ايران/ « شوراي حکام آژانس؛ اهرم جديد امريکا عليه ايران » عنوان ستون "اول دفتر" روزنامه ايران به قلم علي بيگدلي است که ميتوانيد آن را در ادامه بخوانيد:
35 کشور عضو شوراي حکام آژانس بينالمللي انرژي اتمي در حالي روز گذشته به درخواست امريکا براي بررسي روند اقدامات اخير ايران مبني بر کاهش بخشي از تعهدات هستهاياش از جمله عبور از ذخاير مجاز اورانيوم غني شده و همچنين افزايش سطح غني سازي از 3.67 به سطوح بالاتر تشکيل جلسه داده اند، که اقدام امريکا براي برگزاري چنين نشستي را ميتوان فرار رو به جلوي اين کشور توصيف کرد. امريکا در شرايطي به ديپلماسي پنهان با شماري از کشورهاي عضو آژانس براي همراه کردن آنها جهت ايجاد اجماع جديد از طريق مجراي اين نهاد بينالمللي روي آورده است که به نظر ميرسد اين اقدام از دو منظر با شکست حتمي روبهرو ميشود.
آژانس بعد از دستيابي ايران و کشورهاي 1+5 به توافق هستهاي به عنوان يک رکن ناظر بر روند اجراي تعهدات هستهاي ايران تعيين شد و مقرر شد با ارائه گزارشهاي ماهانه، 5 کشور مقابل ايران را از ميزان پايبندي آن به اين توافق مطلع سازد.
در اين ميان آژانس حق ورود و موضعگيري پيرامون تحولات جاري ميان کشورمان و اعضاي کنوني برجام را ندارد به اين معنا که اعضاي شورا در نشستي که به درخواست امريکا برگزار شده است، نميتوانند درباره اقدامات متقابلي که ايران در چارچوب برجام در پيش گرفته است، اعلام موضع کرده و پيرامون آن تصميمگيري کنند. چه اگر امکان قانوني اين اقدام وجود داشت آن وقت پيش از ايران، بايستي خروج يکجانبه امريکا از برجام مورد بررسي قرار ميگرفت و امريکا بايد پاسخگوي اقدامات عهدشکنانه خود ميبود.
از سوي ديگر اين نشست در شرايطي برگزار شد که ايران و اروپا در هنگامه رايزني براي حفظ برجام قرار دارند. رايزنيهايي که در نتيجه کارشکنيهاي مستمر دولتمردان امريکايي و موج تحريمهاي گسترده اين کشور به وجود آمده است و حالا درست در بحبوحه يافتن راهکار براي نجات برجام، امريکا تلاش ميکند، نوک پيکان اتهامات را بدون استناد به يک مدرک قابل اعتبار به سمت و سوي ايران بچرخاند.
واضح است در شرايطي که آژانس پيش از آن 14 بار بر پايبندي تمام و کمال ايران به تعهدات برجامياش حتي در دوره يک ساله پس از خروج امريکا از برجام مهر تأييد زده است، امريکا محمل خوبي براي ايجاد اجماع عليه ايران نيافته است.
اين کشور قصد دارد از طريق ديپلماسي پنهان با کشورهاي عضو شوراي حکام و طرح اتهامات جديد در زمينه فعاليتهاي هستهاي ايران، پرونده هستهاي ايران را پس از تصويب قطعنامه شوراي حکام به شوراي امنيت ببرد تا مجدداً ذيل فصل هفتم منشور، جامعه بينالملل را عليه ايران همراه کند.
پيداست اين تلاش در موقعيتي که کشورهاي بزرگ اروپايي براي پيدا کردن راه کاهش تنش ميان ايران و امريکا و همچنين عملياتي کردن ساز و کار تسهيل تجارت با تهران تلاش ميکنند، راه به جايي نخواهد برد.
بويژه که تصميمات در شوراي حکام بر اساس رأي اجماعي 35 کشور عضور شورا اخذ ميشود و به نظر ميرسد طيف زيادي از اين کشورها که از يکجانبهگرايي امريکا نسبت به برجام دل خوشي ندارند، بر خواسته امريکا دست رد بزنند.
بازار