بیماریهای قلبی عروقی شایعترین علت مرگومیر مردان کردستانی است

ايرنا/ معاون امور بهداشتي دانشگاه علوم پزشکي کردستان گفت: ارزيابيهاي انجام شده در سال گذشته نشان ميدهد که بيماريهاي قلبي و عروقي با ۴۳ درصد شايعترين علت مرگ و مير مردان بوده است.
ابراهيم قادري، معاون امور بهداشتي دانشگاه علوم پزشکي کردستان اظهار داشت: در ۲ دهه اخير سلامت مردان بهعنوان بحران خاموش سلامت مورد توجه بينالمللي گرفته است.
وي با بيان اينکه هفته ملي سلامت مردان ايران هر سال در اولين هفته اسفند ماه برگزار ميشود، افزود: در سال جاري با توجه به شيوع کوويد ۱۹ در دنيا و شدت ابتلا و مرگومير بيشتر مردان نسبت به زنان هفته ملي سلامت مردان ايران با شعار «همهگيري کرونا، توجه بيشتر به سلامت مردان» برگزار ميشود.
معاون امور بهداشتي دانشگاه علوم پزشکي کردستان تاکيد کرد: بر اساس آمار سال گذشته سه علت اصلي مرگوميرها در استان بيماريهاي قلبي عروقي با ۴۳ درصد، سرطان و تومورها ۱۶ درصد و سوانح و حوادث با ۱۱ درصد گزارش شده که از اين تعداد بيشترين ميزان مرگ و مير مربوط به مردان به دليل بيماريهاي قلبي و عروقي است.
قادري اضافه کرد: باورهاي غلط فرهنگي مبني بر برتر بودن و قويتر بودن مردان نسبت به زنان و در نتيجه مغفول ماندن تمرکز بر سلامت موجب شده که مردان کمتر به سلامت خود اهميت دهند و در مقايسه با زنان کمتر اصول بهداشتي تعريف شده مانند شستشوي مکرر دستها، استفاده از ماسک و دستکش را رعايت کنند.
وي سرطانهاي شايع مردان در استان را سرطان معده، پوست، مثانه، ريه و کولورکتال اعلام کرد و گفت: وجود بيماريهاي مزمن مانند بيماريهاي قلبي عروقي، فشار خون بالا، ديابت، عروق مغز در مردان بيش از زنان يوده و رفتارهاي ناسالم مردان مانند تغذيه ناسالم، بيتحرکي و مصرف دخانيات در ميان مردان شايعتر است.
معاون امور بهداشتي دانشگاه علوم پزشکي کردستان گفت: اين هفته در شرايط همهگيري کوويد ۱۹ فرصت مناسبي است براي توجه بيشتر به سلامتي مردان بهوسيله اطلاعرساني و تلاش براي افزايش آگاهي مردان به موضوع سلامتي و تشويق مردان به مشارکت در توسعه برنامههاي بهداشتي پايه، ترغيب آنان به رعايت شيوه زندگي سالم و انجام مراقبتهاي به موقع در بيماريهاي زمينهاي است.
قادري تاکيد کرد: اگرچه همه افراد جامعه از کوچک تا بزرگ، زن و مرد در معرض خطر کرونا ويروس هستند، اما سن و جنس به عنوان ۲ فاکتور مهم در ابتلا يا شدت علايم تاثير گذارند و ابتلا و سن افرادي که علائم شديدتري پيدا مي کنند يا ابتلا به کرونا در آنها منجر به مرگ مي شود، در سالهاي پاياني ميانسالي و دوره سالمندي بيشتر است.
وي با اشاره به اينکه تاکنون موارد آلودگي، شدت ابتلا و مرگومير ناشي از کرونا در مردان بيشتر از زنان بوده و اين افراد نيازمند مراقبت و توجه بيشتر هستند، گفت: علاوه بر مرگومير ناشي از کوويد ۱۹، بهطور کلي مردان در همه گروههاي سني، مرگ و مير بالاتر و طول عمر کوتاهتري نسبت به زنان به دلايل مشابه دارند و مشکلات، مواجهات و عوامل خطر اختصاصي متعددي نيز، سلامت آنان را تهديد ميکند.
معاون امور بهداشتي دانشگاه علوم پزشکي کردستان گفت: رفتارهاي پرخطر بيشتر، مواجهات خطرناک شغلي، خشونت، سوانح و حوادث ترافيکي و شغلي کشنده، شيوع و بروز بيشتر بيماريهاي مزمن کشنده مانند سکته قلبي و مغزي در مردان از مهمترين دلايل مرگ و مير بالاتر و عمر کوتاهتر آنان است که اين امر را به يک بحران مهم سلامتي در همه دنيا تبديل کرده است.
قادري نقش عوامل بيولوژيکي، فاکتورهاي ژنتيکي، هورموني و تأثير برخي آنزيمها، برخي عوامل اجتماعي، مسووليت هاي شغلي و اقتصادي را در سلامت مردان تعيين کننده دانست و اظهار داشت: اين فاکتورها در ابتلا و شدت بيشتر عوارض کوويد ۱۹ در مردان نقش تاثيرگذاري دارند.