شرق/ متن پيش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
تحقيقوتفحص از کارگزاري رسا مبين تجارت (ياس) که از چندي قبل چراغخاموش در شوراي شهر تهران کليد خورده، حدود دو ماهي است که منتظر معاونت مالي و اقتصادي شهرداري تهران مانده تا هم مستندات ارائه کند و هم بگويد توافقات با سپاه به نتيجه ميرسد يا نه!
از شروع دوره جديد مديريت شهري، سه شهرداري که در بهشت مستقر شدند تلاش کردند تا طلبها و بدهيهاي شهرداري را شناسايي و ساماندهي کنند. محمدعلي نجفي علاوه بر گزارش تحويل و تحولي که مستند به آمارهاي زيادي بود، جلو آمد، اما خيلي زود کنار رفت. بعد از او اما محمدعلي افشاني تلاش بيشتري در اين مسير داشت و در همين قالب شروع به مذاکره با طرفهاي مهم اين طلبها و بدهيها، از جمله بخشهاي اقتصادي زيرمجموعه سپاه کرد و همان زمان خبرهايي مبنيبر توافقاتي با سردار عبادالله عبداللهي به طور کلي خبري شد. اما با رفتن افشاني و بعد هم عبداللهي ديگر خبري از اين توافقات نشد و نميدانيم به سرانجام رسيد و دو طرف رضايت دارند که خبري منتشر نشده يا چون موضوع ادامه پيدا نکرده، خبري هم منتشر نشده است. بههرحال اين روند بياطلاعي و سکوت معنيدار درباره بدهيها و طلبها در بخشهاي مشخصي از ارتباط شهرداري و سپاه باقي ماند.
در اين ميان مهمترين و پرحاشيهترين
طلب – بدهي بين شهرداري و سپاه مربوط به املاک و به طور مشخص کارگزاري رسا مبين تجارت (کارگزاري ياس) است که مبلغ آن را تا چهار هزار ميليارد تومان اعلام کردهاند. زرير نگينتاجي، سرپرست سابق معاونت مالي و اداري، پيشتر درباره بودجه غيرنقد و آنچه بر املاک شهرداري تهران در بازپرداخت بدهيها رفته، گفته بود: «يکچهارم بودجه شهرداري تهران را بودجه غيرنقد تشکيل ميدهد و طي سالهاي 90 تا 96 حدود 65 درصد بودجه غيرنقدي شهرداري از طريق کارگزاريها مديريت ميشد». حالا تصور کنيد که از بين هشت کارگزاري، بزرگترينشان؛ يعني رسا مبين تجارت چه حجمي از املاک و تهاتر و هولوگرام را ميتوانسته مديريت کند. او گفته بود موضوع بدهي سپاه به شهرداري به چند بخش تقسيم ميشود: املاکي وجود دارد که به سپاه داده و پول آن دريافت شده، اما موفق به انتقال سند نشدهايم يا سپاه املاکي به شهرداري داده و پول آن را از شهرداري دريافت کرده، اما نتوانسته سند را انتقال دهد. مواردي نيز وجود دارد که شهرداري ملکي به سپاه داده و پول آن را دريافت نکرده و انتقال سند نيز انجام شده است.
پيروز حناچي، شهردار تهران، هم چندي قبل در پاسخ به «شرق» گفته بود: شهرداري قطعا پيگير ماجراي کارگزاري ياس است، ولي ظاهرا مدعي قضيه، خود سيستم قضائي نيروهاي مسلح است، چون ظاهرا منابعي که به اسم نيروهاي مسلح بوده، به آنها هم نرسيده است. اينکه کجا رفته است، سيستم قضائي نيروهاي مسلح پيگيري ميکند. ما هم تقريبا به توافق رسيدهايم که مطالبات ما چقدر بوده است، اما چون دقيق نيست، نميشود گفت و نميخواهم حالت رسانهاي پيدا کند. نظر اعضاي شورا اين بود که با شکايت تعقيب کنيم. ما گفتيم که فکر ميکنيم با مفاهمه ميتوانيم راحتتر آن را حل کنيم.
او گفته بود که چون ياس جزء زيرمجموعههاي سپاه بوده است فکر ميکنيم ميتوانيم با مفاهمه مسئله را حل کنيم، اما چون تعداد زيادي از املاک در اين پرونده دخيل است بايد جزئياتش را به دست بياوريم. آن کارگزاري به نمايندگي از شهرداري، املاک يا هولوگرام را ميگرفته و منابع تأمين ميکرده که به نام سپاه بوده است، اما ظاهرا به سپاه هم نرسيده و حالا آنها شاکي پرونده ياس و قائممقام سابق شهردار تهران هستند نه شهرداري تهران.
اما چرا حالا که موضوع پرونده عيسي شريفي، قائممقام محمدباقر قاليباف و متهم اصلي در پرونده کارگزاري ياس پس از سه سال به دادگاه رسيده و کارگزاريهاي جديد با شيوههايي جديد مشغول به کار شدهاند، هنوز تحقيقوتفحص از کارگزاري رسا مبين تجارت (ياس) در شوراي شهر تهران به سرانجام نميرسد؟ محمود ميرلوحي بهعنوان يکي از نفرات اصلي پيگير اين موضوع در شهرداري تهران در پاسخ به «شرق» ميگويد به معاونت مالي و اقتصادي شهرداري دو ماه مهلت دادهايم تا علاوهبر ارائه برخي مستندات، به ما اعلام کند توافقات با سپاه به نتيجه ميرسد يا نه! او ميگويد هفته بعد اين مهلت دوماهه معاونت مالي و اقتصادي تمام ميشود و در مورد اين تحقيقوتفحص و رويکرد اصلي آن و انتشار آن در صحن علني تصميم خواهيم گرفت.
او ميگويد: قولها و توافقاتي در اين مدت بين شهرداري تهران و سپاه صورت گرفته و کميسيون به معاونت مالي و اقتصادي شهرداري تهران اين مهلت را داد که مذاکرات خود را به سرانجام برساند. در هر صورت پاي چهار هزار ميليارد تومان پول و دارايي شهرداري تهران در ميان است که بايد بتوانيم استيفا کنيم و اگر در اين مسير بتوانيم با مذاکره پيش برويم، بيشتر صبر ميکنيم.
ميرلوحي يادآور شد که با وجود تغييرات در شهرداري تهران و مجموعه قرارگاه خاتمالانبيا در يک سال و اندي اخير، توافقات مشترک باقي است و جلسات مشترک ادامه دارد؛ اما اگر تأخير در استرداد اموال و داراييها زياد شود، تصميم ديگري خواهيم گرفت.
او ميگويد بازپسگيري املاک و اموال شهرداري تهران در قالب کارگزاري ياس و پرونده عيسي شريفي، قائممقام شهردار اسبق تهران، پيوستگي زيادي با هم دارند و بايد منتظر دادگاه عيسي شريفي باشيم. شهرداري تهران يک پاي قضيه است و حتما جريان دادگاه و موضوعات مطرحشده در آن به اين تحقيق و تفحص کمک ميکند.
از سوي ديگر زهرا صدراعظم نوري، عضو ديگر شورا که در جريان تحقيقوتفحص از کارگزاري رسامبين تجارت قرار دارد، در پاسخ به «شرق» به موضوع توافق اعضا با معاونت مالي و اقتصادي براي تکميل و ارائه مستندات و نيز تکميل مذاکره با سپاه و اعلام نتيجه در مدتي مشخص اشاره کرد و گفت: معاونت مالي و اقتصادي اينطور اعلام کرد که توافقاتي با سپاه در جريان است که به زمان نياز دارد و به اين نتيجه رسيديم که اگر با دادن مهلت، حقوق شهرداري استيفا شود، به نفع شهرداري خواهد بود. ما هم بهدنبال کار سياسي و رسانهاي نيستيم و منتظر ميمانيم تا اطلاعات کامل شود و اگر به نتيجه نرسيديم، آنوقت رويکردمان را در تحقيقوتفحص اصلاح ميکنيم.
نوري ميگويد حجم زيادي از اين مطالبات و املاک ردوبدلشده، مستندات لازم را ندارند يا ثبت نشدهاند و لازم است براي آنها اين اسناد تدقيق شوند. ما نيز بهدنبال اثربخشي بيشتر کار و برگشت اموال و داراييهاي شهرداري هستيم و درعينحال ميخواهيم اگر تخلفي در اين ميان وجود داشته، به آن رسيدگي شود.
نوري ميگويد اگر دادگاه عيسي شريفي برگزار شود و اگر با رويکردهاي جديد قوه قضائيه، دادگاه علني باشد، ابعاد زيادي از اين پرونده روشن ميشود و کار ما هم راحت خواهد شد.
به گزارش «شرق»، در واقع شوراي شهر تهران پس از سه سال که تحقيق و تفحص از اين کارگزاري را که ميگويند حداقل چهار هزار ميليارد پول شهرداري را روي هوا گذاشته، مشروط به دو موضوع مشروط ديگر کرده است: توافق با سپاه، دادگاه عيسي شريفي. هرکدام از اين دو موضوع اما و اگرهاي زيادي دارند که معلوم نيست به اين زوديها نتيجه دهد و فعلا فقط بايد خوشبين باشيم.
بازار