ديپلماسي ايراني/ متن پيش رو در ديپلماسي ايراني منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
تهيه شده توسط هيئت سردبيري واشنگتن پست/ ايران نيز مانند ايالات متحده در حال جنگ با ويروس تازه پديدار شده کروناست که طبق مطالعات کارشناسان، مي تواند جان ميليون ها نفر را در هر دو کشور بگيرد. تا اينجاي کار، تهران و واشنگتن هر دو در اين جنگ شکست خورده اند، اما هيچ يک اجازه نداده اند که فوريت سلامتي پيش آمده توجه آنها را از خصومت ديرينه شان با يکديگر منحرف کند. در ميانه بحران شيوع ويروس کرونا، گروه هاي شبه نظامي متحد ايران در عراق حملات متعددي عليه نيروها و مواضع آمريکايي انجام داده اند. ايالات متحده هم با بمباران انبارهاي تسليحاتي اين گروه هاي شبه نظامي و تشديد تحريم ها عليه اقتصاد آسيب ديده ايران، تلافي کرده است.
ايالات متحده هفته گذشته چندين شرکت مرتبط با بازاريابي پتروشيمي ايران را در ادامه رژيم تحريمي هدف گرفت. اين هفته، آيت الله علي خامنه اي، رهبر معظم ايران، و مايک پومپئو، وزير امور خارجه ايالات متحده، اظهاراتي شديدالحن عليه کشور مقابل بيان کردند: رهبر ايران تحريم هاي ايالات متحده را به دليل بازداري از مبارزه با بيماري همه گيري که آمريکا را عامل احتمالي ايجاد آن مي دانست، محکوم کرد. پومپئو هم مدعي شد که تهران درباره شدت شيوع بيماري حقايق را بيان نمي کند و پول در نظر گرفته شده براي تجهيزات پزشکي را صرف کارهاي ديگري مي کند.
در رابطه با حملات در عراق منطق خام مشخصي وجود دارد: اصول گرايان ايراني به وادار کردن ايالات متحده به خارج کردن نيروهايش از منطقه و يک پيروزي استراتژيک در برقراري توازن با شکست ناشي از تحريم هاي فلج کننده آمريکا اميد بسته اند. اما تشخيص استراتژي در سياست گذاري هاي ايالات متحده دشوارتر است. دولت ترامپ در زمان يک بحران بشري، سياست «اعمال فشار حداکثري» خود را با شدت بيشتري پيش مي برد و زندگي را براي يک ملت 80 ميليون نفري سخت تر مي کند. به چه دليل و تا چه حدي؟
فروپاشي نظام جمهوري اسلامي يا تسليم آن در برابر خواسته هاي دولت ترامپ هيچ يک نتيجه محتملي به نظر نمي رسند. در مقابل، مردم ايران و ديگر کشورها ايالات متحده را به دليل دشوارتر کردن مبارزه دولت کشورشان با شيوع بيماري، مقصر مي دانند. اين شامل بريتانيا، متحد ديرينه ايالات متحده که تسهيل تحريم ها را خواستار شده است، نيز مي شود.
پومپئو ادعا مي کند که ايالات متحده کمک هاي پزشکي به ايران پيشنهاد داده و جمهوري اسلامي آنها را رد کرده است. او همچنين مدعي است که مجازات ها عليه ايران واردات غذا يا دارو را شامل نمي شود. اما تدابير ايالات متحده با هدف ممانعت از تامين مالي، بيمه و حمل و نقل در تجارت بي شک تاثير قابل توجهي در اين زمينه داشته اند. نرگس باجاقلي از دانشگاه جان هاپکينز و مهسا روحي از موسسه بين المللي مطالعات استراتژيک در نيويورک تايمز نوشتند که چندين شرکت که تجهيزات پزشکي مورد استفاده براي مقابله با ويروس کرونا را تامين مي کنند، ارسال به ايران را متوقف کرده اند.
رئيس جمهوري ترامپ دست کم در رابطه با عراق در برابر فشارهاي پومپئو و ديگر جنگ طلبان آمريکايي مقاومت و از تشديد تنش هاي نظامي خودداري کرده است. اما در رابطه با تحريم ها نيز لازم است که ترامپ به جاي تشديد تدابير تنبيهي، فرصتي براي کاهش تنش از طريق اقدامات متقابل بشردوستانه ارائه دهد. جمهوري اسلامي پيشتر يکي از شهروندان ايالات متحده که در ايران در بازداشت بود را آزاد کرد. دولت ترامپ بايد ضمن درخواست آزادي باقي شهروندان آمريکايي، از درخواست ايران از صندوق بين المللي پول براي کمک هاي اضطراري پشتيباني کند.
رويه تقابلي که ترامپ با ايران آغاز کرده، آشکارا هيچ موفقيتي در حصول اهداف مورد نظر آن نداشته است. اکنون، شيوع بيماري همه گير کرونا فرصتي براي او فراهم آورده است تا ضمن کمک به مهار يکي از نقاط اصلي شيوع بيماري در جهان، مسير اشتباه سياست گذاري هاي خود را اصلاح کند.
ترجمه طلا تسليمي
بازار