افزایش چراغ خاموش قیمت مصوب مرغ در بازار!
باشگاه خبرنگاران/ با وجود وعده مسئولان براي افزايش عرضه مرغ، همچنان شاهد صف هاي طولاني دريافت مرغ دولتي هستيم که در برخي موارد اين کالا با نرخ بالاتر هم عرضه مي شود.
چندماهي است که بازار مرغ تحت تاثير عوامل مختلف دچار التهاب شده است به طوريکه خانوارها براي خريد مرغ با نرخ مصوب ناگزيرند ساعت ها در صف هاي طولاني در شرايط فعلي کرونا بايستند چرا که اختلاف قيمت مصوب با بازار آزاد گاها به ۲ برابر هم مي رسد.
طي روزهاي اخير برخي مغازه داران که اقدام به عرضه مرغ دولتي مي کنند، چراغ خاموش قيمت مصوب را افزايش داده اند که هر يک از مسئولان و فروشندگان دلايل خاص خود را براي اين گراني ها مطرح مي کنند، اما به رغم اين افزايش قيمت ، همچنان صف هاي دريافت مرغ طولاني است يا در برخي مغازه ها و فروشگاه ها در بعضي از ساعات روز مرغي وجود ندارد.
گرچه مسئولان وزارت جهاد کشاورزي بارها اعلام کرده اند که با وجود جوجه ريزي مناسب، کمبودي در عرضه وجود ندارد و مشکلات سيستم توزيع منجر به التهابات و انحراف در عرضه شده است، اما اين سوال مطرح است که علت کمبود مرغ در برخي فروشگاه ها يا عرضه با تناژ مشخص به مغازه داران داراي جواز کسب چيست؟ اگر توليد مرغ با گذشته تفاوتي نداشته است به چه علت شاهد آشفتگي بازار و عرضه با نرخ هاي غيرمنطقي هستيم؟ هر چند در اين ميان بسياري از تشکل ها و مرغداران اذعان ميکنند تا زمانيکه قيمت مصوب مرغ متناسب با هزينه هاي توليد اعلام نشود، نمي توان انتظار برچيده شدن صف ها و رسيدن بازار به آرامش را داشت.
در ايامپاياني سال مسئولان ستاد تنظيم بازار براي تعادل قيمت مرغ تصميماتي مبني بر واردات مرغ گرفتند که اين امر با واکنش توليدکنندگان و دست اندرکاران بخش کشاورزي روبرو شد چرا که به رغم پتانسيل صادرات، تصميم واردات، ضربه مهلکي به توليد وارد مي کند و در سالي که مزين به توليد، پشتيباني ها و مانع زدايي ها است انتظار مي رود تصميمات منطقي تري از سوي ۲ وزارتخانه جهاد کشاورزي و صمت گرفته شود تا بازار به آرامش قبل بازگردد.
عرضه با نرخ مصوب فعلي صرفه اقتصادي ندارد/ تغيير رسمي در قيمت مصوب مرغ نداشتيم
عظيمحجت عضو هيئت مديره اتحاديه مرغداران گوشتي با اشاره به اينکه تغيير رسمي در قيمت مصوب مرغ نداشتيم، اظهار کرد: با وجود افزايش هزينه هاي توليد، برخي استانداران بنابر اختيارات قانوني به منظور تداوم توليد ممکن است مجوزهاي کوتاه مدتي براي افزايش قيمت در نظر بگيرند تا توليدکنندگان بتوانند به امر توليد ادامه دهند.
وي افزود: ۴ ماهي است که قيمت نهاده هاي دامي از جمله ذرت و کنجاله در کنار ساير مولفه هاي توليد همچون دارو، واکسن، ريزمغذي در بازار افزايش داشته است که با اين وجود قيمت مصوب ۱۴ هزار و ۴۰۰ تومان مرغ زنده جوابگو نيست.
حجت ادامه داد: بنابر آمار در اسفند بالاي ۱۲۵ ميليون قطعه جوجه ريزي صورت گرفته است، اما علت تفاوت قيمت در بازار ناشي از برخي عوامل تاثير گذار در هزينه تمام شده توليد است چرا که نرخ ۱۴ هزار و ۴۰۰ توماني مرغ زنده و ۲۰ هزار و ۴۰۰ توماني مرغ گرم براي توليدکننده نه تنها سود ندارد، بلکه زيان هم مي کند و اصرار مسئولان بر نرخ مصوب فعلي تنها با پرداخت برخي مجوزهاي تشويقي امکان پذير است، در غيراين صورت اين نرخ حتي براي واحدهاي بزرگ که صفر تا ۱۰۰ توليد هم در اختيار دارند، توجيه اقتصادي ندارد.
اين مقام مسئول با تاکيد بر رفع مانع زدايي توليد بيان کرد: با توجه به تاکيد مقام معظم رهبري، پشتيباني و مانع زدايي از توليد بايد انجام شود و هر چه سريع تر نماينده توليدکنندگان و اعضاي ستاد تنظيم بازار بايد جلسه اي تشکيل دهند.
عضو هئيت مديره اتحاديه مرغداران گوشتي در واکنش به واردات مرغ گفت: در شرايطي که پتانسيل صادرات مرغ وجود دارد، با برخي سخت گيري ها و عدم تصميم گيري هاي به موقع ، کشور صادرکننده مرغ را به واردکننده نبايد تبديل کنيم.
اين مقام مسئول با بيان اينکه قيمت ۲۰ هزار و ۴۰۰ توماني مرغ توجيه اقتصادي ندارد،افزود: بنابر آناليز هزينه تمام شده قيمت واقعي هر کيلو مرغ زنده ۱۸ هزار تومان و مرغ گرم ۲۵ هزار تومان است.
عضو هيئت مديره اتحاديه مرغداران گوشتي ادامه داد: در شرايط فعلي که توليد مرغ در حال انجام است و کمبودي در عرضه وجود ندارد، صف هاي طولاني خريد مرغ بيانگر مشکلات توزيع و عدم اعلام نرخ منطقي و اقتصادي کالاست.
وي در واکنش به عرضه مرغ با نرخ ۳۷ هزار تومان و حتي ۴۰ هزار تومان در بازار بيان کرد: عرضه با نرخ هاي هاي بالا سودش بدست توليدکننده نمي رسد و عرضه با نرخ هاي غيرمنطقي واسطه گري در بازار را نشان مي دهد که برخي افراد براي عرضه مرغ با نرخ هاي گزاف و کسب سودهاي غيرمنطقي اقدام به قطعه بندي و فروش با نرخ هاي دلخواه در بازار مي کنند.
عرضه با نرخ ۳۸ هزار تومان به هيچ عنوان منطقي نيست
محمدعلي کمالي سروستاني مشاور اتحاديه مرغداران گوشتي با اشاره به اينکه قيمت مصوب مرغ تغييري نداشته است، اظهار کرد: هم اکنون قيمت مصوب هر کيلو مرغ زنده ۱۴ هزار و ۴۰۰ تومان و مرغ گرم ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومان است.
وي با اشاره به اينکه علت عرضه مرغ بالاتر از نرخ مصوب توسط برخي مغازه دارانمشخص نيست، افزود: کارگروه تنظيم بازار تاکنون تصميمي براي افزايش قيمت مرغ نداشته است.
کمالي سروستاني ادامه داد: با وجود مشکلات متعدد، مرغداران جوحه ريزي را انجام مي دهند، اما تا قيمت اصلاح نشود، بازار به ثبات نمي رسد و متاسفانه اين صف ها، مصرف را تحريک مي کند.
اين مقام مسئول با اشاره به اينکه قيمت مرغ همچنان چند نرخي است، بيان کرد: با توجه به چندنرخي بودن قيمت مرغ در بازار، اعلام نرخ منطقي تنها راهکار ثبات بازار و برچيده شدن صف هاست.
وي افزود: زمانيکه قيمت مصوب غيرواقعي است، مرغ به هر طريقي سر از بازار آزاد در مي آورد، درحاليکه با اصلاح قيمت و افزايش توليد نسبت به تقاضا، بازار به تعادل مي رسد.
مشاور اتحاديه مرغداران گوشتي قيمت منطقي هر کيلو مرغ زنده را ۱۶ هزار و ۵۰۰ تا ۱۷ هزار تومان و مرغ گرم را ۲۳ هزار تا ۲۴ هزار تومان اعلام کرد و گفت: عرضه مرغ با نرخ هاي ۳۰ هزار، ۳۵ هزار و ۳۸ هزار تومان به هيچ عنوان منطقي نيست.
کمالي سروستاني درباره آخرين وضعيت تامين و تخصيص نهاده دامي بيان کرد: سامانه بازارگاه سهميه مرغداران را به موقع اعلام کرده، حتي هفته گذشته يک نوبت نهاده ذرت و کنجاله از طريق پشتيباني امور دام اعلام کرد که اميدواريم بازار هر چه سريع تر به ثبات برسد.
عرضه مرغ زنده يک هزار تومان بالاتر از نرخ مصوب/ مرغداران چشم انتظار اصلاح قيمت مصوب
حبيب اسداله نژاد نايب رئيس کانون انجمن صنفي مرغداران گوشتي اظهار کرد: با توجه به تاکيد مقام معظم رهبري بر حمايت از توليد داخل طي چند سال اخير و شعار امسال مبني بر حمايت از توليد، پشتيباني و مانع زدايي، اما رويکرد دولت حمايت از توليد نيست که اين موضوع اجحاف در حق توليدکننده است.
وي افزود: علي رغم افزايش شديد مولفه هاي توليد، تغييري در قيمت مصوب ايجاد نشده که اين موضوع منجر به نارضايتي توليدکنندگان شده است.
اسداله نژاد ادامه داد: با وجود افزايش قيمت جوجه، حمل و نقل و حقوق و دستمزد از کارگروه تنظيم بازار انتظار داريم که بر مبناي قولي که دادند، قيمت مصوب را اصلاح کنند.
نايب رئيس کانون انجمن صنفي مرغداران گوشتي اصلاح قيمت مصوب و کاهش دخالت دولت در بازار را راهکار اصلي به حداقل رساندن التهابات قيمت در بازار اعلام کرد و گفت: سياست دستوري دولت منجر به التهابات و برهم ريختگي بازار شده است.
وي در واکنش به عرضه مرغ با نرخ هاي فعلي در بازار بيان کرد: اگر بنابر آمار جوجه ريزي ۱۲۰ تا ۱۳۰ ميليون قطعه محقق شده باشد، قيمت مرغ نبايد نرخ هاي فعلي بازار باشد که به هيچ عنوان منطقي نيست.
اسداله نژاد با بيان اينکه مرغدار حداکثر هزار تومان مرغ توليدي را بالاتر از نرخ مصوب به کشتارگاه عرضه مي کند، گفت: با وجود آنکه کنترل و نظارتي بعد از کشتار در بازار نيست، فشارها توسط دولت بر مرغداران وارد مي شود، درحاليکه به اعتقاد ما نرخ هاي فعلي بازار غير منطقي است.
اينمقام مسئول درباره اينکه عرضه مرغ مصوب با نرخ ۲۱ تا ۲۲ هزار تومان سودجويي است، بيان کرد: بنابر آخرين آناليز قيمت تمام شده هر کيلو مرغ زنده ۱۶ هزار و ۵۰۰ تومان است که اگر مرغدار يک هزار تا يک هزار و ۵۰۰ تومان بالاتر از نرخ مصوب عرصه کند، سودجويي نکرده بلکه ايراد از تنظيم بازار بوده که قيمت مصلحتي را بصورت دستوري ابلاغ کرده است.
اسداله نژاد در پايان با تاکيد بر اصلاح قيمت مصوب مرغ بر مبناي هزينه تمام شده توليد گفت: عرضه مرغ با نرخ هاي ۳۰ تا ۳۷ هزار تومان در بازار به هيچ عنوان منطقي نيست، از اين رو ستاد تنظيم بازار هرچه سريع تر بايد قيمت ها را اصلاح کند چرا که قيمت منطقي هر کيلو مرغ زنده ۱۶ هزار و ۵۰۰ تومان و مرغ گرم ۲۳ هزار تومان است.