مصرف برخی ویتامینها در جلوگیری از ابتلا به کووید-۱۹ موثر است
ايسنا/در حالي که در برخي از کشورها روند توزيع واکسن به خوبي در حال انجام است اما هنوز بسياري از ما در معرض خطر ابتلا به کوويد-۱۹ هستيم و هيچ محافظتي در برابر آن نداريم و بايد از هر کمکي که ميتواند مفيد باشد بهره ببريم.
به نقل از آلرت، يک بررسي جالب توسط محققان بينالمللي نشان داده که ارتباط کمي بين مصرف مکملها و عدم ابتلا به کوويد-۱۹ در زناني که انواع خاصي از ويتامينها را مصرف ميکنند وجود دارد. اما پيش از آن که به سرعت به سمت داروخانه برويد بايد مواردي را در نظر داشته باشيد.
ابتدا بايد در نظر داشته باشيد که فوايد مولتيويتامينها بسيار محدود است. پزشکان معتقدند به طور کلي همهي افراد ريزمغذيهاي مورد نياز براي سلامت ماندن را از رژيم غذاييشان دريافت ميکنند و در مطالعات گذشته نشان داده شده است که مصرف ويتامين در صورت عدم کمبود آن در بدن ميتواند همزمان داراي فوايد و مضراتي باشد.
با اين وجود در روزهاي آغازين همهگيري، ويتامينها يکي از مواردي بودند که به سرعت در داروخانهها به فروش ميرسيدند.
نويسندگان اين مقاله نوشتند: بازار فروش مکملهاي انگلستان در اوايل ماه مارس ۲۰۲۰ رشد ۱۹.۵ درصدي داشت، فروش ويتامين سي ۱۱۰ درصد و فروش مولتيويتامينها ۹۳ درصد افزايش يافت.
به همين ترتيب فروش روي(زينک) در هفتهي منتهي به هشت مارس که بيشترين نگراني در مورد کوويد-۱۹ در جامعه به وجود آمده بود، افزايش ۴۱۵ درصدي داشت.
مکملها در حفظ سلامتي ما نقش دارند. زينک يکي از معدود مکملهايي است که در کاهش روند سرماخوردگي نقش دارد و به افرادي که رژيم وگان دارند توصيه ميشود از ب۱۲ استفاده کنند. اما جلوگيري از عفونتها موضوعي پيچيدهتر است.
محققان اطلاعاتشان را از يک اپليکيشن به نام "مطالعه علائم کوويد-۱۹" که توسط شرکت علوم بهداشتي زوئي(Zoe) در اوايل سال ۲۰۲۰ راهاندازي شده بود به دست آوردند. اين اپليکيشن از کاربران طيف وسيعي از سوالات ميپرسيد از جمله اينکه آيا ويتامينهايي مثل پروبيوتيک، سير، روغن ماهي، مولتيويتامين، ويتامين سي، دي و يا روي مصرف ميکنند؟ همچنين از آنها پرسيده شد که آيا آزمايش کوويد-۱۹ دادهاند يا خير و نتيجهي آن چه بوده است.
تا تاريخ ۳۱ ژوئيه ۴۴۵ هزار و ۸۵۰ نفر از آمريکا، انگليس و سوئد به اين سوالات پاسخ دادند. در انگلستان که بيشتر افراد مورد بررسي در آن زندگي ميکردند کمتر از نيمي از افراد برخي از مکملها را مصرف ميکردند و در حدود شش درصد افرادي که مکمل مصرف ميکردند به کوويد-۱۹ مبتلا شده بودند در حالي که ۶.۶ درصد گروهي که مکمل مصرف نميکردند نيز به اين بيماري دچار شدند. اختلاف اين دو گروه در حدود ۲۵۰۰ نفر بود.
محققان نوشتند: در گروه شرکتکنندگان از انگليس آن دستهاي که در رژيم غذاييشان مولتيويتامينها وجود داشتند ۱۳ درصد کمتر به کوويد-۱۹ مبتلا شدند. افرادي که ويتامين دي مصرف ميکردند ۹ درصد خطر ابتلاي کمتري نشان دادند به همين ترتيب افرادي که پروبيوتيک مصرف ميکردند ۱۴ درصد و دستهاي که امگا ۳ مصرف ميکردند ۱۲ درصد کمتر به کوويد-۱۹ مبتلا شدند.
ارتباط قابل توجهي در ابتلا به بيماري و کساني که ويتامين سي، سير و روي مصرف ميکردند ديده نشد.
بايد توجه داشت که در مطالعهاي که براساس شواهدي است که خود افراد آن را اظهار کردهاند نميتوان اثبات کرد که ويتامينها بر روي کاهش کوويد-۱۹ اثر داشتهاند.
اين گروه عوامل ديگري از جمله سن، جنسيت، شاخص تودهي بدني(BMI) و چند عامل ديگر را در نظر گرفتند تا نشان دهند که افرادي که ويتامين مصرف ميکنند در همهي جهات سلامتتر هستند. با اين حال نتايج همچنان مشابه بود اما به طور قابل توجهي هنگامي که محققان نتايج را براساس جنسيت تقسيمبندي کردند در مردان هيچ ارتباطي ميان مصرف مکمل و کاهش بيماري ديده نشد در حالي که در زنان در همهي سنين و با همهي شاخصهاي تودهي بدني ارتباط بين مکمل و بيماري وجود داشت.
البته نتايج در آمريکاييها و سوئديها متفاوت بود و مشخص شد که امگا۳ کمکي به زنان سوئدي نکرده است و پروبيوتيک و ويتامين دي براي مردان آمريکايي مفيد بوده است.
محققان ميگويند: زناني که ويتامين مصرف ميکنند ممکن است بهتر دستورالعملهاي بهداشتي را رعايت کنند مانند ماسک زدن و شستن دستها. در واقع دادههاي ما نشان ميدهد زنان بيشتر از مردان از ماسک استفاده ميکنند.
با اين حال، نتايج نشاندهندهي تفاوت بسيار ناچيزي است. براي مثال مصرف ويتامين در انگليسيها تنها يک درصد احتمال ابتلا به بيماري را کاهش داده است اما در جمعيتهاي بالا درصدهاي کم نيز ميتواند باعث نجات جانهاي زيادي شود بنابراين ضروري است که تاثير قطعي ويتامينها بر روي بيماري بررسي شود.
محققان خواستار انجام يک آزمايش باليني گستردهتر در محيطي کنترلشده هستند و در حال حاضر استفاده از ماسک، رعايت بهداشت و رعايت فاصلهگذاري از هر ويتامين ديگري بيشتر به سلامت ماندن شما کمک ميکند.
سامانتا ري(Sumantra Ray) که در اين تحقيقات نقش نداشته ميگويد: پيش از نتيجهگيري بايد مطالعات بيشتري انجام شود.
اين مقاله در مجلهي BMJ Nutrition Prevention & Health منتشر شده است.