شرق/ متن پيش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
پنجمين کنگره حزب اتحاد ملت در اردوگاه شهيد باهنر با حضور تعداد زيادي از شخصيتهاي سياسي برگزار شد. در اين کنگره انتخابات سومين دوره شوراي مرکزي حزب هم برگزار شد که بر اساس آن علي شکوريراد بهعنوان دبيرکل حزب باقي ماند و علاوه بر شکوريراد اين شخصيتها بهعنوان اعضاي شوراي مرکزي حزب برگزيده شدند: هادي خانيکي، آذر منصوري، جلال جلاليزاده، مرتضي مبلغ، سيدمحمود حسيني، محمد نعيميپور، حميدرضا جلاييپور، سيدعماد خاتمي، حسين نورانينژاد، شمسالدين سياسيراد، ساجده کيانوشراد، مهدي محموديان، مهدي شيرزاد، حسين نقاشي، اروجعلي محمدي، سعيد شريعتي، ريحانه طباطبايي، حجت شريفي، حسين کاشفي، امير آريازند، جلال محمدلو، ساجده عربسرخي، امين اسماعيلي، رضا باوفا، سيدمحمود ميرلوحي، رحيم عبادي، اشرفالسادات بروجردي، رؤيا بلوري و عليرضا خوشبخت.
رئيس دولت اصلاحات: اصلاحطلبان در انتخابات شرکت ميکنند
به گزارش «شرق» در ابتداي اين نشست پيامي از سيدمحمد خاتمي، رئيس دولت اصلاحات قرائت شد. خاتمي در اين پيام بر مشارکت اصلاحطلبان در انتخابات تاکيد کرد.
شکوريراد: بر اساس پيشنهاد رهبر انقلاب اسلام پشتوانه نظام است
پس از قرائت پيام خاتمي، علي شکوريراد به سخنراني پرداخت و با خيرمقدم گفتن به حضار گفت: «گفتهشده است ثبت بيطرفانه هر واقعهاي در تاريخ، نياز به گذشت دهها سال از وقوع آن دارد. معناي اين سخن آن است که داوري امروز در مورد حوادث جاري، بهترين داوري و پايان سخن نيست. آنچه حيرتانگيز است، نهفقط تحليلهاي متنافر از رخدادها بلکه روايتهاي متضاد از يک واقعه توسط کساني است که قاعدتا در جستوجوي کشف حقيقت هستند. اين تنافر و تضاد از آنجا پديد ميآيد که حبوبغضها و سوگيريها حجاب ديده و بصيرت افراد و جريانات ميشود». اين فعال سياسي اصلاحطلب ادامه داد: «بيش از ۴۰ سال از انقلاب اسلامي ميگذرد؛ حادثهاي بزرگ که در آن، ملت يکپارچه قيام کردند تا رژيم ظالم و فاسد شاهنشاهي را سرنگون کنند و نظامي بر سرکار بياورند که ضامن آزادي و عدالت بوده و استقلال آنها را تأمين کند. همچنين بر اساس پيشنهاد رهبر انقلاب، اسلام را که داراي چنين تضميني بود، بهعنوان ايدئولوژي پشتيبان نظام پذيرفتند. نظام جمهوري اسلامي بر اساس اين آرمانها و باورها شکل گرفت».
راه اصلاحات هنوز باز است
شکوريراد در ادامه راه اصلاح را هنوز باز دانست و گفت: «اين راه از آنرو هنوز مسدود نشده است که رهبري نظام همچنان افزايش مشارکت در انتخابات را مهمترين ضامن بقا و امنيت نظام ميداند و چنين است که رأي مردم همچنان ميتواند ارزشمند و اثرگذار باشد. بااينحال بخشي از حاکميت که بدون تکيه مستقيم به آراي دورهاي مردم شکل ميگيرد، روزبهروز فربهتر و قدرتمندتر و بخشي که مستقيما بر اساس رأي تودههاي مردم شکل ميگيرد، روزبهروز نحيفتر و ضعيفتر شده است؛ تا جايي که اکنون دولت موازي از دولت رسمي و منتخب مردم بزرگتر و تعيينکنندهتر است. بهعبارتديگر هرچند هنوز رأي مردم در انتخاب برخي از کارگزاران و نمايندگان مؤثر است اما دامنه اين انتخاب بر اساس اعمال نظارت استصوابي تنگتر و منتخبين مردم متعاقبا بياختيارتر و کم اثرتر شدهاند». شکوريراد انتخابات سال92 را فرايندي برد-برد دانست: «فرايند پرهزينه سال ۸۸ با رويکرد مشارکتپذيري حاکميت از يکسو و حسن تدبير رهبري اصلاحات از سوي ديگر، به فرايند برد-برد در سال ۹۲ تبديل شد. رأي مردم، حتي با محدوديت در محل اثر خود نشست و حاکميت نيز از فرايند انتخابات حيثيت خود را تقويت کرد. اين اتفاق منشأ اميد براي بخش بزرگي از مردم، جامعه و کشور شد. متأسفانه مواهب اين رويکرد و رخداد که ميتوانست ضامن اقتدار از طريق پيمودن فرايند اصلاحات و جلب اعتماد عمومي مردم باشد، چندان شامل حال مردم و کشور نشد و همان فرايند گذشته ادامه پيدا کرد. تغيير رويکرد انتخاباتي اين فرصت را به مردم داد تا در انتخابات ۹۴ و ۹۶ نيز پيروزيهاي انتخاباتي بزرگي کسب کنند. بااينحال، تنگنظريها پس از انتخابات همچنان ادامه يافت و اجازه نداد مردم از نتيجه انتخاب محدود خود آنطور که بايد و شايد بهره ببرند. منتخبان مردم ميبايست با مانعتراشيها و بحرانسازيهاي پيدرپي وظايف خود را به انجام برسانند و وقتي در چنين حالتي نتوانند کار را پيش ببرند، متهم به ناکارآمدي شده و عملا موجبات سرخوردگي مردم از انتخابشان فراهم ميشود. نتيجه اين چرخه معيوب، نااميدي و خشم شديد در جامعه و ميان مردم است». او با انتقاد از تقسيم افراد ادامه داد: «وقتي نزديک بودن، حتي در بهترين حالت بر اساس معيار، موجب امتياز در برخورداري از قدرت، منزلت و ثروت باشد، فرد اگر ابوذر و سلمان باشد نيز در معرض لغزش و خطا قرار ميگيرد؛ چه رسد به آنان که از ابتدا به طمع امتيازات، خود را پايبند به معيارها و وفادار به نظام معرفي و در ميان نزديکان جا زده باشند».
مبارزه با فاسد مبارزه با معلول است
شکوريراد درباره مبارزه با فساد نيز گفت: «مبارزه با فاسد مبارزه با معلول است و به جايي نميرسد و چهبسا بسياري از آلودگان به فساد، خود قربانيان فاسدبودن سيستم و چرخه کار ناصواب هستند؛ کساني که وقتي گرفتار ميشوند، تازه به خود ميآيند که چرا چنين پست و آلوده شدهاند يا اطرافيانشان حيرت ميکنند که چرا افرادي که زماني موجه بودهاند، اين اندازه آلوده به فساد و سوءاستفاده از بيتالمال و اموال مردم شدهاند. رئيس دستگاه قضا که اکنون علم مبارزه با فساد را برداشته است، بايد بداند اگر ميخواهد با فساد مبارزه کند، اول از همه بايد موضوع و عارضه اصلي را درست شناخته باشد و نيز طبق الزامات متن قانون اساسي نشان بدهد که مستقل است و بيش از هر چيز رعايت قانون، نظارت بر حسن اجراي قوانين و نيز احياي حقوق عامه و گسترش عدل و آزادي را وظيفه خود ميداند و پشتيباني از حقوق فردي و اجتماعي مردم و تحققبخشيدن به عدالت، وجهه همت او است. اين به آن معناست که در انتخاب همکاران و گماردن افراد به قضاوت بهويژه در دادگاههاي رسيدگي به مفاسد اقتصادي، دقت نظر داشته باشد».
سياستمداران و کنشگران مدني بيانگيزهاند
شکوريراد درباره اعتراضهايي که بعد از افزايش قيمت بنزين رخ داد نيز گفت: «حوادث خونين و خسارتبار اخير که به دنبال افزايش قيمت بنزين رخ داد، تأثير عميقي بر باور باورمندان گذاشته؛ بهطوريکه اثربخشي رويکردهاي اصلاحي را بهشدت زير سؤال برده است. سياستورزان و کنشگران مدني هيچگاه تا اين اندازه دچار بيانگيزگي و ترديد به فايدهمندي و اثربخشي فعاليتهاي خود نبودهاند. اين رخداد، تکرار حوادث ديماه ۹۶ در ابعاد بسيار بزرگتري بود. براي مردم فرقي نميکند چه کسي در رأس دولت است؛ آنها مجموعه مسئولان را عامل و موجب بينوايي، بيکاري و بيفردايي خود ميدانند».
بايد مفهوم واقعي انتخابات شکل بگيرد
شکوريراد شرايط انتخاباتي پيشرو را اينگونه تعبير کرد: «ما اصلاحطلبي را از آنرو برگزيدهايم که تجربه بزرگترين و اصيلترين انقلاب را در تاريخ معاصر از سر گذراندهايم و ميدانيم با انقلابي ديگر، رؤياي فرداي بهتر تحقق نخواهد يافت. ما بايد باشيم و بمانيم، زخمهاي از پيش و پشت را تحمل کنيم و به هر کورسوي اميدي دل ببنديم تا بالاخره راهي به سوي فرداي بهتر بگشاييم. در آن روز، صابران سرافراز خواهند بود. در انتخابات پيشرو کورسوي اميدي وجود دارد و اسباب مشارکت بالا چيزي جز آنکه واقعا مفهوم انتخابات شکل بگيرد، نيست. مفهوم انتخابات نيز يعني امکان رقابت بين همه علاقهمندان خدمت به کشور و مردم، با تضمين آزادي و سلامت آن و اين حاصل نميشود جز با حفظ بيطرفي عوامل اجرائي و نظارتي».
او ادامه داد: «اگر قرار بود ما از اين حرفها بترسيم و از ميدان بهدر شويم و صحنه را خالي بگذاريم ديگر حزب اتحاد ملت نبوديم. ما آمدهايم که بمانيم. با توکل بر خدا و تکيه بر حمايت مردمي که عهد کردهايم جز براي تقليل مرارت و بهروزي و رفاه آنها نکوشيم. اما امروز مردم در رنج هستند و بسياري از نانآوران خانوادهها گرفتار معيشت عيال و فرزند. آنان که در اين کشور مسئوليتي دارند چگونه سر بر بالين ميگذارند و به خواب ميروند درحاليکه اين نانآوران با خجالت از خانواده، به سختي به خواب ميروند و ساعتها پيش از برخاستن با نگراني از فردا بيدار ميشوند و بيخوابي ميکشند».
بايد مردم را بيش از پيش دريافت و ديد
شکوريراد با اشاره به حوادث پس از اصلاح قيمت بنزين و برخوردهايي که با برخي معترضان صورت گرفت، خاطرنشان کرد: «اکنون بر دردهاي آنها مصيبت ازدستدادن عزيزانشان و زخم آسيبديدگان و رنج و نگراني بازداشتشدگان افزوده شده است. رسيدگي به اين دردها نياز به توجه بيشتر و سريعتر از آنچه در جريان است، دارد. بايد مردم را بيش از پيش دريافت و ديد». وي يادآور شد: «اميدوارم بر اساس شنيدهها، با تدبير نظام و تلاش دولت موانع بينالمللي براي گشايش اقتصادي مرتفع شود و با ايجاد شرايط گفتوگو و آشتي ملي اضطراب عمومي و نقار موجود در جامعه اندکي فروکش کند و مجالي فراهم شود تا توانهاي موجود در جامعه همراستا شده و نتيجه خير آن نصيب مردم و کشور شود».
تاجزاده: نويسنده بيانيه 77 نفر نيستم، اما مسئوليت آن را ميپذيرم
مصطفي تاجزاده هم در حاشيه اين کنگره در جمع خبرنگاران با بيان اينکه «همانطور که مردم شريف ايران مستحضر هستند، تعدادي از فعالان سياسي و مدني در دفاع از حق اعتراض مردم و محکوميت خشونت بيانيهاي صادر کردند»، گفت: «البته يکي از خبرگزاريها هم کار زشتي انجام داد و آن اينکه اين بيانيه را با امضاي ۴۸ نفر منتشر کرد که برخي از آنها اعلام برائت کردند؛ چراکه اقدامي غيراخلاقي و دروغ بود و يکي از دوستان هم در همين رابطه شکايت کرده و اميدوارم که قوه قضائيه به اين شکايت رسيدگي کند». اين فعال سياسي ادامه داد: «احضار اين افراد براي اولينبار است که صورت ميگيرد و اين با شعارهاي اصلاحي سازگار نيست. شاهديم که فعالان سياسي و مدني را به دليل استفاده از يک حق مسلم و قانوني که اعتراض است، احضار ميکنند. نوشتن اين بيانيه يک کار جمعي است، اما تقريبا از تمام کساني که احضار کردند دو سؤال کردند؛ اول اينکه چه کسي اين بيانيه را نوشته و چه کسي امضا جمع کرده است، براي همين هم بنده به صراحت عرض ميکنم با اينکه نويسنده بيانيه من نيستم، مسئوليت اين کار را ميپذيرم. اگر قوه قضائيه به دنبال اين است که ببيند چه کسي آن را نوشته، به آنها ميگويم من نوشتم و امضا جمع کردم و هر برخوردي که ميخواهند داشته باشند، با من داشته باشند».
بازار