نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

اجاره‌نشینی زیرزمینی‌ها!

منبع
ابتکار
بروزرسانی
اجاره‌نشینی زیرزمینی‌ها!
ابتکار/ متن پيش رو در ابتکار منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست بدون آنکه ردي بر جاي بماند بازار حساب‌هاي اجاره‌اي با هدف پولشويي، فرار مالياتي و کلاهبرداري بسيار داغ است. هر کدام از ما در اطراف و يا فضاي مجازي ديده و شنيده‌ايم که در ازاي حساب‌هاي بانکي مبالغي را به افراد پيشنهاد مي‌کنند. البته ارقام پيشنهادي ناچيزتر از چيزي است که فکرش را بکنيد. آنطور که شنيده مي‌شود، ماهانه به ازاي هر حساب بانکي مبلغ ۲ تا ۴ ميليون تومان به افتتاح‌کنندگان حساب، اجاره پرداخت مي‌شود. اين در حالي است که بسياري از اجاره‌دهندگان از کلاهبرداري‌ها و فرارهاي مالياتي که به نام آنها انجام و ثبت مي‌شود بي‌خبر هستند.
به گزارش «ابتکار»، هستند افرادي که حساب‌هاي ديگران را اجاره مي‌کنند تا نه ماليات بدهند و نه تراکنش‌هاي بانکي‌شان رصد شود. به عبارتي ديگر، فعالان اقتصاد زيرزميني راه فراري را براي معاملات بانکي خود پيدا کرده و با باز کردن حساب‌هاي بانکي به نام افراد ديگر از شفاف بودن فعاليت‌هاي بانکي خود سر باز مي‌زنند. البته فرار از پرداخت ماليات نگاهي خوشبينانه به اين مسئله است. زنگ خطر اجاره حساب‌هاي بانکي زماني به صدا درمي‌آيد که پاي پولشويي، قاچاق مواد مخدر، قاچاق اسلحه و... به ميان بيايد.
مشکلات اقتصادي تمايل افراد براي اجاره دادن حساب‌هاي بانکي را به دنبال دارد
اجاره حساب‌هاي بانکي مسئله امروز و ديروز نيست، اما نکته‌اي که وجود دارد اين است که امروزه اين جريان شيوع پيدا کرده و افراد زيادي را به بازي خود دعوت مي‌کند. بازار اجاره حساب بانکي در حالي برقرار است که متقاضيان اين نوع حساب‌ها، افراد بي‌اطلاع يا نيازمند را پيدا کرده و با دادن وعده‌هاي جذاب اين افراد را ترغيب به اين کار مي‌کنند. همانطور که قبلا اشاره شد مبلغ اجاره‌بهاي حساب بانکي آنچنان چيز دندان‌گيري نيست. اما با توجه به مشکلات اقتصادي که گريبان جامعه را گرفته است، برخي از افراد از اجاره دادن حساب‌هاي بانکي خود استقبال مي‌کنند و چشم خود را بر روي غيرقانوني بودن اين کار مي‌بندند و مراحل ساده کار را براي دريافت مبلغ پيشنهادي طي مي‌کنند. روند کار به اين صورت است که فرد اجاره‌دهنده بايد حسابي را در يک بانک باز کند و پس از آن تمام اطلاعات از قبيل رمز دوم، کارت بانکي، همراه‌بانک و همچنين ساير اطلاعات لازم را در اختيار متقاضيان قرار دهد. البته بايد اشاره کرد که برخي از اجاره‌دهندگان از وخامت موضوع مطلع نيستند و تنها به همان مبلغ دريافتي‌شان توجه دارند.
در هر زمان متخلفان راهي را براي ادامه حيات خود مي‌يابند
پرواضح است که متخلفان براي پيشبرد اهداف مخرب خود در هر برهه از زمان به دنبال پيدا کردن راهکارهاي جديدي هستند و هرگز دست از تلاش برنمي‌دارند. به عبارتي ديگر دري که به روي‏شان بسته مي‌شود را پشت سر مي‌گذارند تا در بعدي را پيدا کرده و حيات خود را تضمين کنند. پس از آنکه فضاي سفته‌بازي و دلالي در برخي از بازارهاي اقتصادي اوج گرفت، بانک مرکزي محدوديت‌هايي را در بحث تراکنش‌هاي بانکي ايجاد کرد، اما متخلفان ميدان را خالي نکردند و براي دور زدن محدوديت‌ها روش اجاره حساب‌هاي بانکي را يافتند و اين اقدام را وسيله‌اي براي ادامه تخلف خود قرار دادند. حال دليل اين اقدام هر چه باشد از فرار مالياتي گرفته تا قاچاق بايد توجه داشته باشيم که عدم شفافيت مالي در حساب‌هاي بانکي پيامدهاي بسيار جبران‌ناپذيري را به دنبال دارد و بايد تمام تلاش را به کار گرفت تا از اينگونه اقدامات جلوگيري شود. اما راهکار براي جلوگيري از شيوع اين بيماري اقتصادي چيست؟ برخي از تحليلگران معتقدند که سيستم‌هاي بانکي بايد با جديت بيشتري به رصد حساب‌هاي بانکي بپردازند و با متخلفان در اين زمينه بايد به شدت برخورد شود. چراکه افراد بايد متوجه اين موضوع باشند که هيچ دليل باعث نمي‌شود که حساب بانکي خود را در اختيار متقاضيان قرار دهند و درصورت قرار دادن بايد در انتظار مجازات سنگيني باشند.
حذف يارانه، زيرزميني‌ها را لو داد زيرزميني‌ها در اقتصاد به هر دري مي‌زنند تا راه شفافيت در کارشان را مسدود کنند. اما هميشه اوضاع بر وقف مرادشان نخواهد بود و بالاخره دير يا زود پرده از اسرارشان برداشته مي‌شود. اخيرا که جريان حذف يارانه افراد با درآمدهاي بالا به راه افتاد و در اين ميان باعث رو شدن برخي از حساب‌هاي اجاره‌اي برخي از افراد شد. ماجرا اينگونه بود که برخي از افراد به دنبال حذف يارانه نقدي‌شان معترض به جريان پيش آمده شدند. در اين راستا بررسي تراکنش حساب‌هاي بانکي‌ اين افراد موجب آشکار شدن برخي تخلفات بانکي و مالياتي حساب‌ها شد. اين در حالي است که پس از اعلام تراکنش‌ها به صاحبان حساب، آنها مسئوليت تراکنش و گردش‌هاي مالي خود را نپذيرفته‌اند. آنطور که حسين ميرزايي، سخنگوي ستاد حذف يارانه به ايسنا اعلام کرده است، ۴۸ درصد افراد معترضي که حساب‌هاي بانکي آنها مورد بررسي قرار گرفته است، زير بار تراکنش‌هاي مالي خود نرفته‌اند؛ به‌طوري که مدعي هستند تراکنش‌هاي حساب‌هاي آنها شخصي نيست و مثلا براي شرکت و سازماني که در آن کار مي‌کنند انجام مي‌شود؛ به‌گونه‌اي که آبدارچي، حسابدار و يا کارپرداز هستند و گردش حساب براي خودشان نيست. وي گفته است که برخي معترضان بعد از اعلام نتيجه تراکنش بانکي مي‌گويند تراکنش انجام شده در حساب بانکي متعلق به شخص ديگري است که کارت و حساب خود را در اختيار وي قرار داده‌اند!
با مطرح شدن اين مسئله گويا حذف يارانه علاوه‌بر شناسايي سرمايه‌داراني که 45هزار و 500 تومان از پول خرد در جيب‏شان هم کمتر است، توانسته دست متخلفان اقتصاد زيرزميني هم رو کند و مانع از فعاليت آنها شود.
مسئوليت تخلفات با صاحبان حساب بانکي است تحليلگران و مسئولان مربوطه بارها نسبت به اجاره حساب‌هاي بانکي هشدار داده‌اند و متذکر شدند که تبعات قضايي و مسئوليت بخشي از اقدامات متوجه صاحبان حساب بانکي است، هر چند که آنها از نوع فعاليت و ميزان گردش مالي بي‌اطلاع باشند. بنابراين آگاهي افراد در مصون داشتن حساب‌هاي بانکي‌شان از يک‌طرف و رصد و نظارت دقيق براي شفاف شدن حساب‌هاي مالي توسط سيستم‌هاي بانکي از سوي ديگر موضوع مهمي است که بايد به آن توجه شود. اين درحالي است که نقش افراد در ورود پيدا نکردن به چنين موضوعي از اهميت بيشتري برخوردار است چراکه اگر فعاليت غيرقانوني با حساب بانکي فردي صورت بگيرد در نهايت اين صاحب حساب است که بايد‌ پاسخگوي مراجع قضايي باشد و مسئوليت تخلف انجام شده بر عهده‌ي او خواهد بود. بنابراين به نظر مي‌رسد که مسئولان مربوطه بايد هر چه سريع‌تر به دنبال راهي باشند تا از طريق سامانه‌هاي قوي اطلاعاتي نسبت به شناسايي حساب‌هاي مشکوک اقدام کرده و مانع از گسترش اينگونه فعاليت‌ها شوند.
ما را در کانال «آخرين خبر» دنبال کنيد
اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره