سياست روز/ « اقدام اروپا همزمان با اعتراضات پس از سقوط هواپيما » عنوان سرمقاله سردبير روزنامه سياست روز، محمد صفري است که ميتوانيد آن را در ادامه بخوانيد:
اروپا انگشت خود را بر روي ماشه گذاشت و براي دلخوشان و زودباوران اکنون بايد قطعاً ثابت شده باشد که برجام خسارت محض بوده است. بيش از يکسال از خروج آمريکا از برجام و تهديدات و تحريم هاي آمريکا عليه ايران ميگذرد، اروپا نيز از دو سال پيش تاکنون هيچ يک از تعهدات توافق هسته اي را در قبال ايران انجام نداده است.
در اين مدت تنها سياستي که از سوي اروپايي ها ديده شده و جمله تکراري در بيانيه ها و سخنان مسئولين سه کشور اروپايي انگليس، فرانسه و آلمان بوده، هشدار به ايران براي ماندگاري در برجام و اجراي تعهدات است و اين که اروپا خواهان زنده ماندن توافق هسته اي است.اين حرفهاي تکراري بارها از سوي اروپا بر زبان رانده شده است.
تاکنون اروپا پس از آن که ايران گامهاي کاهش تعهدات خود را آغاز کرد و به مرحله پنجم رسيد، ايران را از کاهش تعهدات منع کرده و خواهان پايبندي جمهوري اسلامي به برجام شده است. چنين رويه اي تا به اينجا رسيد که اروپا نيز مکانيسم ماشه را فعال کرد، هر چند گفته ميشود اين مکانيسم حل اختلاف است. اما اين مکانيسم پيش درآمد مکانيسم ماشه است. اما چه اختلافي وجود دارد که اروپايي ها دست به چنين کاري زدند و انگشت خود را روي ماشه گذاشتند؟
برجام با وجود همه ضعف هايي که دارد، يک قرارداد و پيمان ميان ايران و ۶ کشور دنيا است که يکي از آنها بيش از يکسال پيش توافق را زير پا گذاشت و از آن خارج شد. تعهداتي را ايران داشت و تعهداتي را نيز طرف هاي مقابل که بايد بدعهدي نمي کردند. منتقدين و مخالفين مذاکره و توافق با آمريکا بر سر موضوع هسته اي ايران، که از همان ابتدا پيش بيني ميکردند که چنين توافقي، دستاوردي براي جمهوري اسلامي ايران نخواهد داشت، پيش بيني راه اندازي مکانيزم ماشه را نيز کرده بودند.
همانگونه که منتقدين برجام پيش بيني کرده بودند که آمريکايي ها از برجام خارج خواهند شد و هيچيک از تعهدات خود را اجرا نخواهند کرد، پيش بيني کردند که پس از آمريکا، اروپا نيز از برجام خارج و مکانيسم ماشه خودکار فعال خواهد گشت.
اما مسئولين دولتي، دست اندرکاران مذاکرات هسته اي، دستگاه ديپلماسي و شخص وزير خارجه چنين اعتقادي نداشتند. حتي زماني که منتقدين از احتمال خروج آمريکا از برجام پس از پايان دولت اوباما سخن گفتند، وزير خارجه با قاطعيت آن را رد کرد و اين فرضيه را نپذيرفت، چرا که در ميان دستگاه ديپلماسي اين اعتقاد وجود داشت که امضاي مقامات آمريکا پاي پيمان هسته اي با ايران است علاوه بر آن اين سند به تأييد سازمان ملل نيز رسيده و تبديل به يک پيمان بين المللي شده است. انگليس که اين روزها سفيرش در تهران موش دواني ميکند و دايه مهربان تر از مادر شده و براي شهداي سقوط هواپيما عزادار است و براي نشان دادن اين سوگ به ميان معترضين مي رود، برجام را تمام شده دانسته و از طرح جايگزين ترامپ حمايت کرده است! طرح جايگزين ترامپ رئيس جمهور رژيم آمريکا همان شروط دوازده گانه اي است که چندي پيش پيشنهاد داد.
منتقدين چنين روندي را پيش بيني ميکردند و به همين خاطر اعتقاد داشتند و بر اين اعتقاد اصرار ميکردند که با مذاکره با اروپا براي ادامه برجام بدون آمريکا، وقت کشي نکنيد و به طرف مقابل زمان هديه ندهيد. روشن است که راه اندازي مکانيزم ماشه با يک مرحله عقب تر يعني مکانيسم حل اختلاف، آن هم در شرايطي که مسبب اتفاقات اخير آمريکا و اروپا است، چه هدفي را دنبال مي کند. اروپا در شرايطي که به خاطر سرنگوني هواپيماي مسافربري اوکرايني در موقعيت جنگي و به اشتباه اتفاق افتاد، تصميم گرفت که مکانيسم ماشه را راه اندازي کند.
فشارهاي بين المللي که البته بيشتر از سوي آمريکا، کانادا و اروپا صورت ميگيرد، با همراهي برخي عوامل داخلي، از نظر اروپا بهترين زمان براي وارد کردن يک فشار سياسي ديگر به ايران است.
اما بايد پذيرفت و باور داشت که از برجام چيزي باقي نمانده، جز يک ظاهر و کاغذي که هيچ اعتباري ندارد، از ابتدا هم اعتباري نداشت.
و اکنون در اين شرايط، اروپا طلبکارانه رفتار مي کند و در حالي که در طول ۴ سال از زمان آغاز اجراي برجام تاکنون هيچيک از تعهدات خود را اجرا نکرده، از ايران مي خواهد به برجام و تعهدات خود پايبند باشد.
مکانيزم ماشه هم اگر راه اندازي شود، هيچ تفاوتي به حال ايران نخواهد داشت، هم اکنون همه تحريم هاي اقتصادي عليه ايران برقرار است و تحريمي باقي نمانده که بخواهد اعمال شود.
در اين ميان ايران تنها ۴ سال از عمر خود را صرف يک توافق پوچ کرد و در اين ۴ سال فعاليت هاي هسته اي خود را کاهش داد در حالي که در اين فرصت چهار ساله مي توانست به پيشرفت هاي چشمگير هسته اي دست يابد و حتي در زمينه اقتصادي نيز با برنامه ريزي بر روي توانمندي هاي داخلي شرايط اقتصادي را بهبود بخشد، اما فرصت سوزي شد.
بازار