نماد آخرین خبر

اقلیم سیستان‌وبلوچستان از خشک به فراخشک تبدیل شده است

منبع
باشگاه خبرنگاران
بروزرسانی
اقلیم سیستان‌وبلوچستان از خشک به فراخشک تبدیل شده است

باشگاه خبرنگاران/ رئيس گروه تحقيقات هواشناسي سيستان و بلوچستان گفت: با توجه به کم بارشي‌ها و خشکسالي‌هاي دو دهه اخير، اقليم بخش قابل توجهي از مساحت استان از خشک به فرا خشک تبديل شده است.

الله‌بخش ريگي، رئيس گروه تحقيقات هواشناسي سيستان و بلوچستان اظهار کرد: بر اساس شاخص خشکي UNEP اقليم‌هاي دنيا به هفت دسته تقسيم بندي مي‌شود که فراخشک در انتهاي اين پهنه بندي اقليمي قرار دارد و ملاک و معيار اصلي تعيين وضعيت اقليمي دو پارامتر مهم «بارش» و «تبخير و تعرق پتانسيل» استفاده است.
وي ادامه داد: در شمال استان با توجه به ميانگين سالانه بارش کمتر از ۵۰ ميلي‌متر و تبخير بيش از ۴.۶ متر در سال از قبل شرايط فراخشک بوده است، اما براي ساير مناطق استان نيز احتمال تبديل اقليم خشک به فراخشک وجود دارد.
ريگي تصريح کرد: از ابتداي سال زراعي تاکنون که بيش از پنج ماه گذشته است، تنها حدود پنج ميلي متر باران در استان باريده که نسبت به سال گذشته حدود ۹۶ درصد و نسبت به بلندمدت بيش از ۹۰ درصد کاهش يافته است.
رئيس گروه تحقيقات هواشناسي سيستان و بلوچستان اضافه کرد: به طور کلي افزايش تبخير و کاهش بارندگي موجب کاهش رطوبت خاک مي‌شود که عاملي براي تشديد وقوع و افزايش فراواني رخداد‌هاي گردوغباري است که بخش قابل توجهي از مساحت استان با اين چالش روبرو است.
وي گفت: علاوه بر شمال استان، کانون‌هاي گردوغباري غرب استان نيز فعال است، اما با توجه به ناکافي بودن ايستگاه‌هاي هواشناسي در سطح استان، بررسي ابعاد عيني آثار آن خيلي در دسترس نيست، اما مي‌توان از طريق شاخص‌هاي حاصل از سنجش از دور و تصاوير ماهواره مانند شاخص AOD اين ابعاد را بررسي کرد.
ريگي توضيح داد: نزديکترين ايستگاه هواشناسي به مناطق غربي استان در فرودگاه ايرانشهر قرار دارد که تقريباً حدود ۱۵۰ کيلومتر با مرکز شهرستان دلگان فاصله دارد، البته اداره کل هواشناسي استان در حال احداث يک ايستگاه سينوپتيک اصلي در دلگان است که قدري شبکه پايش غرب استان را پوشش مي‌دهد.
وي تصريح کرد: به طور کلي اکنون ۱۲ ايستگاه سينوپتيک در استان وظيفه پايش وضعيت جوي استان و وضعيت رخداد پديده‌هاي خاکدار را بر عهده دارند که اين مقدار بسيار ناکافي است و بايد به هواشناسي براي افزايش تعداد اين ايستگاه‌ها کمک کرد.
رئيس گروه تحقيقات هواشناسي سيستان و بلوچستان در بخش ديگري به وضعيت خشکسالي استان اشاره کرد و گفت: بر اساس شاخص خشکسالي ۱۰ ساله منتهي به پايان بهمن حدود ۹۳.۵ درصد از مساحت استان درگير درجات مختلفي از خشکسالي است که با وجود کم بارشي امسال انتظار مي‌رود درجات خشکسالي تا پايان سال زراعي شديدتر شود.

آخرين خبر سيستان و بلوچستان در اينستاگرام :
https://instagram.com/zahedan_today