
افزایش فشارهای جامعه بینالمللی به آمریکا برای لغو تحریمهای ایران
فارس
بروزرسانی

فارس/ متن پيش رو در فارس منتشر شده و انتشار آن به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
پايگاه خبري ـ تحليلي آمريکايي گزارش داد به دنبال شيوع ويروس «کوويد-19»، جامعه بينالملل فشارها به دولت ترامپ براي کاهش تحريمهاي ايران را افزايش داده است.
رسانه آمريکايي در گزارشي نوشته که شيوع ويروس کرونا در ايران موجب شده است که فشارهاي جامعه بينالملل به ايالات متحده براي کاهش تحريمها عليه جمهوري اسلامي ايران را افزايش دهد اما اين فشارهاي بينالمللي تاکنون نتوانسته تکاني به دولت «دونالد ترامپ» دهد.
«بلومبرگ» با اين مقدمه ادامه داد، طبق گزارشهاي رسمي ايران، بيش از يکهزار و ۶۵۰ تن در ايران بر اثر ابتلا به «کوويد-۱۹» قرباني شدهاند و بسياري از مقامهاي ايران و گروههاي امدادي تأکيد کردهاند که کارزار «فشار حداکثري» آمريکا عليه ايران، فاجعه انساني در اين کشور را تشديد ميکند.
با اينحال عليرغم آنکه مقامهاي آمريکايي مدعي شدهاند که آماده کمک به ايران براي مقابله با کرونا هستند، اما عملکرد دولت ترامپ در تناقض با لفاظيهاي مقامات اين کشور است.
طبق اين گزارش، «برايان هوک» رئيس گروه اقدام ايران در وزارت خارجه آمريکا در مصاحبهاي گفت: «تحريمهاي آمريکا مانع از دسترسي کمکها به ايران نيست».
با اينحال، بلومبرگ در گزارش خود نوشت، از زمان تشديد فشارهاي دولت ترامپ به ايران در سال ۲۰۱۸، شرايط براي شرکتها به منظور تعامل با ايران دشوارتر شده است و بنا به گفته «تارا سپهري فر» محقق مطالعات غرب آسيا و شمال آفريقا در ديدهبان حقوق بشر، تحريمهاي آمريکا حتي رسيدن کمکهاي انساندوستانه به ايران را نيز دشوار کرده است.
وي توضيح داد: «اين معافيتها (تحريمي) نتوانسته، بيميلي شديد شرکتهاي آمريکايي و اروپايي و بانکها را رفع کند تا خطر تحريمها و اقدامات قانوني صادرات يا تأمين بودجه کالاهاي انساندوستانه تحريم شده (به ايران) را بپذيرند».
«جرت بلانک» عضو ارشد انديشکده کارنگي تأکيد کرد که آمريکا بايد به مؤسسات و نهادها اطمينان دهد که در صورت ارسال کمکهاي انساندوستانه به ايران مصون هستند و خطري متوجه آنها نخواهد بود.
وي ادامه داد: «آمريکا بايد اقدامات زيادي انجام دهد تا به نهادها و مؤسسات اطمينان دهد که آنها مصون هستند در غيراينصورت هيچکس به اين موضوع (کمک به ايران) نزديک نميشود».
در ادامه سياستهاي فشار حداکثري آمريکا به ايران عليرغم شيوع ويروس کرونا، چين و روسيه خواستار کاهش تحريمها و فشارهاي اقتصادي ايران شدهاند.
از طرف ديگر، روزنامه انگليسي گاردين بدون اشاره به جزئيات خبر، چندي پيش گزارش کرد که بريتانيا به صورت محرمانه، دولت ترامپ را ترغيب کرده که به دليل بحران به وجود آمده کرونا، تحريمها عليه ايران را کاهش دهد.
«جولين بارنس ديسي» مدير برنامه غرب آسيا و شمال آفريقا شوراي روابط خارجي اروپا در اين خصوص گفت: «اختلافاتي ميان آمريکا واروپا (در خصوص تحريمهاي ايران) وجود دارد و من فکر نميکنم که اين شرايط (شيوع کرونا) براي رفع اين اختلافات و شکافها کاري انجام دهد».
وي ادامه داد: «نااميدي و خشم روزافزوني از عدم اقدام آمريکا در کاهش موانع براي رسيدن کمکها به ايران و عدم اجازه آنها براي ايجاد اعتماد بسيار مورد نياز وجود دارد».
بلومبرگ ادامه داد، عليرغم فشارهاي حداکثري آمريکا به ايران، سازمانهاي بشردوستانه بينالمللي تمايلي به پيروي از سياستهاي ضدايراني آمريکا ندارند.
«مايکل ريان» مدير ارشد برنامه اضطراري سازمان جهاني بهداشت هفته گذشته در جمع خبرنگاران گفت: «ما ميخواهيم از سياسي کردن اين رخدادها بپرهيزيم».
به گفته او، هدف اين است که «ايران به بازارهاي مورد نياز خود دسترسي پيدا کند تا منابع مورد نياز خود را فراهم کند و تضمينهاي لازم به شرکتها و ديگران داده شود».
طي يک ماه اخير به دنبال شيوع بيماري کوويد ۱۹ در کشورهاي جهان و ايران، شمار زيادي از سران کشورها مانند ترکيه، روسيه و پاکستان و چين خواستار لغو تحريمهاي آمريکا عليه ايران شدهاند. تحريمهاي آمريکا باعث شده است ارسال تجهيزات و مواد لازم براي مقابله با ويروس کرونا با مشکل مواجه شود.
دبيرکل حزبالله لبنان نيز اول فروردين ماه طي سخنراني خود، درباره شيوع بيشتر کرونا در ايران به دليل تحريم ها هشدار داد و گفت که اين تحريمها جنايت عليه بشريت است.
با اين حال دونالد ترامپ، رئيس جمهور آمريکا در واکنش به درخواستهاي بينالمللي گفته است که با لغو تحريمهاي اين کشور عليه ايران مخالفت است.