مقصر نابسامانی اسکان اتباع افغان در اردکان کیست؟

ايسنا/ اين روزها به دنبال درگيري و نزاع بين يک شهروند اردکاني و تبعه افغان و در نهايت کشته شدن اين شهروند، بحث کهنه نابساماني سکونت اتباع افغان در اردکان باز بر سر زبانها افتاده است؛ زخمي کهنه که هر از چند گاهي سر باز ميکند و در نبود مقصر و گذر زمان به طور موقت بار ديگر التيام مييابد.
محمدجواد عابدي اردکاني، از فعالان اجتماعي به دنبال اعتراضات مردمي به سکونت افاغنه در محلات مختلف اين شهر به ويژه در محلات قديمي و بافت تاريخي اردکان، مي گويد: امروز ساماندهي اسکان اتباع افغاني بيش از آن که يک نياز باشد، يک ضرورت است.
وي خاطرنشان ميکند: اين ضرورت اگر بيش از اين مورد غفلت مسئولان قرار گيرد و همين امروز چاره انديشي نشود، ممکن است فردا دير باشد و احتمال آسيبهاي پرشماري از قِبل اين سهل انگاري مردم و مسولان اردکان را شامل شود.
اين کارشناس حوزه مسائل اجتماعي معتقد است که در بروز اين مشکل هم اتباع افغاني مقصرند، هم مسولان شهرستان و هم خود مردم اردکان.
عابدي در اين باره بيان ميکند: افاغنه مقصرند؛ چون سالها ساکن اردکان بودهاند و بيشتر آنها نيز متولد اردکان هستند لذا خود را محق دريافت خدمات بيشتر و بهتري ميدانند! افاغنه مقصرند، چون خود را لايق زندگي بهتري ميدانند و از زندگي در مهمانشهر با حداقل امکانات خسته شدهاند!
مردم و مسئولان هم مقصرند
اين فعال اجتماعي با اشاره به نقش برخي از مردم در بروز اين مشکلات نيز ميگويد: برخي از مردم شايد به طمع درآمد بيشتر يا دادن دستمزد کمتر، با انجام معامله ملک و خانه و خودرو يا اجاره دادن ملک به اتباع افغاني، خارج از چارچوبهاي تعيين شده و قانوني اقدام ميکنند در حالي که حتي شراکت با اتباع خود منشأ مشکلاتي در آينده براي شهر خواهد بود و اين دردهايي است که شايد دوا نشود!
وي در مورد قصور مسئولان، با بيان اين که نبود نظارت کافي بر مهمانشهر موجود، اين روزهاي نابسامان را خلق کرده است، اظهار ميکند: مهمانشهري که با ظرفيت سه هزار نفري خود، امروز پذيراي پنج هزار نفر از اتباع شده و اهمال کاري مسئولان در اختصاص مهمانشهري با امکانات بهتر و با فاصلهاي معقول از شهر براي مهاجرين افغان، بخشي از قصورات نابخشودني مسئولان اردکان طي سالهاي گذشته تا کنون است.
اين فعال اجتماعي اضافه ميکند: نبود کنترل بر تردد اتباع که منجر به حضور پرتعداد اتباع فاقد کارت شناسايي در اردکان شده، بخش ديگري از قصورات غير قابل برشمردن مسئولان اردکان بوده است.
فقط افغان ها را مقصر ندانيم
عبادي خاطرنشان ميکند: با توجه به مشکلاتي که برشمرديم، در وضع موجود تقصير فقط بر گردن اتباع نيست بلکه هم مردم و هم مسئولان تصميمگير نيز مقصرند.
وي تصريح ميکند: امروز اتباع افغاني که به دنبال زندگي بهتري هستند، از مهمانشهرِ بدون امکانات انتهاي خيابان امام خميني(ره) اردکان، فراري و لاجرم رهسپار محلات شهر ميشوند و به برکت مال و ثروتي که اين سالها از کار و حتي دلالي و معاملهگري و تجارت عايدشان شده، توان خريد ملک در محلات گرانقيمت شهر را هم دارند؛ کما اين که برخي از اتباع در محلات گران قيمت شهر هم ملک خريدهاند.
افزايش دغدغههاي مردم شهر اردکان، مسئولان اين شهر را به تکاپو انداخته و فرماندار اين شهرستان با تشکيل جلسهي اضطراري با «سعيد پرويزي» مدير کل امور اتباع و مهاجرين خارجي استان به بررسي مشکلات ناشي از کم توجهي به اين مسئله مهم در اردکان پرداخته است.
برخورد جدي پليس با اتباع غيرمجاز
مصطفي پوردهقان اردکان، فرماندار اردکان در اين جلسه ضمن اعلام دستور به نيروي انتظامي براي برخورد جدي با اتباع غيرمجاز، بر تسريع انتقال شهرک اتباع تاکيد و اعلام کرده است: ساماندهي اتباع ساکن در شهرستان، امروز به يک ضرورت انکارناپذير اجتماعي و يک مطالبه جدي مردمي تبديل شده است.
وي اضافه کرده است؛ با توجه به تکميل ظرفيت فعلي مهمانشهر صحابه اردکان، ساخت مهمانشهر جديد به منظور ارتقاي سطح آموزش و بهداشت پناهندگان و افزايش امنيت و آرامش شهروندان اردکاني اجرايي ميشود.
سکونت اتباع در محلات مختلف ممنوع
فرماندار در اين نشست تاکيد کرده که سکونت اتباع در محلات مختلف به ويژه محلات قديمي و بافت تاريخي، در نتيجه ورود اتباع غيرمجاز و فراتر از ظرفيت قانوني اين مهمانشهر به وجود آمده و ساماندهي به اين وضعيت را در سالجاري دنبال ميکنيم.
وي بيان کرده است: براساس منشورهاي بينالمللي و ملي، حضور اتباع قانوني با رعايت کامل حقوق و شأن آنها مدنظر است اما با توجه به ملاحظات سياسي و امنيتي، تشديد نظارت بر سکونت اتباع و نيز انتقال مهمانشهر با جديت ادامه مييابد.
پوردهقان همچنين عنوان کرده است: با توجه به شرايط اقتصادي دولت در سالهاي اخير، اجراي اين طرح با پيشرفت کمي همراه بوده ولي در سال جاري با استفاده از ظرفيتهاي قانوني موجود، اعتبارات اين طرح، داري کد شده است.
فرماندار در پايان نيز گفته است که اجراي زيرساختهاي راه، گاز، برق و آب مهمانشهر جديد در شهرستان و کار ساخت واحدها تسريع ميشود.
طي هفتههاي جاري به دنبال تشديد اعتراضات مردمي مبني بر سکونت ناهماهنگ و بيبرنامه افغانها در محلات مختلف اين شهر و همچنين گزارش يک مورد نزاع و قتل بين يک تبعه افغان و شهروند اردکاني، درخواست عمومي بر اقدام عاجل مسئولان در ساماندهي منطقهي مسکوني مجزا براي افاغنه ساکن در اين شهر قوت گرفته است، به ويژه اين که مقدمات ايجاد مکاني به عنوان «شهرک صحانه» از سالها پيش در اين شهر فراهم شده ولي بعد از گذشت چند سال هنوز پيشرفتي در مورد آن حاصل نشده است.