مشرق/ متن پيش رو در مشرق منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست.
بلومبرگ با اشاره به لجاجت دولت آمريکا در لغو تحريم ها عليه ايران با وجود شيوع ويروس کرونا در اين کشور نوشت: دولت ترامپ حتي طرف هاي خارجي را براي انجام کمک هاي بشردوستانه به ايران مي ترساند.
به گزارش مشرق به نقل از بلومبرگ، گسترش ويروس کرونا در ايران و افزايش تعداد تلفات بيماري فشارها بر دولت ترامپ براي کاهش تحريم ها عليه تهران را افزايش داده است. اما دولت ترامپ تاکنون حاضر به کاستن از محدوديت ها عليه ايران نشده است.
تاکنون بيش از 1650 نفر در ايران به دليل ابتلا به ويروس کرونا جان باخته اند و مقامات اين کشور و برخي گروه هاي کمک رسان مي گويند سياست «فشار حداکثري» دولت آمريکا عليه ايران در حال تشديد وضعيت بيماري در اين کشور شده است. آمريکا ادعا کرده که آماده کمک به ايران است، اما در عين حال شيوع ويروس کرونا را به گردن نحوه مديريت دولت ايران انداخته است.
نامه جمعي از نويسندگان و شاعران عرب براي لغو تحريمهاي آمريکا
هرچند برايان هوک، مسئول ويژه مسائل ايران در وزارت امور خارجه آمريکا ادعا مي کند که استثنائات گسترده اي در نظر گرفته شده تا امکان خريد دارو و تجهيزات پزشکي توسط ايران فراهم شود، اما يافتن شرکت هايي که مايل به جدي گرفتن اين استثنائات و فروش محصولات درماني و پزشکي به ايران باشند دشوار است. به گفته تارا سپهري، محقق بخش خاورميانه ديدبان حقوق بشر، تحريم ها سبب شده حتي تهيه کالاهاي بشردوستانه توسط ايران نيز سخت تر شود.
سپهري افزود: «معافيت هاي ادعايي نتوانسته بي ميلي شرکت هاي آمريکايي و اروپايي و همچنين بانک ها براي پذيرش ريسک تحريم ها و اقدامات حقوقي آمريکا را خنثي کند و آنها را نسبت به صادرات يا تامين مالي اقلام بشردوستانه به ايران متقاعد نمايد... ما نامه هايي را ديده ايم که در آنها بانک ها و شرکت ها از انجام تجارت بشردوستانه با ايران خودداري مي کنند.»
جارت بلانک، محقق موسسه بنياد کارنگي براي صلح بين المللي و هماهنگ کننده سابق وزارت امور خارجه آمريکا در امور اشاعه هسته اي ايران در دولت باراک اوباما در اين باره گفت، دولت هاي سابق آمريکا معمولا مقاماتي را به اروپا و آسيا اعزام مي کردند تا از طريق ابهام زدايي از مقررات مربوط به معافيت ها، راه کمک هاي بشردوستانه را هموار سازند.
وي افزود، اما دولت ترامپ طرف هاي خارجي را براي انجام کمک هاي بشردوستانه مي ترساند. پيامي که آنها ارسال مي کنند اين است که راهي وجود ندارد که شما بتوانيد به صورت قانوني اين کمک ها را انجام دهيد.
با وجود شيوع کرونا در ايران، دولت آمريکا به اعمال تحريم هاي بيشتر عليه ايران ادامه داده و در ماه جاري ميلادي گروهي از شرکت هاي فعال در بخش پتروشيمي و چند دانشمند هسته اي اين کشور را هدف تحريم هاي تازه خود قرار داده است.
گاردين گزارش کرده که دولت انگليس به صورت بي سر و صدا از دولت ترامپ خواسته که به دليل شيوع کرونا در ايران تحريم ها عليه اين کشور را کاهش دهد. جولين بارنز ديسي، مدير برنامه خاورميانه و شمال آفريقاي شوراي روابط خارجي اتحاديه اروپا در اين باره گفت: «نااميدي و احتمالا خشم فزاينده اي وجود دارد که آمريکايي ها براي رسيدن کمک ها به ايران موانع تحريمي را برطرف نخواهند کرد و اجازه نخواهد داد که اين موضوع به ايجاد اعتماد مورد نياز بين دو کشور کمک کند.»
سازمان هاي حقوق بشري نيز که تمايلي به مشاجره علني با دولت آمريکا ندارند، به رغم تحريم ها تلاش مي کنند تا اقلامي را به ايران برسانند.
مايکل رايان، مدير اجرايي برنامه اضطراري سازمان بهداشت جهاني گفت: «ما مي خواهيم از سياسي شدن اين رويدادها جلوگيري کنيم.» به گفته وي هدف اين سازمان فراهم کردن «دسترسي ايران به بازارهاي مورد نياز است» تا «بتواند منابع خود را آزاد کند و اطمينان (مالي) لازم را به شرکت ها و ديگران بدهد.»
بازار