
انصارالله چگونه «تورنادوی سعودی» را سرنگون کرد؟
مشرق
بروزرسانی

مشرق/ متن پيش رو در مشرق منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
از آغاز حمله ائتلاف عربي به رهبري عربستان سعودي و امارات به يمن در اواخر مارس ۲۰۱۵، اين دو کشور سعي کردهاند از هواپيماهاي مختلف با توان عالي و تجهيزات مدرن در اين جنگ استفاده کنند.
عربستان سعودي و امارات در جنگ عليه يمن براي دستيابي به اهداف نظامي مورد نظر خود به سلاح هوايي پيشرفته اتکا کردند اما بسرعت تعداد چشمگيري از هواپيماهاي خود را از دست دادند و جنبش انصارالله يمن موفق شد تعدادي از جنگندههاي آنها را سرنگون کند.
عربستان سعودي در جنگ عليه يمن ۱۰۰ فروند هواپيماي جنگي خود را مشارکت داد که شامل هواپيماهاي «اف ۱۵»، «اف ۱۶»، «تورنادو» و «تايفون» مجهز به پاد هدفگيري داموکلس و علاوه بر آن بالگردهاي «کوگار» و هواپيماي هشدار دهنده «اواکس اي ۳» عربستان است.
اسکادران هوايي امارات نيز با ۳۰ هواپيما اعم از جنگندههاي اف ۱۶ و ميراژ ۲۰۰۰ در جنگ عليه يمن مشارکت دارد.
آخرين هواپيمايي که توسط پدافند هوايي جنبش انصارالله سرنگون شد، هواپيماي تورنادو عربستان سعودي بود که بنا به گفته ائتلاف سعودي همچنان خبري از سرنوشت سرنشينان آن در دست نيست.
انصارالله چگونه تورنادو را سرنگون کرد؟
«ناظم توفيق» کارشناس نظامي و استراتژيک و نويسنده کتاب هواپيماهاي جنگي، در مصاحبه با وبگاه «الخليج آنلاين» ميگويد که هواپيماي تورنادو يک جنگنده چند منظوره است و عربستان سعودي نيز در سال ۱۹۸۷ طي قراردادي با کشورهاي سازنده اين هواپيماها اعم از نيروي هوايي انگليس، ايتاليا و آلمان تعداد ۷۲ فروند از اين هواپيماها را خريداري کرد.
اين هواپيما داراي دو موتور جت با نيروي محرکه هر کدام ۷۲۵۷ کيلوگرم و طول اين هواپيما ۱۶.۷۰ متر است و سرعت آن نيز ۲۳۳۷ کيلومتر در ساعت است.
به گفته توفيق هواپيمايي که انصارالله آن را سرنگون کرد، قادر به حمل بمبهاي مختلف، پرتابههاي هوايي، موشکها و تجهيزات ايجاد پارازيت الکترونيکي بود، اين نوع هواپيماها همچنين قادر هستند مأموريتهاي پشتيباني هوايي، رهگيري و شناسايي و غيره انجام دهند.
هواپيماي تورنادو قادر است در شب در ارتفاعات مختلف و تمامي شرايط جوي با سرعتي دو برابر بيشتر از سرعت صدا پرواز کند.
اين نوع هواپيما اولين بار در جنگ دوم خليج فارس در سال ۱۹۹۱ از سوي نيروهاي هوايي عربستان، انگليس و ايتاليا استفاده شد.
اين کارشناس نظامي و استراتژيک درباره اينکه چگونه انصارالله اين هواپيما را سرنگون کرده است، ميگويد: نخست اينکه خلبان اين هواپيما را در ارتفاع بسيار پايين هدايت کرده که نيروهاي انصارالله موفق شدهاند با پدافند هوايي آن را هدف قرار دهند.
او ميگويد که انصارالله اين هواپيما را يا با موشک «سام ۷» يا «سام ۹» دوش پرتاب هدف قرار داده است.
به گفته ناظم از جمله احتمالات درباره سرنگوني اين هواپيما اين است که موشک سام دوش پرتاب به يک بال هواپيما يا قسمت عقب آن اصابت کرده و باعث سرنگوني آن شده است.
خسارتهاي هوايي عربستان سعودي در يمن
از زمان آغاز حملات ائتلاف سعودي در يمن در اواخر مارس ۲۰۱۵، نيروي هوايي عربستان ۱۲ هواپيماي خود را از دست داده است.
۱۲ ماه مي ۲۰۱۵ ائتلاف سعودي اعلام کرد که جنگنده اف ۱۶ وابسته به نيروي هوايي مغرب به دليل نقص فني سقوط کرده و خلبان آن کشته شده است.
۳۰ دسامبر ۲۰۱۵ فرماندهي ائتلاف سعودي اعلام کرد که هواپيماي اف ۱۶ در منطقه جازان در اثر نقص فني سقوط کرده و خلبان آن که از نيروي هوايي بحرين بود نجات پيدا کرده است.
۲۴ فوريه ۲۰۱۷ فرماندهي ائتلاف سعودي از سقوط يک هواپيماي اردني نوع اف ۱۶ در نجران واقع در جنوب عربستان و نجات خلبان آن خبر داد.
فرماندهي ائتلاف سعودي در تاريخ ۲۲ آگوست ۲۰۱۵ نيز از کشته شدن دو خلبان سعودي در اثر سرنگوني بالگرد آنها در نزديکي مرز يمن خبر داد.
۱۴ مارس ۲۰۱۶ يک جنگنده وابسته به نيروي هوايي امارات نوع ميراژ در يمن سقوط کرد و دو خلبان آن کشته شدند و منابع محلي اعلام کردند که اين جنگنده در شهرک «البريقه» واقع در شهر عدن در جنوب يمن سقوط کرده است.
۱۲ ژوئن ۲۰۱۶ فرماندهي کل نيروهاي مسلح امارات از سقوط يک فروند بالگرد ائتلاف عربي عليه يمن در آبهاي بينالمللي خبر داد و رسانههاي يمن گزارش دادند که اين حادثه در سواحل شهر المخا واقع در جنوب غربي يمن رخ داده است.
فرماندهي کل نيروهاي مسلح امارات ۱۳ ژوئن ۲۰۱۶ نيز اعلام کرد که يک بالگرد نيروهاي شرکتکننده در جنگ يمن سقوط کرده و سرنشينان آن متشکل از يک خلبان و دو کمک خلبان آن کشته شدهاند.
۱۸ آوريل ۲۰۱۷ نيز فرماندهي ائتلاف سعودي از کشته شدن ۱۲ نظامي سعودي در نتيجه سرنگوني يک بالگرد در مأرب واقع در شرق يمن خبر داد.
۲۵ ژوئيه ۲۰۱۶ نيز فرماندهي ائتلاف سعودي از کشته شدن دو خلبان سعودي در نتيجه سقوط بالگرد آپاچي در مأرب يمن به دليل اوضاع نامساعد جوي خبر داد.
۱۲ ژوئيه ۲۰۱۸ نيز ائتلاف سعودي اعلام کرد که يک فروند هواپيماي وابسته به نيروي هوايي سعودي سقوط کرده و خلبان آن نجات پيدا کرد.
آخرين مورد سقوط هواپيماي ائتلاف سعودي نيز جمعه گذشته (۱۴ فوريه برابر با ۲۵ بهمن) بود که انصارالله يک هواپيماي تورنادو عربستان سعودي را هدف قرار داد و به گفته ائتلاف سعودي هنوز سرنوشت سرنشينان آن مشخص نيست.
