اعتماد/ « نگذاريم تجربه تاريخي جمهوريت از ميان برود » عنوان سرمقاله روزنامه اعتماد به قلم غلامرضا ظريفيان است که ميتوانيد آن را در ادامه بخوانيد:
نظام جمهوري اسلامي ايران به 41 سالگي رسيده، اما در تجربه مردمسالاري همچنان نوپاست. بهرغم اينکه تاکنون جمهوري اسلامي ايران انتخابات متعددي برگزار کرده، اما به نظر ميرسد که همچنان در حوزه دموکراتيزاسيون و مردمسالاري نيازمند تجارب گرانسنگ بيشتري است. «جمهوريت»، مساله و دغدغه چندين دهه کشور بوده و جمهوري اسلامي بر اساس قواعد و قالبهايي متکي بر «جمهوريت» و البته «اسلاميت» شکل گرفته است، با اين حال به دليل برخي نگاههاي بسته يا درک غلط از مقوله جمهوريت همواره جريان يا جرياناتي داخل کشور تلاش کردند تا «جمهوريت» را در تقابل با «اسلاميت» نشان دهند.
جريانهايي که ميخواهند قيممآبانه با استفاده از ظرفيتها و ابزارهاي قانوني و تفسيرهاي گسترده از نظارت، جامعه را از حضور کانديداها و نمايندگاني توانمند در مجلس به عنوان يکي از مهمترين کانونهاي جمهوريت محروم کنند. تلاش براي نشان دادن تقابل «جمهوريت» و «اسلاميت» البته پيامدهايي از جمله سرخوردگي و نااميدي از انتخابات را درپي داشته است. با اين حال برخي جريانها نيز با کوبيدن بر طبل تحريم انتخابات، ادله سرخوردگان و نااميدان از صندوق راي را محکمتر ميکنند و تلاش دارند اين مفهوم را القا کنند که انتخابات در سرنوشت اين مردم تاثيري ندارد که همه اينها منجر به کاهش مشارکت در انتخابات خواهد شد.
اگرچه برخي ادله مطرح شده، نسبتا معقول و صحيح مينمايد و اين نااميدي و سرخوردگي پذيرفتني است، اما نبايد فراموش کرد که جامعه ما براي رسيدن به دموکراسي و مردمسالاري تلاش صدها ساله کرده و هزينههاي بسياري ايجاد کرده تا دستکم در چند دهه اخير مردمسالاري به لحاظ شکلي و در قالب قانوني محقق شود. مساله «جمهوريت» مسالهاي اساسي و بنيادين و خواست ملت ما بوده و هست؛ بنابراين با همه نامهربانيها، ناملايمات، فراز و فرودها در اين مسير نبايد اين تجربه گرانسنگ را به کساني واگذار کرد که هيچ اعتقادي به جمهوريت ندارند يا دستکم در تلقيشان از جمهوريت براي مردم حضور نقش کمرنگي قائل هستند. ما معتقدان به اينکه «جمهوريت» و «اسلاميت» در تعارض با يکديگر نيستند بايد کمک کنيم تا نگذاريم جرياني که کمر به از بين بردن جمهوريت بسته، موفق شود. از همينرو بايد در انتخابات شرکت کنيم تا با انتخاب نمايندگاني-هرچند محدود- که به واقع به جمهوريت اعتقاد دارند از ورود کساني که ميخواهند از طريق مراجع قانوني به راديکاليسم شکل حقوقي بخشند، جلوگيري کنيم؛ چراکه راديکاليسم امروز بزرگترين آسيب کشور ما محسوب ميشود. مردم بايد هوشمندانه در دفاع از جمهوريت نقش ايفا کنند و با همين اندک سرمايهاي که در اختيار دارند، در مسير مردمسالاري حرکت کنند. نبايد بگذاريم تجربه تاريخي جمهوريت از ميان برود.
بازار