معاون سابق سازمان انرژی اتمی: هنوز یک قطعه هواپیما هم وارد ایران نشده است
نسيم
بروزرسانی
نسيم/ معاون سابق سازمان انرژي اتمي در گفتگو با «نسيم» اظهار داشت: تعهدات ايران در مذاکرات هسته اي با ۱+۵ قابل راستايي آزمايي است اما تعهدات طرف مقابل بسيار مبهم است و نميتوان عمل به آنها را به اثبات رساند.
حسين آبنيکي معاون سابق سازمان انرژي اتمي در گفتگو با «نسيم» با اشاره به بخشي از گزارش اخبر آژانس انرژي اتمي مبني بر تحويل نقشه تاسيسات هستهاي ايران به آژانس گفت: ما در اين رابطه در چارچوب توافقنامه عمل کردهايم و هرچند ما براساس موافقتنامه انپيتي ضرورتي بر دادن اين اطلاعات به آژانس نداشتيم اما توافقنامه ژنو ما را مجبور به دادن اين اطلاعات کرده است.
آبنيکي در خصوص عمل طرف آمريکايي به تعهدات خود طبق توافق ژنو اظهار داشت: ممکن است آنها نيز به نحوي به تعهدات خود عمل کرده باشند اما مسئله اين است که در شرايطي که از ابتدا تعهدات ايران شفاف و قابل راستايي آزمايي است، تعهدات طرف مقابل بسيار کلي و مبهم نميتوان عمل آنها به تعهداتشان را به اثبات رساند.
وي ادامه داد: فرض کنيد طرف غربي بخشي از پولهاي ما را از طريق يکي از بانکهاي ما که تحريم نشده و با خطي اعتباري که طرف غربي تحريم خود را از آن برداشته به حساب ما بريزد؛ در شرايطي که طرف مقابل تعهدي براي رسيدن پولهاي ما به دست خودمان ندارد شاهد هستيم که در طي 6 ماه يا يک سال هم هنوز به شکل کامل مقدار پول مورد تعهد به دست ما نميرسد.
معاون سابق سازمان انرژي اتمي با اشاره به برداشته شدن تحريم قطعات هواپيما از طرف غرب گفت: سوال اين است که آيا يکي از اين قطعات وارد ايران شده است؟ در شرايطي که حتي يکي از اين قطعات هنوز وارد ايران نشده است طرف غربي ميگويد تحريم را برداشتهام اما با اين حال تعهدي براي رسيدن اين مقدار قطعه هواپيما به ايران ندارد.
وي در ادامه گفت: هرچند طرف غربي تعهد نکرده است که اين مقدار فلان موضوع را بابت اين مقدار فلان عمل ايران آزاد کند اما ما تعهد کردهايم که اين مقدار اورانيوم را از بين برده و يا رقيق کنيم.
آبنيکي تاکيد کرد: شايد ما نتوانيم از نظر حقوقي ثابت کنيم که طرف مقابل به تعهدات خود عمل نکرده است اما مسئله ديگري نيز وجود دارد که آن اين است چه کسي بايد اين موضوع را راستيآزمايي کند؟ از آنجايي که آژانس در اين موضوع دخالتي براي راستيآزمايي ندارد و فقط ايران و کشورهاي 5+1 هستند که بايد به اين موضوع رسيدگي کنند، طبيعتا در چنين جلسهاي جمع به توافق خواهند رسيد که به تعهدات خود عمل کردهاند.
وي با تاکيد براينکه تعهدات طرف مقابل براساس توافق ژنو مبهم، کلي، غيرمشخص است گفت: اين تعهدات اغلب اوقات غيرقابل راستي آزمايي است و چون مسئول راستيآزمايي آن نيز همين طرف غربي است، ما نميتوانيم بر اين اساس چيزي را به آنها تحميل کنيم و اگر آنها بگويند به تعهدات خود عمل کردهاند ما بايد آن را بپذيرم.
معاون سابق سازمان انرژي اتمي در ادامه گفت: البته ضلع سومي ميان ايران و کشورهاي 5+1 به اسم آژانس وجود دارد که علاوه براينکه تمام توافقات آن مشخص، شفاف و غيرمبهم است، فرآيند راستي آزمايي آن نيز قابل پيگيري است.
وي با تاکيد بر ابهام ميان توافق ايران و آژانس گفت: زماني که يک ماده اورانيوم رقيق ميشود، همان لحظه ناظر آژانس بالاي سره ماده ايستاده است، ميزان غلظت آن ماده را ميسنجد و موضوع تمام ميشود اما مثلا عليرغم اينکه تحريمهاي پولي از روي ما برداشته ميشود تا مدت زيادي اين پول به دست ما نميرسد و زماني نيز که به حساب ايران انتقال داده شد بسيار بسيار دير است.
آبنيکي همچنين در خصوص ارزش مواد کمتر از 2 درصدي که ايران به عنوان پسماند تعهد به اکسيد کردن آنها کرده گفت: اينگونه نيست که اين مواد مطلقا ارزشي نداشته باشند اما ارزش آنها مانند مواد 25، 5 يا 3.5 درصد نيست؛ با اين وجود اين مواد نيز ارزشمند است و ميتوان از آنها استفادههاي متعددي کرد.