روزنامه جوان/ متن پيش رو در جوان منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
سازمان همکاري اسلامي يک نشست فوقالعاده براي بررسي طرح «معامله قرن» برگزار کرد؛ نشستي که در جده برگزار شد و عربستان با صادر نکردن روايد، مانع حضور ايران در آن شد. در پايان اين نشست بيانيهاي در مخالفت با طرح امريکايي معامله قرن صادر شد، اما عربستان و امارات با موضعگيريهاي کلي، از مخالفت با معامله قرن خودداري کردند.
سرويس بين الملل جوان آنلاين: به گزارش «جوان»، جلسه فوقالعاده سازمان همکاري اسلامي ديروز در سطح وزراي امور خارجه، براي بررسي طرح به اصطلاح صلح دونالد ترامپ، رئيسجمهور امريکا، در شهر جده عربستان سعودي برگزار شد، ولي به گفته عباس موسوي، سخنگوي وزارت خارجه ايران، صادر نشدن رواديد از سوي ميزبان نشست، يعني عربستان، مانع از حضور هيئت ايراني شد. موسوي گفته که دولت رياض حوالي نيمه شب ديروز با ارسال پيامي، از امکان صدور ويزا براي هيئت ايراني خبر داده است.
نتيجه نشست ديروز جده، ظاهراً صدور يک بيانيه مشترک بوده که البته متن کامل آن هنوز منتشر نشده، ولي در بخشهاي منتشر شده از متن اين بيانيه که خبرگزاريها منتشر کردهاند، هيچ عبارتي درباره محکوميت طرح معامله قرن ديده نميشود. بر اساس گزارش شبکه الجزيره، در پايان نشست فوقالعاده ۵۷ کشور اسلامي که به درخواست تشکيلات خودگردان برگزار شد، بيانيهاي صادر شده که «از همه دولتهاي عضو ميخواهد وارد تعامل با اين طرح نشده يا به هر شکلي با دولت امريکا در اجراي آن همکاري نکنند.» در اين بيانيه تأکيد شده است: «(معامله قرن) حقوق حداقلي و آمال مردم فلسطين را برآورده نميکند.» يوسف احمد العثيمن، در نشست افتتاح نشست جده، گفت که هر راهحلي براي مسئله فلسطين «بايستي بر پايه تشکيل يک دولت داراي حاکميت و به لحاظ جغرافيايي، يکپارچه فلسطيني به پايتختي قدس شرقي مبتني باشد.» احمد داوود اوغلو، وزير خارجه ترکيه در اين نشست طرح معامله قرن را به باد انتقاد گرفت و گفت که اين طرح براي «مشروعيتبخشي به اشغالگري اسرائيل و ضميمهسازي بيتالمقدس و کرانه باختري است.»او با رد هرگونه امکان مذاکره بر سر اين طرح، آن را «مجوز فروش فلسطين» خواند که شامل «مطالبات ديکته شده اسرائيل به امريکا» است. داوود اوغلو گفت: «اين طرح (معامله قرن) مقابل همه پارامترهاي بينالمللي درباره حل و فصل عادلانه، جامع و پايدار مسئله فلسطين، به خصوص (مسئله) مرزها، شهرکسازي ها، وضعيت بيت المقدس و آوارگان است.»
موضع رياض و ابوظبي
با و جود موضع قاطع وزير خارجه ترکيه، فيصل بن فرهان، وزير خارجه عربستان بدون اشاره مستقيم به معامله قرن، گفت که رياض از راهحل جامعي حمايت ميکند که «متضمن حقوق مردم فلسطين براي ايجاد دولتي در بيتالمقدس شرقي به عنوان پايتخت آن باشد.» انور قرقاش، وزير مشاور در امور خارجه امارات نيز در سخناني کلي بر حمايت تاريخي و دائمي امارات از قضيه فلسطين و حقوق مشروع اين کشور تأکيد کرد. يک روز پس از اين نشست، رجب طيب اردوغان، رئيسجمهور ترکيه، از عربستان به خاطر سکوت در قبال طرح صلح امريکا موسوم به «معامله قرن» انتقاد کرده بود که انور قرقاش آن را مداخله در امور کشورهاي عربي خوانده بود. او در توئيتر نوشت: «مسئولان ترک کلمات و ادبياتي را در سخنانشان به کار ميگيرند که سعي ميکنند با آن بر واقعيت سرپوش بگذارند؛ واقعيتي که قابل پنهان کردن نيست. واقعيت اين است که ترکيه در امور کشورهاي عربي مداخله ميکند و توهم و خيال بازگرداندن استعماري را دارد که زمان آن به اتمام رسيده است.»
رياض مالکي، وزير خارجه تشکيلات خودگردان فلسطين در سخنراني خود در افتتاحيه نشست جده گفت که طرح امريکا تدابير الحاق اراضي فلسطيني به اسرائيل و لغو قدس به عنوان پايتخت فلسطين را مشروعيت ميبخشد و مانع از تماميت ارضي فلسطين به بهانه امنيت ميشود. مالکي اضافه کرد: اين طرح به اشغالگري اصلاً اشاره نميکند بلکه آن را به نوعي ترويج ميکند، اين معامله قدس را پايتخت يکپارچه اسرائيل قرار ميدهد و مسجدالاقصي را به لحاظ ديني و مکاني تقسيم ميکند. مالکي افزود: تلاشهاي بيسابقهاي در انکار حقوق ملت فلسطين صورت گرفته است. وي با تأکيد بر اينکه اجماعي عربي در رد معامله قرن وجود دارد، از کشورهاي اسلامي خواست طرح امريکا را رد کرده و با آن به هيچ نحو تعامل نکنند.
عباس: فلسطين ۶ بخش ميشود
رئيس تشکيلات خودگردان فلسطين گفته که طرح معامله قرن موجب تقسيم کشور فلسطين به شش بخش ميشود. محمود عباس که ديروز در نشست هفتگي کابينه دولت فلسطين سخن ميگفت، تأکيد کرد که طرح دونالد ترامپ، رئيسجمهور امريکا تنها ۶ درصد از اراضي کرانه باختري و غزه را به فلسطينيان ميدهد و اين طرح به معناي تقسيم کشور فلسطين به شش بخش است. وي با بيان اينکه جهان عرب يک صدا در مقابل طرح معامله قرن ايستاده است، افزود: با ميانجيگري امريکا مخالفت کرديم و اين کشور به تنهايي در روند صلح حضور نخواهد داشت. با غياب امريکا به توافقنامه اسلو دست يافتيم و با حضور اين کشور هيچ توافقي حاصل نميشود. عباس با بيان اينکه «ما خواستار ۲۲ درصد از فلسطين تاريخي هستيم» گفت: فرصتي واقعي براي به دست آوردن حق خود به ما بدهيد. معاملهاي را که باعث تضعيف حقوق مردم فلسطين شود، نخواهيم پذيرفت. اين در حالي است که جارد کوشنر، داماد و مشاور دونالد ترامپ، رئيسجمهور امريکا که مجري اصلي طرح معامله قرن است، در گفتگو با شبکه خبري سيانان با حمايت از آن گفت تا زماني که فلسطينيها به شروط تعيين شده در طرح صلح ارائه شده از سوي دونالد ترامپ پايبند نباشند، اسرائيل نبايد «ريسک به رسميت شناختن آنها» به عنوان يک کشور را بپذيرد. کوشنر ادامه داد: «از فلسطينيها انتظار ميرود پيش از تشکيل يک کشور، مطبوعات و انتخابات آزاد، آزادي بيان، دستگاه قضايي مستقل و سيستم پولي قدرتمندي داشته باشند.»
افزايش احتمال درگيري در غزه
پايگاه خبري عبري زبان دبکا که با نهادهاي امنيتي اسرائيلي ارتباط نزديکي دارد گزارش کرد جنبش حماس در پيامي به مقامات مصري خواستار صدور مجوزهاي لازم براي ورود رهبران حماس به ويژه هنيه، رئيس دفتر سياسي اين جنبش به غزه شدند. مصر پس از سفر اسماعيل هنيه به ايران اجازه ورود به خاک اين کشور را به وي نميدهد و تأکيد دارد اين اقدام هنيه در مخالفت آشکار با توافقات امضا شده ميان طرفين در مورد عدم ورود به تهران بوده است. منابع صهيونيستي گفتهاند جنبش حماس در پيامي به مصر تأکيد کرده در صورت عدم صدور مجوزهاي لازم براي ورود هنيه به غزه موشکباران اراضي اشغالي را از سر خواهد گرفت. روزنامه صهيونيستي معاريو نيز گزارش کرده که ارزيابيهاي منابع امنيتي اسرائيلي بيانگر آن است که اسرائيل و حماس به دليل ادامه حملات موشکي به اراضي اشغالي با وجود گذشت بيش از دو ماه از ترور بهاء ابوالعطا، فرمانده جهاد اسلامي به يک درگيري نظامي جديد نزديک ميشوند. روزنامه معاريو تأکيد کرد غزه در ماه آينده و همزمان با برگزاري انتخابات کنست اسرائيل آمادگي کامل دارد.
بازار