صبح نو/ متن پيش رو در صبح نو منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
همان آذرماه که دولت لايحه بودجه سال 99 کل کشور را به مجلس شوراي اسلامي فرستاد کارشناسان اقتصادي، مرکز پژوهشهاي مجلس و ديوان محاسبات نسبت به اين لايحه هشدار داده و گفتند لازم است تا لايحه بودجه با توجه به شرايط کشور مورد بازنگري دقيق قرارگيرد. با وجود اين اخطارها اما بودجه در کميسيون تلفيق تصويب شد. اما نمايندگان بعد از تعطيلات انتخاباتي به اين لايحه راي منفي دادند. حال با فرصت اندکي که مجلس دهم دارد آيا مي تواند دخل و خرج سال آينده کشور را علمي و براساس شرايط و نياز جامعه ببندد يا براساس «جبر» در ايام باقيمانده بودجه اي بدون پشتوانه منطقي و تغييرات ساختاري تصويب خواهد کرد.
بررسي کليات لايحه بودجه سال 99 کل کشور روز يکشنبه در دستور کار مجلس قرار داشت اما پس از اظهار نظر مخالفان و موافقان کليات اين لايحه، وکلاي ملت از مجموع 191 نماينده حاضر در صحن علني قوه مقننه با 67 رأي موافق 114 رأي مخالف و سه رأي ممتنع با کليات اين لايحه مخالفت کردند. بعد از عدم راي نمايندگان به بودجه 99، گفته شد که دولت بايد لايحه جديدي به مجلس ارائه دهد و از آنجايي که عمر مجلس دهم رو به اتمام است، لايحه بودجه سال آتي در مجلس يازدهم بررسي خواهد شد و مجلس فعلي بودجه چند دوازدهم تصويب مي کند.
اما روز گذشته در جلسه غيرعلني مجلس نمايندگان تصميم ديگري گرفتند. تصميمي که شايد تحت تاثير گفتههاي نوبخت، رئيس سازمان برنامه و بودجه گرفته شده باشد. رئيس سازمان برنامه و بودجه گفته بود رد لايحه بودجه ۹۹ خدمت به کشور و مردم نيست و حتي مجلس دهم را در مظان اتهام قرار ميدهد. او گفته بود «اينکه بودجه به مجلس آينده موکول شود، يعني اين مجلس صغير و مجلس آينده کبير است! من نمي گويم که مجلس ميخواهد از بعضيها انتقام بگيرد، اما بدانيد خدمات اين مجلس در تاريخ ثبت ميشود. شما باز هم ميتوانيد رأي بياوريد و به مجلس راه يابيد، نگران چه هستيد.» اين سخنان نوبخت به طور تلويحي بيانگر اين موضوع است که برخي نمايندگان به دليل راي نياوردن ديگر انگيزه کار کردن ندارند و نميخواهند وقت خود را براي تصويب بودجه بگذارند.
حال در جلسه غير علني روز گذشته، نمايندگان تصميم جديدي براي بودجه 99 گرفتند. علي لاريجاني، رئيس مجلس در صحن علني در توضيح نتايج جلسه غير علني نمايندگان گفت: در اين جلسه با نمايندگان درباره اينکه چگونه ميتوان بودجه سال آينده را اصلاح کرد، بحث و تبادل نظر صورت گرفت و بررسي کرديم که راهکار آئيننامهاي براي بررسي لايحه بودجه چيست. وي افزود: بر اساس تبصره ۳ ماده ۱۸۲ آئين نامه داخلي مجلس اگر کميسيون تلفيق گزارش بودجه را رد کند و سپس مجلس هم آن را رد کند، اين لايحه بايد به دولت باز گردد و دولت بايد لايحه جديدي ارائه دهد اما در حالتي که کميسيون آن را تأييد کرده و مجلس آن را رد کرده است، سکوت آئيننامهاي وجود دارد. لذا بر اساس بررسيهايي که ما در هيئت رئيسه مجلس انجام داديم، به اين نتيجه رسيديم که کميسيون تلفيق از اين ساعت تشکيل جلسه دهد و لايحه بودجه ۹۹ را بررسي و اصلاح کند. لاريجاني بيان کرد: بر اين اساس و مطابق با قانون برنامه، اين لايحه بودجه که در مجلس رد شده است، به کميسيون تلفيق برمي گردد تا در آنجا اصلاح شود و گزارش اصلاح شده به مجلس شوراي اسلامي تقديم ميشود.
اما در اين ميان فردين فرمند، نماينده مردم ميانه با انتقاد از مديريت لاريجاني و اين تصميم مجلس گفت: جلسه به حد نصاب لازم براي به رسميت يافتن نرسيده بود. براي آنکه جلسات علني مجلس رسميت پيدا کند بايد حداقل 191 نماينده در صحن حضور داشته باشند. اين در حالي است که متاسفانه خيال نمايندگان از آينده راحت است که يا راي نياوردهاند يا اينکه راي آورده و مشغول جشن و شادي هستند. فرمند به فارس گفت: متاسفانه مديريت آقاي لاريجاني همگان را خسته کرده است و هر طور دلش بخواهد رفتار ميکند و هر طور دلش بخواهد آئيننامه را اجرا ميکند و هر طور دلش بخواهد راي ميدهد. وي افزود: در جلسه غيرعلني مجلس نمايندگاني که از نظر فکري نزديک آقاي لاريجاني بودند فرصت بيان نظرات خود را درباره بودجه پيدا کردند. اين در حالي است که وقتي تعدادي از نمايندگان براي بيان نظرات خود در خصوص معايب بودجه ثبت نام کرده بودند و وقتي قرعه کشي شد نتيجه قرعهکشي را رعايت نکردند در حالي که تعداد زيادي از نمايندگان درباره وضعيت آينده بودجه و لزوم اصلاحات آن طبق آئيننامه داخلي مجلس حرف داشتند که بزند. نماينده مردم ميانه در مجلس گفت: آقاي لاريجاني در جلسه غيرعلني نسبت به نتايج قرعه کشي بيتفاوت بوده و به آن اهميت نداد و اعلام کرد بايد راي استمزاجي بگيريم د ر حالي که اين راي معنا ندارد چرا که بايد چندتن از نمايندگان منتقد صحبت ميکردند و سپس درباره راي استمزاجي اقدام ميشد. وي تاکيد کرد: نمايندگان مجلس روز گذشته با راي قاطع کليات بودجه 99 را رد کردند ولي آقاي لاريجاني اين راي را قبول ندارد.
در همين زمينه گفتوگويي داشتيم با اميرحسين قاضيزاده، عضو هيئت رئيسه مجلس شوراي اسلامي که جزئيات تصميم جلسه هيئت رئيسه براي بودجه سال ۹۹ را تشريح کرد.
آقاي لاريجاني، رئيس مجلس درباره رد شدن کليات بودجه از سوي نمايندگان اعلام کرد که «اگر کميسيون تلفيق بودجه را تاييد اما مجلس آن را رد کند، سکوت آيين نامه اي وجود دارد». مراد از اين صحبت چيست؟
سکوت آيين نامه اي از اين جهت وجود دارد که آيا بايد بودجه را به دولت بازگردانيم يا به کميسيون تلفيق تا گزارش جديدي از اين کميسيون دريافت شود. بر اساس جمع بندي که در هيئت رئيسه داشتيم، تصميم گرفته شد که بودجه به دولت بازگردانده شود. منتهي مشاوران حقوقي آقاي لاريجاني به ايشان گفتند که به جاي بازگرداندن بودجه به دولت، امکان بازگرداندن بودجه به کميسيون تلفيق و گرفتن گزارش از آن هم وجود دارد. امروز صبح (سه شنبه 6 اسفند) اين موضوع (بازگرداندن يا بازنگرداندن بودجه به تلفيق و دريافت گزارش مجدد از آن) با دوستان مان در مجلس درميان گذاشته و بعد هم يک راي استمزاجي (راي نمايندگان درباره يک موضوع يا مساله که آيين نامه مجلس درباره آن مساله سکوت کرده است) گرفته شد و تصميم نهايي بر اين شد که بودجه بار ديگر به کميسيون تلفيق ارجاع داده شده تا اين کميسيون گزارش تازه اي را به صحن مجلس ارائه کند.
اينکه بودجه به دولت بازگردانده نشد، به دليل طولانينشدن فرايندهاي حقوقي مربوطه بود؟
بله.
اگر احيانا قرار بود گزارش کميسيون تلفيق در صحن رد شود، چرا در همان کميسيون بيشتر روي بودجه چکش کاري حقوقي صورت نگرفت؟
خب اعضاي کميسيون تلفيق 50 نفرند اما صحن بيشتر از 200 نفر. ممکن است يک مساله اي در ميان 50 نفر راي بياورد اما در ميان 200 نفره راي نياورد.
اينکه گفته ميشود نمايندگان سر لج بازي با آقاي نوبخت، رئيس سازمان برنامه و بودجه، بودجه را رد کرده اند، چه قدر صحت دارد؟
واقعا اينطور نبود. يعني نمايندگان مخالف از سر لج و لج بازي با آقاي نوبخت، اين کار را نکردند. ايرادات جدي به بودجه وارد است و اولين بار هم نيست که بودجه راي نمي آورد يعني اتفاق خيلي شاذي رخ نداده است.
عمده ترين دليلي که نمايندگان براي ردکردن کليات بودجه به آن متوسل شدند، چه بود؟
عمدتا به خاطر عدم درآمدهاي واقعي بود؛ يعني چون درآمدها واقعي نبود و در برابرش هزينه گذاشته شده بود، نمايندگان محالفت کردند. بودجه اي که کسري بودجه دارد، تورم زا خواهد بود چون باعث استقراض دولت از بانک مرکزي ميشود.
برخي اقوال حکايت از آن دارد که نمايندگان چون نمي خواستند در شرايط کنوني به زحمت بيفتند و در نظر داشتند تا تصويب بودجه را به گردن مجلس بعدي بياندازند، کليات بودجه را رد کردند. نظر شما چيست؟
طبق آيين نامه موجود مجلس، انداختن تصويب بودجه سال 99 به گردن مجلس بعدي، غيرممکن است مگر اينکه بخواهد اصلاح شود. اين آيين نامه موجود، حداکثر سه-دوازدهم را اجازه مي دهد و باز هم همين مجلس کنوني بايد بودجه سال 99 را تصويب کند.
فکر مي کنيد گزارش جديد کميسيون تلفيق چقدر طول خواهد کشيد؟
اميدواريم دو،سه روزه جمع کنند تا ما بتوانيم از روز يکشنبه هفته بعد وارد بررسي شويم.
فکر ميکنيد تصويب بودجه سال 99 تا پايان سال اتفاق بيفتد يا اينکه کار به سه-دوازدهم ميکشد؟
بايد ببينيم آيا کليات بودجه مجددا راي خواهد آورد يا نه.
بازار