شرق/
متن پيش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
انتخابات هيئترئيسه کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي، شايد آخرين سنگر اميد در مجلس باشد. اصولگرايان مجلس براي کميسيون 23 نفره خيز برداشتهاند؛ کميسيوني که نقش تأثيرگذارش در شرايطي که بخش عمدهاي از مسائل کشور گرد محور سياست خارجي ميچرخد، دو چندان شده است. يکشنبه هفته پيشرو گزينه محتمل براي رياست اين کميسيون وجود دارد؛ حشمتالله فلاحتپيشه، نماينده مستقل نزديک به فراکسيون اميد، براي دومين سال بر کرسي رياست کميسيون مينشيند، بار ديگر رياست به دست ولاييهاي نزديک به جريان پايداري ميافتد. روز گذشته رايزنيهاي صحن علني هم حکايت از همين داشت. نامزدهايي که نامشان براي رياست کميسيون مطرح ميشود حشمتالله فلاحتپيشه، مصطفي کواکبيان، مجتبي ذوالنور و علاءالدين بروجردي است. سال گذشته فلاحتپيشه به رياست 14 ساله بروجردي پايان داد. حالا عزم فراکسيون اميد جمع شده است تا رياست فلاحتپيشه تداوم پيدا کند؛ درحاليکه مصطفي کواکبيان، عضو فراکسيون اميد، هم قصد نامزدي براي رياست دارد.
عليرضا رحيمي، عضو کميسيون امنيت و عضو هيئترئيسه، در توييتي از اهميت اين انتخابات نوشته است: «در آستانه انتخابات کميسيونهاي مجلس، رياست کميسيون ۲۳ نفره امنيت ملي در سال چهارم اهميت بيشتري دارد. رقابت بين فلاحتپيشه، ذوالنور، کواکبيان و احتمالا بروجردي، بهنوعي وزنکشي فراکسيوني را نيز درپي خواهد داشت». سال گذشته فلاحتپيشه با حمايت فراکسيون اميد به رياست علاءالدين بروجردي، نماينده اصولگراي مجلس خاتمه داد. اما در همان سال گويا طبق توافقي کواکبيان به نفع او کنار کشيده و قرار بود که در انتخابات امسال، فلاحتپيشه به نفع کواکبيان کنار برود. همين موضوع سبب نگراني اميديها براي ازدسترفتن کرسي رياست شد. آن هم درحاليکه در انتخابات هيئترئيسه هم جايگاه نايبرئيسي را در سال آخر به نمايندگان نزديک به جريان پايداري واگذار کردند؛ جرياني که سه سال بهدنبال حذف علي مطهري از اين جايگاه بود. از سوي ديگر، هيئترئيسه کميسيون فرهنگي هم که در اختيار اميد بود، امسال از دست رفت. همينها نگراني نمايندههاي اميدي را براي انتخابات کميسيون امنيت بالا برده است. شنيدهها حاکي از آن است که آنها در حال رايزني با کواکبيان براي کنارهگيري هستند تا همه توان معطوف به فلاحتپيشه باشد. فلاحتپيشه در اين زمينه به «خانه ملت» گفته است: «کميسيون امنيت ملي مجلس در يک سال گذشته 18 سفر استاني رفت و تحول اساسي در بودجه مرزي ايجاد کرد، اما در نهايت زورکِشي فراکسيوني در انتخابها تأثيرگذار است که براي کشور خوب نيست». فلاحتپيشه بحث انتخابات هيئترئيسه را به ساختار احزاب در کشور کشانده است: «به نظر نظام حزبي در ايران نظام غيرعقلاني است، زيرا احزاب يا فراکسيونهاي سياسي بعد از انتخابات پيگير اقدامات انجام گرفته و ارزيابي تغييرات در کميسيونها نيستند». او بر مستقلبودنش هم تأکيد دارد. فلاحتپيشه عضو هيچيک از سه فراکسيون سياسي مجلس هم نيست: «جزء هيچ فراکسيون سياسي نيستم. متأسفانه هيچکدام از فراکسيونها در يک سال گذشته از ما گزارش عملکرد نخواستند. اين در حالي است که کميسيون امنيت ملي بر خلاف ساير کميسيونها هر هفته ميزبان وزرا يا معاونان رئيسجمهوري و ساير مسئولان مرتبط بود».
تا همين ديروز گفته ميشد که فلاحتپيشه براي رياست کميسيون امينت نامزد نميشود؛ به دلايل اخلاقي و البته سياسي. اما ديروز بعضي از اعضاي کميسيون امنيت از اين گفتند که او در انتخابات نامزد خواهد بود. از طرف ديگر، برخي از اميديها از بهنتيجهرسيدن رايزنيها با کواکبيان براي نحوه مواجهه با انتخابات هيئترئيسه کميسيون گفتند. آن هم در شرايطي که رقيب فراکسيون اميد يکي از تندروترين نمايندههاي مجلس است؛ مجتبي ذوالنوره نماينده قم. ذوالنوري هم شبيه همقطارش، کريمي قدوسي، طوماري از ادعايهاي تکذيبشده عليه مقامات فعلي و سابق را با خود يدک ميکشد. در يکي از ادعاهاي جنجالي ذوالنور تابستان سال گذشته گفته بود که اوباما در جريان مذاکرات هستهاي به دوهزار و 500 نفر ار ايرانيها تابعيت اعطا کرد و «برخي آقايان و مسئولان با يکديگر مسابقه گذاشتند که فرزندانشان جزء اين دوهزارو 500 نفر باشند». اين گفته نماينده نزديک به جريان پايداري با استقبال رئيسجمهوري آمريکا، دونالد ترامپ و شبکه «فاکسنيوز» همراه شد. «فاکسنيوز» در گزارشي سخنان ذوالنور را بازنشر کرد و در ادامه گزارش خود نوشت: «ذوالنور در اين مصاحبه از کسي نام نبرد اما درحالحاضر فرزندان چندين نفر از مقامات فعلي و پيشين ايران در آمريکا زندگي ميکنند».
دونالد ترامپ هم دراينباره نوشت: «بهتازگي مشخص شده که دولت اوباما در جريان مذاکرات وحشتناک بر سر توافق هستهاي با ايران به دوهزارو 500 ايراني شامل مقامات دولتي حق شهروندي اعطا کرده است». حشمتالله فلاحتپيشه در آن مقطع در نخستين روزهاي رياستش در کميسيون امنيت سخنان ذوالنور را دروغي بزرگ توصيف کرد که از زبان دروغگوي بزرگتري مطرح شده است. ذوالنور براي ادعاي کذبش هيچ سندي ارائه نداد. حالا خود اوست که سوداي رياست بر کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس دارد. بايد ديد که ازدسترفتن کرسيها رأي فراکسيون اميد تکميل خواهد شد يا نه.
بازار