سياست روز/ « حج را چه کسي سياسي ميکند؟ » عنوان سرمقاله روزنامه سياست روز به قلم قاسم غفوري است که ميتوانيد آن را در ادامه بخوانيد:
فرا رسيدن موسم حج تمتع بار ديگر نام عربستان را بر سر زبانها آورده است. قرار گرفتن بيت الله حرام و اماکن مقدسه در سرزمين عربستان، موجب شده تا اين کشور از جايگاه معنوي و به تبع آن جايگاه سياسي ويژه اي برخوردار و امت اسلامي انتظارات خاصي از حاکمان اين سرزمين داشته باشند. شايد اولين خواسته امت اسلامي ميزباني صحيح و صادقانه از زائران، بدون تبعيض در کنار مقابله جدي با دشمنان وحدت امت اسلامي يعني نظام سلطه، رژيم صهيونيستي و وهابيت است.
از انتقادهاي اساسي جهان اسلام به سعودي آن است که از يک سو تحت سيطره وهابيت قرار گرفته و از سوي ديگر به جاي همراهي با جهان اسلام عليه دشمنان، در بازي روابط با آمريکا و صهيونيستها قرار گرفته که به دليل ريشه ضداسلامي آنها، عملا تهديدي عليه جهان اسلام هستند. متاسفانه اين نوع رفتارها از زمان به قدرت رسيدن حاکمان کم تجربه و هيجاني و غيرمنطقي در سمتهاي ارشد سعودي، شدت گرفته است که حاصل آن فاجعه منا در سال ۱۳۹۴ و قرباني شدن هزاران حاجي بي گناه است.
حج امسال در حالي آغاز شده است که حاکمان سعودي از همين ابتدا اعلام کرده اند که حجاج از دادن شعار سياسي و مذهبي در حج خودداري کنند. هيات وزيران سعودي عدم اجراي اين امر را برابر با مجازات سنگين دانسته است. اين سخنان در حالي مطرح ميشود که چند نکته در قبال آن در ذهن ايجاد ميشود:
نخست آنکه مفهوم حج چيست؟ آيا حج به معناي صرفا طواف خانه خدا و ديدار از اماکن مقدسه است؟ نگاهي ريشه اي به فريضه حج نشان ميدهد که فلسفه حج وحدت و يکپارچگي جهان اسلام و قرار گرفتن امت اسلامي در کنار هم براي آگاهي از درد و رنج يکديگر و حل مشکلات کلان جهان اسلام است. اکنون جهان اسلام با درد و رنجهاي بسياري همچون اشغال فلسطين و طراحي آمريکا براي نابودي آن با طرح معامله قرن است که در نشست بحرين بخشي از آن اجرا شد، بحران انساني در يمن با حملات ائتلاف سعودي ـ آمريکايي، وضعيت بحراني مسلمانان در اروپا و آمريکا و ... تنها بخشي از چالشهاي جهان اسلام است. براساس سنت اسلامي حج جايگاهي براي وحدت جهان اسلام در برابر اين مشکلات است که اصل برائت از مشرکين محور اصلي اين وحدت خواهد بود. دوم آنکه سعودي در حالي از سياسي نشدن حج ميگويد که خود در اقدامي سياسي از ورود حجاج سوري و يمن و حتي قطري جلوگيري و براي حجاج برخي کشورها همچون ايران مانع تراشي ميکند. اگر سعودي واقعا به دنبال حج سياسي نيست بايد از اين رفتارها دست بردارد و ميزباني صادق باشد. در مجموع ميتوان گفت که منع کردن حجاج از شعارهاي سياسي و مذهبي خود رفتاري کاملا سياسي از سوي حاکمان سعودي است که بسياري آن را براي خوشايند آمريکا، انگليس، صهيونيستها و وهابيون ميدانند به ويژه اينکه سعودي همچنان به رفتار گزينشي در پذيرش حجاج کشورها ادامه ميدهد. پايان دادن بر اين وضعيت و پذيرش برگزاري مراسمهايي چون برائت از مشرکين به عنوان مولفه وحدت جهان اسلام ميتواند شاخصهاي براي نشان دادن صداقت سعودي، مبني بر عدم سياسي کردن حج باشد.
بازار