نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

جاستین ترودو کیست

منبع
شرق
بروزرسانی
جاستین ترودو کیست
شرق/ متن پيش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
نام او در روزهاي اخير به دليل حضور فعالش در تسلاي بازماندگان قربانيان کانادايي و ايراني‌-کانادايي فاجعه ساقط‌شدن هواپيماي اوکرايني در فضاي عمومي ايران بر سر زبان‌ها افتاده ‌است. جاستين ترودو از ابتداي وقوع اين حادثه به صف اول موضع‌گيري در اين زمينه آمد و پس از اعلام رسمي اينکه علت سقوط هواپيما، شليک پدافند سپاه پاسداران بوده ‌است، هم در موضع‌گيري سياسي و هم در تسليت به بازماندگان، حضور برجسته‌اي داشت. نقش‌آفريني او در همدردي با بازماندگان، البته چيزي متفاوت با وظيفه يک مقام ارشد کشوري داغدار نبود. از يک نگاه، رفتار او يادآور حضور جدي جاسيندا آردرن، نخست‌وزير نيوزيلند، در تسليت به بازماندگان قربانيان حمله تروريستي به يک مسجد در اين کشور بود که در تصاويري مشهور، با حجاب در ميان خانواده‌هاي مسلمان عزادار حاضر شد.
ترودو از جمله سياست‌مداراني است که از يک خانواده سياسي مي‌آيند. مانند جورج دبيلو بوش که با فاصله و بعد از پدرش جورج اچ دبليو بوش، کرسي رياست‌جمهوري آمريکا را کسب کرد، بيست‌وسومين نخست‌وزير کانادا، فرزند پير اليوت ترودويي بود که پانزدهمين نخست‌وزير کشورش بود. پدر و پسر هر دو از حزب ليبرال کانادا مي‌آمدند. حزب ليبرال در کانادا غلبه‌اي قاطع و طولاني‌مدت بر دولت در تاريخ اين کشور داشته ‌است و با حدود ۷۰ سال اداره کشور در قرن بيستم، در ميان کشورهاي توسعه‌يافته رکورددار بوده‌ است، تا حدي که برخي اين حزب را طبيعتا حزب غالب سياسي در اين کشور مي‌بينند. اين حزب از نگاه برخي به عنوان حزب چپ ميانه توصيف مي‌شود. برخي معتقدند اين توصيف بيشتر ناظر بر مواضع اجتماعي‌اش باشد، چراکه همان‌گونه که از نام حزب برمي‌آيد، رويکرد اقتصادي حزب، ليبرال توصيف مي‌شود، با اين حال، نظام خدمات اجتماعي کانادا، به‌‌ويژه در بحث خدمات درماني و به‌خصوص در گفت‌وگوهاي سياسي داخلي در ميان دموکرات‌هاي چپ‌گراي آمريکا، به عنوان نمادي از سوسياليسم و خدمت‌رساني موفق اجتماعي مطرح مي‌شود. طبيعتا همين سيستم از سوي راست‌گرايان و جمهوري‌خواهان آمريکايي هدف حملات مختلفي که آن را ناکارآمد مي‌خواند، قرار مي‌گيرد. پير اليوت ترودو زماني رويکرد حزب خود را «ميانه راديکال» مي‌خواند.
ترودوي پدر يک دوره 11ساله از ۱۹۶۸ تا ۱۹۷۹ نخست‌وزيري را داشت و پس از يک فاصله اندک تقريبا يک‌ساله نخست‌وزيري جوزف کلارک، در ۱۹۸۰ دوباره اين عنوان را در اختيار گرفت تا با حضور چهارساله تا ۱۹۸۴، جمع دوران نخست‌وزيري خود را به ۱۵ سال برساند. جوزف کلارک که از يک حزب محافظه‌کار مي‌آمد، با همين يک سال نخست‌وزيري که يک روز قبل از ۴۰سالگي‌اش آغاز شد و در اولين دوره ارائه بودجه به پارلمان با رأي عدم‌ اعتماد به پايان رسيد، مانع از اين شد که ۳۵ سال بعد پسر پير اليوت با نخست‌وزيري در ۴۳سالگي، عنوان جوان‌ترين نخست‌وزير تاريخ کشورش را به دست بياورد.‌ترودوي پسر، متولد ۱۹۷۱ که پله‌هاي ترقي را در سياست به‌سرعت طي کرد، در سال ۲۰۰۸، در ميانه دوران نخست‌وزيري ۹ساله استيون هارپر محافظه‌کار، به پارلمان کانادا راه يافت و فقط پنج سال بعد در ۲۰۱۳ به جايگاه رهبري حزب رسيد. در سايه رهبري او، حزب ليبرال که در دوران افولي تاريخي با فقط ۳۶ کرسي از ۳۳۸ کرسي در جايگاه سوم به سر مي‌برد، دو سال بعد يعني در سال ۲۰۱۵ با رشدي که رکورد تاريخي را شکست، حزب خود را پيروز انتخابات کرد و خود به نخست‌وزيري رسيد. دولت او البته چهار سال بعد در انتخابات سال گذشته ميلادي با کاهش تعداد کرسي به دولتي اقليتي تبديل شد.
ترودو در صحنه افکار عمومي غربي، به عنوان نخست‌وزيري که در مسائل اجتماعي رويکردي ليبرال دارد، در ميان هواداران اين رويکرد محبوبيت خوبي جلب و روندي شبيه به روند کسب محبوبيت باراک اوباما، رئيس‌جمهور جوان ايالات متحده‌ را طي کرده ‌است اما هم‌زمان از سوي برخي مخالفانش به عوام‌گرايي و عوام‌فريبي متهم مي‌شود؛ اين اتهام از سويي به مواضع او برمي‌گردد و از سويي به برخي رفتارهاي خرق عادتي او مانند شکل و رنگ خاص جوراب‌هايش و نيز برخي از رفتارهاي «جوانانه» در دوران رقابت‌هاي انتخاباتي از قبيل نمايش شوخي افتادن از پله در مقابل دوربين‌هاي خبري. مقايسه با نخست‌وزير قبلي که به موضع‌گيري‌هاي افراطي و گاهي نژادپرستانه نيز شناخته مي‌شد، البته به محبوبيت ترودوي جوان کمک کرده ‌است. از يک نگاه سياست‌هاي کانادا در صحنه بين‌المللي و در دوران ترودو، همراهي با رويکرد غالب غربي بوده‌ که دونالد ترامپ، رئيس‌جمهور آمريکا، در مقابل آن ايستاده ‌است؛ رويکردي چندجانبه‌گرا، ميانه‌رو و متحد که زماني اوباما پرچم‌دار آن بود. انتقادهاي گه‌گاه اين دو رهبر به هم تا حدي پيش رفته ‌است که ترامپ ترودو را «دورو» خوانده ‌است. ترودو نيز به‌تازگي در ادامه انتقادها به سياست‌هاي ترامپ، تلويحا او را از مقصران سانحه هواپيماي اوکرايني در ايران دانست. ترودو نيز مانند اوباما، به فاصله‌گرفتن از رويکردهاي پيشين در قبال عربستان سعودي و اسرائيل «متهم» است، هر چند در عمل، کاناداي او نيز مانند آمريکاي اوباما، حامي اين دو کشور است و البته در مقابل ايران رفتار مي‌کند.
ما را در کانال «آخرين خبر» دنبال کنيد
اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره