آرمان امروز/
متن پيش رو در آرمان امروز منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست.
شامگاه يکشنبه 19 خرداد بود که هواپيماي هايکو ماس در تهران به زمين نشست. وزير امور خارجه آلمان براي گفتوگو با مقامات ارشد کشور بهعنوان بخشي از تلاش اروپا بهمنظور حفظ توافق هستهاي ايران با قدرتهاي جهان و کاهش تنش ميان تهران و واشنگتن به ايران آمد و با استقبال مسئولان کشورمان روبهرو شد. هايکو ماس ظهر دوشنبه با همتاي ايراني خود ديدار و پس از آن در نشست خبري مشترک نتايج اين ديدار را براي رسانهها تشريح کرد. در اين نشست ابتدا محمدجواد ظريف گفت: «ما آغاز کننده هيچ جنگي نبوده و نخواهيم بود اما کسي که با ما جنگ را شروع کند آن کشور پاياندهندهاش نخواهد بود. ايالات متحده جنگ اقتصادي عليه ايران اعلام کرده که براي نظم جهاني خطرناک است. اقداماتي که ايالات متحده پس از خروج از برجام انجام داده هدف قرار دادن مردم ايران است که قرار بود بيشترين سود را از برجام ببرند. جمهوري اسلامي ثابت کرده که به تعهدات خود پايبند است و ١٥ گزارش آژانس بينالمللي انرژي اتمي اين مساله را اثبات ميکند. ظريف افزود: اما ايران موظف است از منافع مردم خود نيز دفاع کند و يکي از اين حقوق در ماده 36 برجام به رسميت شناخته شده است. اقدامات ايران کاملا منطبق بر همين ماده است و ما آمادگي داريم اقدامات را ادامه دهيم، متوقف کنيم يا براساس اقدامات شرکاي خود به عقب برگردانيم. از شرکاي برجامي انتظار داريم از حقوق ايران دفاع کنند. وزير امورخارجه گفت: ما همچنين امروز در مورد مسائل منطقهاي و بينالمللي گفتوگو کرديم و اميدوار هستيم تلاشهاي آلمان و ١+4 به نتيجه برسد. گفتوگوي بسيار خوبي با آقاي ماس در مورد نحوه کاهش تنش در منطقه داشتيم. گفتوگوهاي منطقهاي پيشنهاد هميشگي ايران بوده است و خوشحاليم که ايشان هم از آنها حمايت ميکنند. ما همواره به همسايگان خود اعلام کردهايم که براي گفتوگو آماده هستيم و پيشنهاد ما براي تشکيل مجمع گفتوگوهاي منطقهاي به قوت خود باقي است. اما تنش جديد در منطقه ما نتيجه جنگ اقتصادي آمريکا عليه ايران است که شخص آقاي ترامپ آن را اعلام کرد و گفت که در جنگ اقتصادي با ايران هستيم. وي افزود: تنها راه کاهش تنش در منطقه توقف اين جنگ اقتصادي است. نميتوان توقع داشت جنگ اقتصادي عليه مردم عادي در جريان باشد و کساني که از آن حمايت ميکنند يا آن را به راه انداختند در امان باشند. رئيس دستگاه ديپلماسي کشورمان خاطرنشان کرد: معتقديم آلمان و اتحاديه اروپا نقش مهمي در پايان دادن به اين تنش ميتوانند داشته باشند و از نقشآفريني آنها در اين عرصه استقبال ميکنيم.
سؤالات جنجالي از ظريف
وزير امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگار بيلد درباره مشکلات خاورميانه و نقش اسرائيل در اين مساله گفت: مشکل خاورميانه مشکل سياستهاي تجاوزکارانه رژيم صهيونيستي و حمايت بيحد و حصر ايالات متحده از اين جنايت است. مشکل اين است که برخلاف همه قواعد حقوق بينالملل اشغال از سوي آمريکا به رسميت شناخته شده و جنايتها را به فراموشي سپردهاند. وي خاطرنشان کرد: مشکل منطقه ما اين است که ايالات متحده تلاش کرده با معامله قرن حقوق مردم فلسطين را از آنها بگيرد. اينها منطقه را با مشکل مواجه کرده است. شما بايد از رژيمي که داراي سلاح هستهاي است سوال کنيد چطور کنار نيروگاه هستهاي ميايستد و ميگويد ايران بايد نابود شود. البته هيچکس نميتواند عليه مردم ما اقدامي کند مگر اينکه جواب قاطعي بگيرد. ما شروعکننده هيچ جنگي نبوديم و نخواهيم بود. اما اگر کسي عليه ما اقدام کند خودش پاياندهنده نخواهد بود. ظريف در پاسخ به سوالي درباره ممنوعيت همجنسگرايي در ايران تصريح کرد: مردم ما اصول اخلاقي خاصي دارند و اين شامل اماکن عمومي ميشود. هايکو ماس هم در پايان پاسخ ظريف، درباره روابط آلمان اظهارکرد: اين مسئوليتي است که ما به گردن داريم و دوستي آلمان و اسرائيل براي ما مهم است و تاريخ اين درس را به ما داده و حضور من در تهران اين اصل را تغيير نميدهد.
نميتوانيم معجزه کنيم
پاسخ هايکو ماس به سخنان ظريف دقيقا بر خلاف همان چيزي بود که از طرف اروپايي انتظار ميرفت. با توجه به ضربالاجل 60 روزه ايران درخصوص کاهش تعهدات برجامي و گذشت 30 روز از اين موضوع، انتظار آن بود که اروپا با بستهاي پيشنهادي درخصوص کاهش آسيب تحريمها و کمک به ايران براي مقابله با اين رفتار غيرقانوني ايالات متحده، در راستاي حفظ برجام تلاش کند، اما اين گونه نشد. وزير امور خارجه آلمان در کنفرانس خبري مشترک خود با ظريف تصريح کرد: «مهم است گفتوگوهاي ما در اين شرايط ادامه پيدا کند. ما در اين منطقه شرايط حساس و جدي داريم و افزايش تنش در راستاي منافع هيچ کشوري نيست. من با طرفيني که در سفر اخير به امارات، اردن و عراق صحبت کردم هيچکس خواستار افزايش تنش نبود. ما امروز صحبتهاي فشرده درخصوص برجام داشتيم که موضع آلمان و دو کشور ديگر مشخص است که ميخواهيم تعهدات خود را انجام دهيم اما نميتوانيم معجزه کنيم. ميخواهيم اينستکس را در چارچوب سه کشور اروپايي و فراتر از آن اجرايي کنيم». وي در بخش ديگري از سخنان خود گفت: «ما همچنين درخصوص موضوعات منطقهاي شامل سوريه و يمن صحبت کرديم. آلمان از تلاشهاي سازمان ملل در اين خصوص حمايت ميکند. معتقد هستيم مسائل خاورميانه راه حل سياسي دارد و ايران هم نفوذ بالايي در منطقه دارد و از اين نفوذ استفاده ميکند». در اواخر نشست خبري به رغم آن که محمدجواد ظريف به تمام سؤالات حتي بيربط خبرنگاران آلماني پاسخ داد، با اين حال هايکو ماس از پاسخ به سؤالي درخصوص کمکهاي نظامي آلمان به عراق در دوران جنگ تحميلي خودداري کرد.
واکنش کيهان به سفر «ماس»
کيهان در واکنش به سفر وزير امور خارجه آلمان به ايران نوشت: مقامات آلمان مدعي شدهاند که هدفشان از سفر به تهران، واسطهگري در راستاي حفظ برجام و کاهش تنش ميان ايران و آمريکا است. اين در حالي است که آلمان کشوري است که به پادوي آمريکا مشهور است. اين روزنامه در ادامه تأکيد کرد: آلمان که بدون اجازه واشنگتن حتي نميتواند در خاک خود يک باک بنزين به هواپيماي حامل ظريف بدهد، چه به نقشآفريني براي احقاق حقوق ايران؟
بازار