نماد آخرین خبر

مسئول برآوردهای خطرناک آمریکایی‌ها کیست؟

منبع
وطن امروز
بروزرسانی
 مسئول برآوردهای خطرناک آمریکایی‌ها کیست؟
وطن امروز/ متن پيش رو در وطن امروز منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
مقاله تحليلي فارين پاليسي تنها يکي از انبوه مقالات و نوشته‌هايي است که راهبرد آمريکايي‌ها در قبال ايران در دوران خروج آمريکا از توافق هسته‌اي را تخمين مي‌زند اما درباره اين ارزيابي‌ها چند نکته بسيار مهم وجود دارد.
در ايران دولت اين انگاره را مطرح و تقويت کرده است که واکنش ايران به خروج آمريکا از برجام يک واکنش معقول بوده است، چرا که در آمريکا انتظار اين بوده که ايران نيز به سرعت از اين توافق خارج شود. اين نظرگاه در حالي است که يک مرور مختصر بر برآورد آمريکايي‌ها از اين اقدام ايران نشان مي‌دهد آنها تصميم دولت براي ماندن در برجام را آن هم در شرايطي که اين توافق ديگر هيچ عايدي براي ايران ندارد نشانه ضعف و استيصال دولت روحاني قلمداد کرده‌اند. در مقاله فارين پاليسي بر اساس اين برآورد؛ اين ارزيابي مطرح شده که ايران تا انتخابات بعدي آمريکا نيز صبر مي‌کند آنگاه حتي حاضر است براي بازگرداندن آمريکا به اين توافق، امتيازات جديدتري نيز ارائه دهد.
نکته ديگر در اين باره است که در آمريکا به مرور نسبت به نتايج سياست ترامپ در قبال ايران و خروج آمريکا از توافق هسته‌اي، ديدگاه‌ها همراه‌تر مي‌شود. در اين مقاله نيز تصريح شده بود خروج يکجانبه آمريکا از برجام مواهب ارزشمندي براي دولت آمريکا داشته است. البته آمريکايي‌ها خروج آمريکا از برجام و در ادامه آن عدم خروج ايران از اين توافق را عامل به دست آوردن فرصت‌ها و دستاوردهاي جديد براي آمريکا دانسته‌اند. تحليلگران آمريکايي حالا مي‌گويند خروج آمريکا از برجام، نيازمندي خارج از اندازه دولت ايران به اين توافق (حتي اگر براي مردم ايران هيچ دستاوردي نداشته باشد) را آشکار کرده است و با توجه به اين برآورد، آمريکايي‌ها معتقدند در دولت آينده آمريکا، بازگشت به برجام بايد مشروط به گرفتن امتيازاتي در حوزه برنامه دفاع موشکي و همين‌طور سياست‌هاي منطقه‌اي ايران باشد. آن چيزي که اين برآورد آمريکايي‌ها را خطرناک‌تر مي‌کند اين است که آنها گذر زمان را به سود خود قلمداد کرده‌اند. يعني در برآوردي که آنها از رفتار دولت حسن روحاني داشته‌اند؛ گذشت زمان يک مولفه در راستاي تحقق سياست‌ها و اهداف آمريکاست. اين در حالي است که قبل از توافق هسته‌اي، گذشت زمان بشدت به زيان آمريکايي‌ها قلمداد مي‌شد و جان کري در يکي از جلسات کميته روابط خارجي سنا، تصريح کرده بود گذشت زمان موجب بي‌اعتبار شدن تحريم‌ها مي‌شد و اين در حالي بود که ايران ذخاير اورانيوم غني شده خود را نيز افزايش داده بود. اکنون اما آمريکايي‌ها معتقدند گذشت زمان به سود آنهاست، چرا که در ايران ديگر خبري از برنامه غني‌سازي نيست و هرچه زمان بگذرد؛ در ايران دولت غرب‌گرا خود را بيشتر از گذشته محتاج يک توافق جديد مي‌داند! ما را در کانال «آخرين خبر» دنبال کنيد