شکست مقابل والنسیا چه درسهایی برای زیدان داشت؟

ورزش 3/ شکست 4-1 رئال مادريد برابر والنسيا يکي از تلخترين باختهاي رئال بود. مادريد هرگز در طول تاريخ در يک بازي سه بار از روي نقطه پنالتي گل نخورده بود.
به نقل از وبسايت هفتيک، زيدان پس از شکست 4-1 رئال مادريد برابر والنسيا در لاليگا با صورتي عبوس گفت:” ما در نيم ساعت اول بسيار خوب بازي کرديم اما پس از گل همه چيز تغيير کرد. همه چيز براي ما بد پيش رفت: سه پنالتي، يک گل به خودي… توضيح عملکرد امروزمان کمي دشوار است. آنها توانستند با کمترين تلاش براي ما مشکل ساز شوند.”
عجز زيدان از توضيح نمايش فاجعه بار از سويي قابل درک بود چرا که 90 دقيقه بسيار عجيبي طي شده بود. مادريد هرگز در طول تاريخ در يک بازي سه بار از روي نقطه پنالتي گل نخورده بود. در واقع در 46 بازي قبلي لاليگا تنها دو پنالتي عليه آنها اعلام شده بود. کارلوس سولر، بازيکن والنسيا، به اولين بازيکن تاريخ ليگهاي اسپانيا تبديل شد که توانسته از روي نقطه پنالتي هتتريک کند. بنابراين شما چطور اين مجموعه از اتفاقات خارقالعاده را تحليل ميکنيد؟
نقطه آغاز اشتباهات فردي از سوي مدافعان مادريد است- چرا که تک تک نفرات دفاع 4 نفره آنها روي گلهاي به ثمر رسيده مقصر بود. وقتي شوت کريم بنزما از فاصله 20 متري رئال مادريد را در نيمه اول پيش انداخت، به نظر ميرسيد که تيم زيدان کنترل شرايط را مثل هميشه در دست دارد. لوکا مودريچ توپ را از خط مياني پيش ميبرد و والنسيا به ندرت ميتوانست حملهاي را تدارک ببيند اما اين اتفاق پيش از آن بود که لوکاس واسکز که در دفاع راست به کار گرفته شده بود، براي دفع سانتر خوسه گايا به هوا پريده و با دست باز به توپ ضربه بزند که شکل ساده لوحانهاي از دفاع کردن بود.
واسکز در طول چند بازي گذشته به خوبي جاي دني کارواخال، آلوارو اودريوسولا و ناچو فرناندز مصدوم را پر کند. با اين جال وقتي يک وينگر بيرون از پست خود به ميدان ميرود، در نهايت احتمال اشتباه هميشه وجود دارد. شرح گل دوم دريافتي بسيار سادهتر است- والنسيا به راحتي دفاع مادريد را چند پاره کرد و رافائل واران توپ را از بالاي سر تيبو کورتوا وارد دروازه خودي کرد.
واران از سوي دنيس چريشف تحت فشار بود اما اين سبک دفاع حتي در آن شرايط نيز بسيار بد بود. اين دومين گل به خودي فاجعه بار بازيکن تيم ملي فرانسه در 5 بازي اخير بود و نشان ميداد که او هنوز نتوانسته عملکرد بسيار بدش در ديدار برابر منچسترسيتي در ماه آگوست که منجر به حذف رئال مادريد از ليگ قهرمانان شد، را فراموش کند. حتي کريم جزيري، مدير برنامه کريم بنزما، نيز در صفحه توييترش نوشت “او از زمان بازي برابر منچسترسيتي سايهاي از خودش است”.
رافائل واران در ماههاي اخير نمايشهاي خوبي در ترکيب رئال نداشته و در 5 ديدار اخير، دو بار دروازه تيمش را باز کرد.
به راحتي ميشد از گل سوم نيز جلوگيري کرد. گايا، بهترين بازيکن زمين، به راحتي از مارکو آسنسيو، يار نفر به نفر خود، و همچنين واسکز عبور کرد و باعث ايجاد خطر در محوطه شش قدم رئال و در نهايت منجر به خطاي مارسلو روي ماکسي گومز شد. اين به اطمينان عجيب زين الدين زيدان به بازيکن 32 سالي برزيلي اشاره داشت که روز يکشنبه بار ديگر به ترکيب برگشته بود تا فرلان مندي، گزينه ثابت فعلي اين تيم، استراحت کند.
مستر چيپ (Mister Chip)، آمارشناس اسپانيايي، به اين نکته اشاره کرده که از زمان بازگشت زيدان در مارس 2019، تيم او در 9 بازي از 28 ديدار لاليگا که مارسلو در ترکيب اصلي قرار داشته شکست خورده است. و در هيچ کدام از 29 بازي که بازيکن ديگري به جاي او در پست دفاع چپ به ميدان رفته بازنده نبوده است. اين موضوع بار ديگر اين سوال را مطرح ميکند که چرا زيدان رضايت داد که سرجيو رگيلون، مدافع چپ اسپانيايي، در تابستان به تاتنهام منتقل شود.
کار براي مادريد در زمان کسب نتيجه 1-3 دشوار بود اما هنوز نيم ساعت زمان برابر والنسيا باقي بود که از 4 بازي گذشته خود تنها يک امتياز به دست آورده بود. در بهترين حالت آنها بايد اشتباهات ناشيانه خود در دفاع را به پايان رسيده، فشار را بيشتر کرده و آماده بازگشت به بازي ميشدند. اما بلافاصله سرخيو راموس بدون هيچ دليل خاصي در حالي که يونس موسي، بازيکن جوان حريف، توپ را در محوطه جريمه در اختيار داشت با دست به آن ضربه زد. اين اتفاق پس از آن رخ داد که واران ضربه سر اشتباهي به توپ زده بود اما کاپيتان تيم نميتوانست اين بار کسي را جز خودش مقصر بداند.
جداي از اشتباهات فردي، برخي عوامل تيمي نيز در اين شکست دخيل بودند. واضحترين مشکل ساختاري در مادريد تست مثبت کرونا بود که باعث دوري کاسميرو، هافبک دفاعي کليدي تيم، از ترکيب شده بود. برنامه طولاني مدت ناکارآمد مادريد به اين معناست که هيچ هافبک دفاعي ديگري در اين تيم وجود ندارد. بنابراين جانشين غيرمستقيم بازيکن برزيلي ايسکو بود که انتخاب گيج کننده ديگري از سوي زيدان به شمار ميآمد.
شيوع ويروس کرونا مانند بسياري ديگر از باشگاهها ضربه سختي به رئال مادريد زده و نقش واضحي در بسياري از نتايج عجيب در ليگهاي مختلف سرتاسر اروپا در ماههاي اوليه فصل 21- 2020 داشته است. ادر ميليتائو، مدافع برزيلي، ديگر گزينهاي بود که ميتوانست به جاي واسکز در پست دفاع راست به ميدان برود يا به زيدان اجازه دهد که واران را پس از اشتباهات فراوان بيرون بکشد. با اين حال عملکرد ميليتائو پيش از ورود به قرنطينه بسيار پر فراز و نشيب بود خصوصا در ديدار برابر شاختار دونتسک در ليگ قهرمانان که با شکست 2- 3 در خانه همراه شد.
حضور مارسلو در ترکيب اصلي رئال به نشانهاي براي شکستهاي اين تيم تبديل شده است؛ هرچند فرلان مندي نيز در سمت چپ خط دفاعي اين تيم نمايشهاي چنداني درخشاني ارائه نميدهد.
هرکس که اخيرا در خط دفاعي به ميدان رفته نتوانسته مانع از دريافت گلهاي عجيب و از روي اشتباه توسط مادريد شود. آنها در 6 بازي گذشتهشان در تمامي مسابقات 13 گل دريافت کردند. کورتوا، دروازهبان تيم، پس از سوت پايان بازي در مستايا در گفتگو با تلويزيون اسپانيا دلايل تاکتيکي بيشتري در اين باره را مطرح کرد.
او به تلويزيون مووي استار گفت:” ما در حال حاضر بيشتر هجومي هستيم و سعي ميکنيم از جلوي زمين پرس را آغاز کنيم و حريفان آسانتر ميتوانند به دفاع ضربه بزنند. ما بايد بار ديگر منسجم و نزديکتر به هم بازي کنيم، مانند کاري که پس از قرنطينه انجام داديم و به ندرت گلي دريافت ميکرديم.”
مشخص نيست که آيا اين انتقادي مستقيم از تاکتيکهاي زيدان بود يا نه اما دروازهبان سابق چلسي به نکته مهمي اشاره کرد. او فصل گذشته پس از پايان تعطيلي مسابقات به دليل شيوع ويروس کرونا در 10 بازي ابتدايي تنها 4 گل دريافت کرد و آنها توانستند بدون اشتباه فردي يا خطا به دليل عدم تمرکز راه قهرماني را هموار کنند. توقع حفظ چنين تمرکزي از راموس و مارسلو که به راحتي تمرکزشان را از دست ميدهند، خواسته زيادي است اما يک تغيير در تاکتيک تيم باعث ميشود که آنها بيش از قبل در کار دفاعي حضور داشته باشند.
زيدان پيش از ديدار برابر شاختار در ماه گذشته گفت:” فوتبال از نظر فيزيکي بسيار تغيير کرده و امروزه تنش در بازي بسيار بالاست. من طرفدار اين موضوع، پرس از جلوي زمين و کشاندن بازي به نيمه زمين حريف هستم. ما هم ميتوانيم دفاعيتر بازي کرده و منتظر فرصت باشيم اما اين سبک من نيست.”
يکشنبه شب، زيدان نتوانست ايدهاي که خاوير گراسيا، سرمربي سابق واتفورد، براي او تدارک ديده بود را خنثي کند؛ با اين حال پذيرفت که حل مشکلات خط دفاعي مادريد بر عهده او است. او پاسخ داد:” من فکر نميکنم که عملکرد والنسيا از نظر تاکتيکي از ما خيلي بهتر بوده باشد. فکر ميکنم ما به خوبي براي بازي آماده بوديم. در نهايت مسئوليت همه چيز بر عهده من است بنابراين بايد به دنبال راه حل بگردم و اين کار را خواهم کرد.”
اين به معناي تفکر بيشتر براي زيدان و دستيارانش در طول وقفه ديدارهاي ملي است. مشخصا پس از شکست شوکه کننده برابر شاختار، مادريد موفق شد متمرکزترين و درخشانترين عملکرد خود تا به اين جاي فصل 21- 2020 را در پيروزي 1- 3 برابر بارسلونا در نوکمپ به نمايش بگذارد.
پيشرفتي ديگر در ديدار 21 نوامبر برابر ويارئال که به دست اوناي امري احيا شده نياز است. دو ديدار حساس لاليگا برابر سويا و اتلتيکو مادريد نيز در راه است و اين در حالي است که يک لغرش ديگر در ليگ قهرمانان در ديدار برابر اينتر ميلان ميتواند آنها را در خطر جدي عدم صعود به مرحله حذفي قرار دهد.
بعيد به نظر ميرسد که کورتوا در يک بازي ديگر با سه پنالتي روبرو شود. اما مشکلات مادريد در حال حاضر روي هم انباشته شده و سرمربي تيم بايد آنها را حل کند، اين اتفاق بايد خيلي سريع رخ دهد.