کيهان/
متن پيش رو در کيهان منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
سفير فرانسه در اظهارنظري گستاخانه مدعي شد که بعد از برجام دليلي براي غنيسازي اورانيوم از سوي ايران وجود ندارد!
«جرارد آرود» سفير فرانسه در آمريکا در حساب کاربرياش در توئيتر مدعي شد ايران بعد از انقضاي برجام، مجاز به غنيسازي اورانيوم نخواهد بود.
ديپلمات فرانسوي در حساب کاربرياش در توئيتر نوشت: اينکه گفته شود ايران بعد از انقضاي برجام مجاز به غنيسازي اورانيوم خواهد بوداشتباه است. [ايران] بايد به موجب ‹پيمان منعاشاعه› و پروتکل الحاقي و تحت نظارتهاي شديد ثابت کند که فعاليتهاي هستهايش صلحآميز هستند.
او در ادامه نوشت: همانگونه که سال ۲۰۰۲ گفتيم که طبق پيمان منعاشاعه، غنيسازي اورانيوم بدون داشتن يک برنامه غيرنظامي باورپذير در زمينه هستهاي غيرقانوني است، قادر خواهيم بود در سال ۲۰۲۵ هم در صورت لزوم واکنش نشان دهيم. آن موقع تحريمهايي اعمال شدند. تحريمها ميتوانند مجدداً اعمال شوند. بعد از برجام، هيچ بند «زوالپذيري» وجود ندارد.
به گزارش فارس، وي تصريح کرد: روسيه، اورانيوم غنيشده نيروگاه هستهاي بوشهر را تأمين ميکند. بنابراين هيچ دليل قابل درکي وجود نخواهد داشت ايران بعد از برجام، اقدام به غنيسازي وسيع اورانيوم کند.
کشورهاي اروپايي بعد از خروج آمريکا از توافق هستهاي برجام وعده دادهاند با تضمين منافع اقتصادي ايران، اين توافق را حفظ کنند. اين کشورها، عليرغم ايستادگيهاي لفظي و سياسي در برابر اقدام آمريکا تا کنون موفقيتي در اقدامات عملي وعدهداده شده براي حفظ اين توافق کسب نکردهاند.
اتحاديه اروپا همچنين عليرغم ژست مخالفت با تصميم آمريکا در زمينه برجام با ساير ادعاهاي اين کشور در زمينه فعاليتهاي موشکي و منطقهاي ايران همسو شده است.
پيش از اين «هايکو ماس» وزير امور خارجه آلمان-17 فروردين- در حاشيه نشست گروه هفت در فرانسه گفته بود:«مطمئن هستيم نيازمند توافق جديدي هستيم که اطمينان حاصل کنيم ايران اقدام به توليد اورانيوم نخواهد کرد. درباره برنامه موشکي ايران و نقش اين کشور در سوريه هم رايزني خواهيم کرد».
عباس عراقچي، معاون سياسي وزير امور خارجه در واکنش به توئيت «جرارد آرود» سفير فرانسه در واشنگتن، نوشت: اگر توئيتهاي جرارد آرود موضع فرانسه است. ما با نقض عمده هدف و مقصود برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و قطعنامه 2231 شوراي امنيت مواجهيم.
عراقچي تصريح کرد: پاريس بايد فورا شفافسازي کند، در غيراين صورت ما اقدام لازم را به عمل ميآوريم.
بدهکار،طلبکار شد!
محمدجواد ظريف، وزير امور خارجه در حاشيه رونمايي از پايگاه اينترنتي «ديپلماسي اقتصادي» وزارت امور خارجه در جمع خبرنگاران درباره سازوکار ايراني متناظر با اينستکس (سازوکار مالي اروپا) گفت: اروپاييها همين الان هم بسيار عقب هستند. براي راهاندازي اين سازوکار نياز بود ما يک سازوکار متناظر در ايران راهاندازي کنيم که اين سازوکار متناظر در ايران هفته گذشته راهاندازي شده و الان اروپاييها هيچ بهانهاي ندارند براي اينکه کار خود را شروع کنند.
ظريف تأکيد کرد: اين يک اقدام مقدماتي توسط اروپاست اروپاييها در ارديبهشت گذشته بعد از خروج آمريکا از برجام تعهدات متعددي را مطرح کردند که براي شروع اجراي آن تعهدات، نياز بود که اينستکس را راه بيندازند.
وي افزود: معتقديم حالا بايد براي مدت زيادي اروپاييها تلاش و فعاليت کنند تا بتوانند تعهداتشان را انجام دهند، بسيار عقب هستند و نبايد اين گونه تصور کنند که جمهوري اسلامي منتظر آنها ميماند. ما بحمدالله روابط بسيار خوبي با همسايگان داريم، سازوکارهاي مشابهي را با بسياري از کشورها راهاندازي کرديم و دارد عمل ميکند. من نميدانم اروپاييها براي يک سازوکار مقدماتي چقدر وقت نياز دارند؟
اروپا در موضوعات مختلف از جمله برجام به ايران بدهکار است اما به دليل رويکرد خسارت بار دولت در «حفظ برجام به هر قيمت» و انفعال دستگاه ديپلماسي، طرف اروپايي در جايگاه طلبکار نشسته و روز به روز بر گستاخي خود ميافزايد.
رهبر معظم انقلاب- اول فروردين 98- در حرم مطهر رضوي فرمودند:«در قضيه برجام که قراردادي ميان ايران و شش کشور بود، بعد از خروج طرف آمريکايي، اروپاييها بايد در مقابل آمريکا ميايستادند و ضمن پايبندي به تعهدات خود، تحريمها را برميداشتند که تاکنون ايستادگي نکردهاند. آنها دائماً به ايران نيز توصيه ميکنند که در برجام بماند ولي خودشان عملاً از برجام خارج شدهاند، زيرا تحريمهاي جديدي را ضد ايران وضع کردند».
ايشان در ادامه با اشاره به کانال مالي ميان ايران و اروپا تصريح کردند:«اين کانال مالي بيشتر شبيه يک شوخي تلخ است و هيچ معنايي ندارد».
پس از خروج آمريکا از توافق هستهاي-18 ارديبهشت 97- اروپا ميبايست يک قطعنامه در واکنش به نقض قطعنامه 2231 توسط آمريکا صادر ميکرد، با تحريمهاي آمريکا مقابله ميکرد، روابط بانکي براي تجارت با ايران را تضمين ميکرد، درباره خريد نفت از ايران تعهد ميداد و از مطرح کردن موضوع موشکي و منطقهاي امتناع ميکرد. اما هيچکدام از موارد فوق رخ نداد و در نهايت اروپا وعده داد که يک کانال مالي-که حتي يک دهم تعهدات برجامي نيز نبود- را راهاندازي خواهد کرد.
روزها و هفتهها سپري شد و تعهدات برجامي اروپا که- به دليل گستاخي طرف اروپايي و انفعال دستگاه ديپلماسي- به کانال مالي تقليل داده شده بود، در دو مرحله به «اس پي وي»(مبادله نفت در مقابل کالا) و سپس «اينستکس»(مبادله پول نفت ديگر کشورها با غذا و دارو) رسيد!
متاسفانه مقامات ارشد دستگاه ديپلماسي در رويکردي خسارت بار، به گستاخي و عهدشکني اروپا با حسن ظن، اغماض و لاپوشاني واکنش نشان دادند و همين امر موجب شد تا اروپا حتي خود را به ظاهرسازي هم ملزم نداند و در نهايت بسته اينستکس صرفا تا مرحله «رونمايي» پيش رفت!
کار به جايي رسيد که اروپا وعده کانال مالي را نيز به کلي کنار گذاشت و گستاخانه اعلام کرد که بايد توافق جديد با محورهاي جديد از جمله توان موشکي، قدرت منطقهاي ايران و توقف غنيسازي اورانيوم را کليد زد!
احضار سفير فرانسه
در پي توئيتهاي منتسب به سفير فرانسه در واشنگتن درباره برنامه هستهاي ايران، «فيليپ تيه بو» سفير جديد فرانسه در تهران به وزارت امور خارجه احضار شد.
سفير جديد فرانسه در تهران توسط سيد حسين سادات ميداني رئيس دبيرخانه ستاد پيگيري اجراي برجام به وزارت امور خارجه احضار شد.
در اين جلسه طرف ايراني با اشاره به توئيتهاي منتسب به سفير فرانسه در واشنگتن که محتواي آنها از نظر کشورمان به هيچ عنوان قابل پذيرش نيست، خواستار توضيح دولت فرانسه شده و اعلام کرد در صورتي که اظهارات مزبور مورد تائيد دولت فرانسه بوده و بيانکننده مواضع رسمي اين کشور باشد، اين امر در مخالفت آشکار با اهداف و مفاد برجام خواهد بود و چنانچه به نحوي رضايتبخش به اين مسئله رسيدگي نشده و موضوع فيصله نيابد، جمهوري اسلامي موضوع را براساس سازوکارهاي پيشبيني شده در برجام پيگيري کرده و حق خود براي هرگونه واکنش مقتضي را محفوظ ميداند.
در واکنش، سفير فرانسه در تهران ضمن ابراز بياطلاعي از توئيتهاي منتسب به سفير کشورش در واشنگتن، بر اراده سياسي اين دولت بر اجراي کامل مفاد برجام تاکيد کرده و اعلام کرد مراتب را بلافاصله به پاريس گزارش خواهد داد.
بازار