آرمان امروز/ متن پيش رو در آرمان منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
وزير امورخارجه کشورمان که از دوشنبه شب تهران را به مقصد سفري يک روزه به سوريه ترک کرده بود پس از ترک خاک اين کشور به سمت ترکيه، بامداد چهارشنبه به آنکارا رسيد. در اين راستا ظريف روز گذشته ديدارهاي جداگانهاي با مولود چاووش اوغلو وزير امور خارجه و رجب طيب اردوغان رئيسجمهور ترکيه داشت که در اين ديدارها دوطرف بر گسترش همکاريهاي دو جانبه تاکيد کردند. رئيس دستگاه ديپلماسي همچنين در نشست مطبوعاتي با همتاي ترک خود با بيان اينکه به همراه دوستانمان در ترکيه و روسيه تلاش براي گسترش صلح و ثبات در سوريه را ادامه خواهيم داد، اظهار کرد: اين تلاش با تشکيل کميته قانون اساسي و حمايت از روند صلح ادامه خواهد يافت. ظريف همچنين در ديدار با اردوغان با تاکيد بر تقويت روابط اقتصادي در خصوص آخرين تحولات سوريه، يمن و شمال آفريقا رايزني و تبادل نظر کرد.
اهداف سفر ظريف
سفر وزير امورخارجه کشورمان به کشورهاي سوريه و ترکيه را از جوانب مختلف ميتوان بررسي کرد. برخي از تحليلگران علت اصلي سفر محمدجواد ظريف به سوريه و ديدار با مقامات اين کشور را مساله ادلب، شرق فرات و حل مساله سوريه عنوان کردهاند. لذا ميتوان اين ديدار ظريف را داراي جوانب ديپلماتيک براي حل موضوع سوريه دانست؛ کما اينکه بشار اسد نيز در ديدار با ظريف با تشکر از حمايت ايران از سوريه، در واکنش به وارد شدن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامي در ليست گروههاي تروريستي توسط رئيسجمهور آمريکا تصميم ترامپ را اقدامي سهلانگارانه خطاب کرده است. از طرف ديگر سفر ظريف به ترکيه را نيز ميتوان در همين راستا بررسي و تحليل کرد. جايي که وي سهشنبه شب در ورود به ترکيه با نگران کننده خواندن وضعيت شهر ادلب سوريه و شرق فرات يکي از اهداف خود در جريان سفر به ترکيه را ديدار و گفتوگو با مقامات ترکيه در مورد مسائل منطقه بهخصوص سوريه خوانده است. نکته اينجاست که در آيندهاي نزديک اجلاس آستانه با شرکت کشورهاي عضو از جمله مثلث ايران، روسيه و ترکيه با محوريت مساله سوريه برگزار خواهد شد و اين ديدارهاي دو جانبه ميتواند در جهت هماهنگي بيشتر طرفين محسوب گردد. اين در حالي است که ظريف به کشورهاي شرکت کننده تاکيد کرده که متعهد به انجام وظايف خود باشند. البته جداي از مساله سوريه تحليلگران بعد ديگر سفر ظريف به ترکيه را تحکيم ارتباطات اقتصادي دو کشور عنوان کردهاند تا شايد در شرايط تحريم ايران بتواند با استفاده از ظرفيت متحدان منطقهاي خود، اين شرايط را پشت سر بگذارد.
سه دور مذاکره وزراي خارجه
وزير امور خارجه کشورمان که به منظور گفتوگو و رايزني با مقامات ترکيه، به اين کشور سفر کرده روز گذشته در اولين برنامه، سه دور مذاکره با مولود چاووش اوغلو، همتاي ترک خود برگزار کرد. سخنگوي وزارت امور خارجه در اين باره اعلام کرد: وزير امور خارجه ترکيه در اين ديدار ضمن تسليت به خاطر خسارات جاني و مالي بر اثر وقوع سيل در کشورمان، اعلام کرد که ترکيه اولين کشوري بود که کمکهاي خود را ارسال کرد و آمادگي دارد کمکهاي بيشتري را به ايران ارسال کند. وزير خارجه ترکيه بار ديگر مخالفت خود را با تحريمهاي آمريکا عليه ايران اعلام و تاکيد کرد: بر مواضع خود در اين زمينه ايستادهايم و از برادرانمان در ايران حمايت ميکنيم. ما نيازمند افزايش مبادلات تجاري و همکاريهاي اقتصادي بيشتر با يکديگر هستيم و در زمينه همکاريهاي امنيتي، مرزي و مقابله با تروريسم اهتمام جدي داريم. محمدجواد ظريف نيز در اين ديدار، ضمن تبريک برگزاري موفقيتآميز انتخابات محلي در ترکيه، از اينکه در يک ماه گذشته دومين ديدار او از ترکيه است، ابراز خوشحالي کرد و آن را نشانه توجه ايران به روابط با کشور دوست و همسايه خود دانست. وزير امور خارجه همچنين از مواضع مقامات و دولت ترکيه در مخالفت با تحريمهاي آمريکا عليه ايران قدرداني و بر ضرورت تقويت و تعميق همکاريهاي منطقهاي بين دو کشور تاکيد کرد. در اين مذاکرات همچنين آخرين تحولات سوريه، رايزنيهاي دکتر ظريف با مقامات سوري و همچنين آخرين تحولات سازوکار مالي اتحاديه اروپا براي حمايت از تجارت با کشورمان مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
تلاش براي صلح و آرامش در سوريه
وزيران امور خارجه ايران و ترکيه پس از دو دور برگزاري نشست مشترک با حضور در جمع خبرنگاران به تشريح نتايج گفتوگوهاي خود پرداختند. در اين نشست چاووش اوغلو وزير امور خارجه ترکيه اظهار کرد: مخالف تحريمهاي آمريکا عليه ايران هستيم و مجازات مردم ايران از طريق تحريمها را نميپذيريم. همچنين وزير امور خارجه کشورمان گفت: دولت آمريکا در مساله فلسطين و برجام قواعد بينالمللي را ناديده گرفته است. ظريف ادامه داد: از رويکرد ترکيه در قبال تحريمهاي ايالات متحده عليه ايران و واکنش آنکارا به قرار گرفتن سپاه پاسداران در ليست تروريستي آمريکا تشکر ميکنم. ما نيز همانند ترکيه معتقديم که قوانين و حقوق بينالمللي بايد در همه امور رعايت شود. وي با اشاره به ديدار روز گذشتهاش با مقامات سوريه در دمشق اضافه کرد: اطلاعاتي در خصوص ديدارهايم در سوريه و مقامات اين کشور به آقاي چاووش اوغلو انتقال دادم. اين اطلاعات و موارد را به آقاي اردوغان نيز منتقل خواهم کرد. وي با بيان اينکه به همراه دوستانمان در ترکيه و روسيه تلاش براي گسترش صلح و ثبات در سوريه را ادامه خواهيم داد، ادامه داد: اين تلاش با تشکيل کميته قانون اساسي و حمايت از روند صلح ادامه خواهد يافت. ظريف، با بيان اينکه همکاريهاي ايران با ترکيه در زمينههاي مختلف ادامه دارد، افزود: امروز در خصوص همکاريهاي دو جانبه و ارتقاي آن به تبادل نظر پرداختيم. هر چند با هدف 30 ميليارد دلار فاصله داريم ولي تلاشها همچنان ادامه دارد. همچنين درخصوص ايجاد مکانيزمهاي جديد و مختلف براي رفع تحريمهاي آمريکا و گسترش تجارت بين دو کشور رايزني کرديم. رئيس دستگاه ديپلماسي در مورد حل بحران سياسي سوريه نيز تصريح کرد: گفتوگوي طولاني با اسد داشتم. گزارشي از اين گفتوگو را به آقاي اردوغان منتقل ميکنم. ما دوست داريم که تمامي کشورهاي منطقه روابط خوب و رو به جلو داشته باشند. در رابطه با تشکيل کميته قانون اساسي سوريه ما به همراه روسيه و ترکيه گفتوگوهاي سازندهاي داشتهايم و همينگونه گفتوگوهاي خوبي با سازمان ملل داشتهايم. ظريف با بيان اينکه تحريمهاي آمريکا عليه ايران خلاف قطعنامه شوراي امنيت سازمان ملل متحد است تصريح کرد: راههاي فراواني براي ادامه همکاريهايمان با ديگر کشورها وجود دارد ومکانيزم اينستکس يکي از اين راههاست. وزير امور خارجه با تاکيد براينکه به آمريکا اجازه نميدهيم تجارت ما را با ساير کشورها زير سوال ببرد، اظهار کرد: کل جهان مخالف اقدامات غير قانوني آمريکا است. اين اقدامات مخالف قطعنامههاي شوراي امنيت است و حتما بايد جلوي اين اقدامات بايستيم.
تاکيد بر تقويت روابط اقتصادي
وزير امور خارجه کشورمان در جريان سفر دو روزه خود به ترکيه بعد از ظهر روز چهارشنبه با رجب طيب اردوغان رئيسجمهور ترکيه ديدار و رايزني کرد. گفتوگو در مورد مسائل دو جانبه و تحولات منطقه از جمله حل سياسي بحران سوريه از مهمترين محورهاي رايزني اين دو مقام عالي رتبه ايران و ترکيه بود. در اين ديدار، رئيسجمهور ترکيه با ابراز تأسف از حوادث تلخ اخير در برخي مناطق کشورمان بر اثر جاي شدن سيل، با خانواده کشته شدگان اين حوادث ابراز همدردي کرد. دکتر ظريف نيز برگزاري موفقيتآميز و مشارکت بالاي شهروندان ترکيهاي در انتخابات اخير شوراها و محلي ترکيه را تبريک گفت. طرفين در اين ديدار ضمن مخالفت با تحريمهاي ايالات متحده آمريکا و تروريستي خواندن سپاه پاسداران، بر گسترش روابط دوجانبه در چارچوب توافقات بين دو کشور در حوزههاي پنجگانه بر تقويت روابط اقتصادي دو کشور تاکيد کردند. در اين ديدار همچنين در خصوص آخرين تحولات سوريه، يمن و شمال آفريقا رايزني و تبادل نظر شد.
بازار