انتقاد لا یجانی از افزایش 330 هزار میلیاردی نقدینگی
بروزرسانی
به گزارش جهان به نقل از فارس، علي لاريجاني رئيس مجلس شوراي اسلامي صبح امروز (سهشنبه) با حضور در پرديس علوم دانشگاه تهران، در سخناني با بيان اينکه کشورهاي توسعهيافته توجه بيشتري به علوم پايه داشتند، اظهار داشت: دانشگاه تهران جزو قديميترين دانشگاههايي است که در علوم پايه پيشرفتهايي داشته است.
وي با بيان اينکه بايد ارزيابي و محاسبه روشنتري از شرايط کشور داشته باشيم، گفت: نقايصي در کشور داريم، در يک نگاه کلي به وضعيت کشورمان از نظر توسعه، ساز و کارهاي تضميني توسعه چه از نظر سياستگذاري و چه از نظر قانونگذاري تا حد زيادي اعمال شده است.
«به عنوان مثال سند چشمانداز 20 ساله، سند معتبري است که بر پايه آن کشور بايد نظم پيدا کند و بر اساس آن نيز قوانين مختلف تصويب شده است؛ يکي از مسائل مهم توسعهيافتگي اين است که دولت کوچک شود و کارها به مردم واگذار شود، البته در حوزه سياستها و تقنين کارهاي زيادي براي بسترسازي انجام شده است.»
وي ادامه داد: از نظر وضعيت بينالمللي با چالشهايي مواجه هستيم و گاهي اين موارد ميتواند تأثيراتي در حوزه داخلي کشور نيز بگذارد.
رئيس مجلس با بيان اينکه در اين منطقه ما وضعيت چالشبرانگيزي داريم از اين رو بايد از ظرفيتهاي مختلف آن استفاده و راه حل پيدا کنيم، بر لزوم توجه به اقتصاد دروني کشور تأکيد کرد و گفت: تحليلگران کاملاً به اين امر واقفند که ثقل کار دشمن موضوع اقتصاد کشور است و هر چه در اين زمينه بهتر عمل کنيم، آنان آدرس غلط ميگيرند، حتي از نظر مقابله با حريف نيز اين بعد تأثيرگذاري زيادي دارد.
وي با تأکيد بر اينکه در حوزه امنيت داخلي چالش مهمي نداريم، يادآور شد: البته گاهي ممکن است دانشمندان ما را ترور کنند.
رئيس مجلس اضافه کرد: از نظر اقتصادي کشور ما دچار چالش است، عليرغم پيشرفتهايي که صورت گرفته چه در حوزه فناوري و چه در بخش علمي؛ همواره يک عدم توازنهايي وجود دارد و در حوزه کارهاي دانشگاهي نيز مشکلاتي هست.
«از نظر شرايط اقتصادي در حوزه کلان کشور با چالشهايي مواجه هستيم، گاهي ميبينيم غربيها مقالاتي مينويسند مبني بر اينکه با تحريمهاي آنان، زلزله اقتصادي در ايران به وجود آمده، بايد به آنان گفت اگر ميخواهند با اين سخنانشان مسرور شوند، مانعي ندارد؛ البته ما مشکلاتي داريم که مقدار زيادي از اين مشکلات معقول است و براي آنکه در کارها سازماندهي داشته باشيم، نيازمند نظامهاي دقيق هستيم، اما مقداري از اين مشکلات به خاطر هوسرانيهاي سياسي است که آنان ماجراجويانه نسبت به ايران نگاه ميکنند.»
به گفته وي، يک نگاه واقعبينانه در اينجا نشان ميدهد که ما با چالشهايي مواجه هستيم و چالشهاي ما چند نکته محوري دارد، يکي از اين چالشها "رشد نقدينگي" در کشور است، طي7 سال گذشته ميزان نقدينگي در کشور از 65 هزار ميليارد تومان به 395 هزار ميليارد تومان رسيده است، بنابراين بايد دانست اگر شرايط کشور در برخي زمينههاي رونق توليد دچار رکود شود، اين نقدينگي به سوي اهداف ديگري از جمله 'ارز' پيش ميرود، از سالها پيش گفته ميشد که رشد نقدينگي در کشور ميتواند مشکلاتي را به وجود آورد.
علي لاريجاني چالش ديگر امروز کشور را نرخ بالاي بيکاري دانست و متذکر شد: هماکنون نرخ بيکاري در کشور طبق آمارهاي رسمي بالاي 14 درصد و ميزان تورم حدود 22 درصد اعلام شده که زقم بسيار بالايي است؛ از نظر ضريب جيني حرکت مثبتي صورت گرفته و بر اساس عدالت حرکت کرديم.
وي عدم ثبات در تصميمگيريها را ديگر چالش کشور توصيف کرد و گفت: اين موضوع ميتواند براي صنعتگران کشور مشکلاتي را به وجود آورد.
رئيس مجلس با بيان اين نکته که هماکنون 70 درصد صنعت کشور دولتي است، تأکيد کرد: پس از ابلاغ و تصويب قانون اصل 44 قانون اساسي، حرکتهايي صورت گرفت، هر چند واگذاريها درست انجام نشد. صنعت ما هماکنون يا دولتي يا شبهدولتي است، در حالي که اقتصاد کشور بايد رقابتي شود و اين رقابتها منجر به پيشرفت کارها ميشود.
لاريجاني با يادآوري اينکه بودجه تحقيقات و پژوهش در مجلس افزايش يافت، گفت: بالا بردن بودجه پژوهش مفيد است؛ شايد چيزي که در غرب پيگيري ميشود، از اين سنخ است که مؤسسات اقتصادي آنان براي آنکه ابداعات و ابتکارات را ايجاد کنند، مؤسسات دانشبنيان ايجاد ميکنند.
«در حوزه تهديد خارجي از نظر شرايط اقتصاد دروني به يک نکته ميرسيم که براي بازدارندگي در حوزه چالشهاي بين المللي بايد به توسعه پايدار در کشور توجه کنيم و بايد داناييمحور باشيم تا بتوانيم در شرايط بينالمللي حاضر شويم از اين رو هم در حوزه سياست بايد از نخبگان دانشگاهي استفاده شود و هم در حوزههاي صنعتي؛ اگر اين مسئله را مهم بدانيم با توجه به حجم نقدينگي در کشور راه اصولي اين است که به توليد داخلي توجه کنيم؛ ما ظرفيتهاي اقتصادي زيادي در کشور داريم که بالقوه هستند و بالفعل نشدند، لذا بايد در جهتگيريهايمان به احياي ظرفيتهاي داخلي کشور توجه کنيم.»
وي ادامه داد: کشورهايي موفق هستند که سيستمهاي چابک و فعالي را براي اين ارتباطات ايجاد ميکنند، مهم ارادههايي است که بايد به وجود آيد و پژوهشهاي کاربردي بايد در اين زمينه مورد توجه قرار گيرد؛ البته موضوع نظم دادن به نيازهاي تحصيلاتي کشور نيز بايستي متناسب با توليد کشور مورد توجه قرار گيرد.
رئيس دستگاه قانونگذاري کشورمان در بخش ديگري از سخنانش تصريح کرد: هماکنون حجم زيادي از دانشگاههاي کشور ما گسترش يافته اما اينکه چه نوع فضائلي را بايد متناسب با نيازهاي کشور رونق دهيم، امر مهمي است، از اين رو به نظرم يک مأموريت مهم براي دانشگاههاي ما اين است که بايد توسعه پايداري را بر اساس حضور نخبگان در عرصههاي مختلف سامان دهند.
وي با بيان اينکه توجه کردن به رونقبخشي توليد نيز نکته ديگري است که بايد در نظر داشت، خاطرنشان کرد: براي رونق دروني کشور حتماً ساز و کارهاي ارتباطي بين دانشگاههاي کشور ضروري است.
لاريجاني يادآور شد: در حوزه فناوري هستهاي گامهاي خوبي برداشته شد و ظرفيتهاي جديدي براي کشور به وجود آمد و توان ملي کشور افزايش يافت اما خودمان را مقيّد نکرديم که از ظرفيتهاي دانشگاهي استفاده کنيم و بايد از اين فرصت بيشتر بهره ببريم تا بتوانيم مشکلات را حل کنيم.
رئيس مجلس در خاتمه با بيان اينکه در مجلس دوستاني هستند که در اين زمينه کميته کاري را به وجود آوردند تا ارتباط و سيستم سازگاري بين صنعت و دانشگاه ايجاد کنند، ابراز اميدواري کرد که مسئولان در اين مسير با چشم بينا گام بردارند.