نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

قیام اطلاعاتی علیه رئیس‌جمهوری آمریکا

منبع
شرق
بروزرسانی
قیام اطلاعاتی علیه رئیس‌جمهوری آمریکا
شرق/ متن پيش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست افشاي جزئيات مکالمه تلفني دونالد ترامپ با رئيس‌جمهور اوکراين و آغاز تحقيقات براي استيضاح رئيس‌جمهور ايالات متحده، بازهم ترامپ و نهادهاي امنيتي و اطلاعاتي آمريکا را رودرروي هم قرار داد. در نزديک به سه سالي که از رياست‌جمهوري ترامپ مي‌گذرد، رابطه ترامپ و آژانس‌هاي اطلاعاتي ايالات متحده بارها دچار تنش شده که عمده‌ترين آن پرونده مداخله روسيه در انتخابات رياست جمهوري سال 2016 و کمک به ترامپ براي پيروزي در اين انتخابات بود. اين نهادها بارها در گزارش‌هاي خود به نقش هکرهاي نزديک به حکومت روسيه اشاره کردند اما ترامپ اين گزارش‌ها را بي‌اعتبار و ساخته‌و‌پرداخته رقبايش دانست. اين روند همچنين بارها درباره گزارش‌هاي اطلاعاتي که روزانه در اختيار رئيس‌جمهور ايالات متحده قرار مي‌گيرد نيز تکرار شد؛ ترامپ بارها اين گزارش‌ها را بي‌اعتبار و جناحي دانسته است.
نگاه منفي ترامپ به نهادهاي اطلاعاتي نيز زماني پررنگ‌تر شد که ماجراي رابطه روسيه و کمپين ترامپ در انتخابات 2016 در ابتدا در گزارش‌هاي ردوبدل شده ميان سرويس‌هاي اطلاعاتي ايالات متحده و استراليا افشا شد. ارتباط‌هاي مشکوک ترامپ با تن‌فروشان در روسيه هم از سوي يک مقام سابق اطلاعاتي بريتانيا به رسانه‌ها درز پيدا کرد. اين تحولات باعث شده تا رئيس‌جمهوري که منافع شخصي را ارجح بر منافع ملي مي‌داند، نگاهي منفي به نهادهاي اطلاعاتي آمريکا داشته باشد و حتي باراک اوباما را به خط‌دادن و اعمال فشار بر اين نهادها متهم کرده است. اتهامي که ترامپ به رئيس‌جمهور سابق آمريکا وارد کرده يکي از اصلي‌ترين اتهام‌هايي است که دموکرات‌ها به ترامپ وارد کرده و روند استيضاح او را کليد زده‌اند. ترامپ در اين ماجرا هم نهادهاي اطلاعاتي را هدف حملات خود قرار داده و بارها تأکيد کرده فردي که مکالمه تلفني او با ولاديمير زلنسکي، رئيس‌جمهور اوکراين را در اختيار کميته اطلاعاتي سنا قرار داده، فردي «جاسوس و خيانت‌کار» است. تحولات روزهاي اخير باعث شده تا اين ديدگاه در کاخ سفيد و برخي رسانه‌هاي حامي ترامپ شکل بگيرد که نهادهاي اطلاعاتي افشاگري‌ها عليه رئيس‌جمهور را آغاز و در واقع «قيام اطلاعاتي» کرده‌اند.
اين گمانه‌ پس از آن تقويت شد که دومين افشاگر اطلاعاتي درباره تماس تلفني ترامپ و زلنسکي اعلام آمادگي کرد تا اطلاعات دسته اول خود را در اختيار کميته تحقيق مجلس نمايندگان قرار دهد. تا پيش از اين، ترامپ و جمهوري‌خواهان حامي او اين ادعا را مطرح مي‌کردند که شکايت افشاگر اول به دليل اينکه اظهاراتش دست اول نيست و براساس منابع خود در کاخ سفيد مطرح شده، اعتبار ندارد و قابل اتکا نيست. اما با ورود افشاگر دوم به ماجرا، هم دموکرات‌ها با اطمينان بيشتر مي‌توانند روند تحقيقات درباره استيضاح را پيش ببرند و هم جمهوري‌خواهاني که تاکنون اعتبار افشاگر اول را زير سؤال مي‌برند، نمي‌توانند همچنان به دفاع خود از ترامپ ادامه دهند. ترامپ در مکالمه تلفني جنجالي خود با زلنسکي از او خواسته تا درباره جو بايدن، معاون رئيس‌جمهور سابق و رقيب انتخاباتي فعلي خود و نيز پسرش که در اوکراين مشغول به کار بوده تحقيق کند تا بتواند در کمپين انتخاباتي عليه بايدن استفاده کند. حاميان استيضاح مي‌گويند ترامپ با اين اقدام از قدرت خود در مقام رياست‌جمهوري براي کسب منفعت سياسي خود استفاده کرده و از دولت‌هاي خارجي خواسته است در انتخابات آمريکا مداخله کنند. 
  اما آنچه در اين ميان سؤال‌برانگيز شده و توجه ترامپ و حاميانش را جلب کرده، افشاگري‌هاي ادامه‌دار روزها و هفته‌هاي اخير عليه رئيس‌جمهور است و اين احتمال را تقويت کرده که نهادهاي اطلاعاتي عليه رئيس‌جمهور دست به افشاگري مي‌زنند. حاميان ترامپ نيز استدلال مي‌کنند که نهادهاي غيرانتخابي نبايد عليه رئيس‌جمهور منتخب قيام کنند. هر دو افشاگر تماس تلفني ترامپ عضو نهادهاي اطلاعاتي آمريکا هستند و بلافاصله پس از انتشار جزئيات تماس ترامپ و زلنسکي پاي بريتانيا، استراليا و ايتاليا هم به ماجراي اوکراين باز شد. همچنين رسانه‌ها به نقل از منابع خود خبر دادند که ترامپ در ماه‌هاي گذشته جزئيات تماس‌هاي خود با رهبران روسيه و عربستان را هم در رديف اسناد محرمانه و طبقه‌بندي شده قرار داده تا مانع انتشار علني آنها شود. به نظر نمي‌رسد افشاگري‌هاي اخير عليه رئيس‌جمهور آمريکا بدون اطلاع آژانس‌هاي اطلاعاتي اين کشور انجام شده باشد.
دو نکته ديگر هم مورد توجه ترامپ و حاميانش قرار گرفته و ديدگاه آنها مبني بر قيام و توطئه آژانس‌هاي امنيتي عليه رئيس‌جمهور را تقويت کرده است. از يک‌سو نهادهاي اطلاعاتي خود را فراتر از احزاب مي‌دانند و فراتر از ديدگاه‌ها و سياست‌هاي حزبي دولت‌ها مي‌توانند امنيت ملي و چالش‌هاي آن را مورد توجه قرار دهند. اما ترامپ اين نهادها را متهم کرده که در سه سال اخير عليه رئيس‌جمهور منتخب دست به افشاگري زده‌اند و از جايگاه فراحزبي خود خارج شده‌اند. از سوي ديگر در روزهاي اخير ويليام بار، وزير دادگستري دولت ترامپ در تماس با دولت‌ها و آژانس‌هاي امنيتي برخي متحدان واشنگتن ازجمله بريتانيا، ايتاليا و استراليا (دقيقا همان کشورهايي که در ماجراي اوکراين نام آنها مطرح شده) به‌دنبال يافتن جاسوسي در کمپين انتخاباتي ترامپ است؛ چراکه ترامپ و حاميانش عقيده دارند نهادهاي اطلاعاتي نه‌تنها تمايلي به پيروزي او در انتخابات 2020 ندارند و از هر اقدامي براي شکست او استقبال مي‌کنند بلکه در انتخابات 2016 نيز تلاش ناکامي داشتند تا مانع از پيروزي ترامپ شوند.
ما را در کانال «آخرين خبر» دنبال کنيد