تابناک / علاقه مندان به سفر اين روزها با اخبار متفاوتي در خصوص حوزه مورد علاقه اشان روبه رو مي شوند. اين اخبار از بالارفتن نرخ ارز گرفته تا گران شدن قيمت بليط هواپيما، همگي سبب سير نزولي افزايش قيمت سفر شده اند.
به گزارش CHN البته اخبار بازار سفر به اينجا ختم نمي شود بلکه اين روزها پديده جديدي به نام نرخهاي ريالي – دلاري در بستههاي سفر مطرح شدهاند که مسافر بايد بخشي از هزينه دلاري سفر خود را متقول شود.
هرچند با توجه به وضعيت بازار برخي از آژانس ها بستههاي سفر خود را به ريال ميفروشند و دلار نميگيرند، ولي حدود 40 درصد آژانسداران نرخ سفر را به دلار دريافت مي کنند چراکه نوسان قيمت ارز در کشور چاره اي جز اين برايشان باقي نگذاشتهاست.
دلاري که يک روز 2600 تومان و در روز بعد 3100 تومان است سبب وارد شدن آسيب هاي جدي به بدنه گردشگري خارجي کشور شد چنانکه آژانسداران راهکار جديدي اتخاذ کردند و دلار را به عنوان واحد پول سفر در نظر گرفتهاند.
"ابراهيم مصطفوي" مدير داخلي يکي از آژانسهايي است که همچنان نرخ سفر را به ريال از مسافر دريافت ميکند. او درخصوص نرخگذاريهاي جديد بستههاي سفر گفت: «از آنجايي که برخي از هزينههاي آژانسها مانند اقامت در هتل و برخي از پروازهاي خارجي با دلار محاسبه ميشود، آژانسداران به ناچار برخي از قيمتها را به دلار به مسافر اعلام ميکنند در اين ميان برخي از آژانسها نيز با تبديل دلار به ريال و محاسبه ريالي آن نرخخود را اعلام ميکنند.»
در اين ميان گفته ميشود، اين قيمت با نرخ دلار 3000 توماني محاسبه مي شود چراکه در حال حاضر نرخي که مي توان براي دلار در نظر گرفت اين قيمت است. البته اين نرخ با افزايش فاحش قيمت دلار در بازار آزاد تغيير مي کند.
مصطفوي افزود: «هرچند ممکن است با افزايش نرخ دلار اين قيمتها براي آژانسدار به صرفه نباشد ولي از آنجايي که پروازها چارتر شده اند، آژانسدار چاره اي جز پر کردن پرواز خود ندارد. از اين رو سعي مي کند قيمتي را براي دلار هزينه شده در بسته سفر خود در نظر بگيرد که کمترين ضرر را متحمل شود.»
به گفته او، 35 درصد آژانسهايي که تور برگزار مي کنند نرخ بسته هاي سفر خود را به دلار يا يورو اعلام مي کنند بخصوص آژانسهايي که تورهاي اروپايي برگزار مي کنند.
البته اين روزها تورهاي آفريقا و آمريکا نيز به تورهاي اروپايي پيوسته اند و دلار را به عنوان پول رايج بستههاي سفر خود اعلام ميکنند. چراکه براي اين تورها محاسبه قيمت با ريال به صرفه نيست.
از يک سو بيشتر پروازها خارجي است مخصوصا سفرهايي که نيازمند چند پرواز است تا بتوان به مقصد رسيد. از ديگر سو هتلهاي خارجي اتاق هاي خود را به دلار و يورو ميفروشند. از اين رو براي آژانس برگزار کننده تور اروپا، آمريکا و آفريقا اعلام نرخ به ريال به صرفه نخواهد بود.
قبل از نوسانات قيمت ارز در تورهاي اروپايي شاهد ارائه قيمت بسته هاي سفر به دلار بوديم. اين روند يک روند ساده دربرگزاري اين تورها بود. اين نرخ هاي دلاري در واقع در شرايطي رخ مي داد که سود آژانسدار در دريافت يورو يا دلار از مسافر و خرج کردن آن بود که صرف پروازهاي داخلي، کشتي هاي کروز و اقامت درهتل مي شد.
ولي اين روزها با نوساناتي که بازار ارز پشست سر گذاشت شاهد تبديل دلار به پول رايج سفر شديم و حتا تورهاي آسيايي نيز به دلار قيمت گذاري مي شوند. چنانکه حدود 30 درصد آژانسها که تورهاي اروپايي يا آسيايي برگزار مي کنند نيز نرخ بسته هاي سفر خودرا ريالي – دلاري محاسبه مي کنند. به اين معنا که آژانسهايي که با پروازهاي داخلي کار مي کنند قيمت هواپيما را ريالي اعلام مي کنند و قيمت هتلها را به دلار محاسبه مي کنند اينگونه است که با نرخ هاي ريالي – دلاري مواجه مي شويم.
با اين وجود، رشد مسافر کاهش چشمگيري داشته چنانکه برخي از کاهش 90 درصدي تعداد مسافران و برخي ديگر از کاهش 99 درصدي آن در تورهاي خارجي خبر مي دهند. بيشتر آژانسها توانايي پر کردن تورهاي خودرا ندارند و ناچار متضرر مي شوند.