضافه کرده و درب قابلمه را ببنديد تا مرغ کاملا بپزد و از استخوان جد شود و آب آن کاملا خشک شود.
۵.سپس با قاشق آن را هم بزنيد و مرغ زياد پخته خودش از استخوان جدا مي شود و به راحتي ريش ريش ميشود و با سبزي شنبليله مخلوط ميشود.
۶.پياز سرخ شده را بهش اضافه کرده و هم بزنيد ،حرارت را کم کنيد ،بعد از 10 دقيقه حرارت را خاموش کنيد.

اين خوراک خوشمزه را به همراه ليموي تازه و نان تينموش سرو کنيد.

نويسنده: امان الله عزيزي

آخرين خبر سيستان و بلوچستان در اينستاگرام :
https://instagram.com/zahedan_today