
بلاک بازی با سفیر چین
آفتاب يزد
بروزرسانی

آفتاب يزد/ متن پيش رو در آفتاب يزد منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
رضا بردستاني/ ... «حرف درست در زمان نادرست» اين بهترين و گوياترين تيتري است که يکي از روزنامه هاي صبح ايران، در واکنش به جنجال توئيتريِ ايجاد شده بين برخي مقامات ايراني و بعضي مقامات چيني و انبوهي از کاربران ايراني انتخاب کرده است تيتري که باز مي گردد به اظهارات سخنگوي وزارت بهداشت ايران. سخنگو و رئيس مرکز روابط عمومي وزارت بهداشت جمهوري اسلامي ايران در نشست خبري روز يکشنبه، ۱۷ فرودين ماه خود، آمار و گزارشهاي ارائه شده در مورد شيوع و مقابله با ويروس جديد کرونا در چين را «شوخي تلخي» توصيف کرد که به گفته او «بسياري در همه جهان» را به اين اشتباه انداخته که بيماري کوويد ۱۹ «مثل آنفلوآنزا است و مرگ و مير کمتري دارد». کيانوش جهانپور در اين نشست که به صورت کنفرانس ويدئويي برگزار شد به طور تلويحي گزارشهاي ارائه شده در مورد چگونگي مهار اپيدمي کرونا در شهر ووهان را سوالبرانگيز خواند و گفت: «اگر در چين گفته ميشود دو ماهه يک اپيدمي مهار شده، بايد بيشتر درباره آن فکر کرد.» چانگ هوا، سفير پکن در تهران در واکنش به سخنان کيانوش جهانپور در يک پيام توئيتري با بيان اين که وزارت بهداشت چين هر روز يک کنفرانس خبري برگزار ميکند به او توصيه کرد اخبار و گزارشها را به دقت بخواند و بعد نتيجه بگيرد. جهانپور اما اين واکنش سفير چين را بي پاسخ نگذاشته و مي نويسد:« بسيار عالي! وزارت بهداشت جمهوري اسلامي ايران هم روزانه دو کنفرانس خبري، نشست تخصصي ساعت ۱۱:۳۰ و نشست سخنگو ساعت ۱۴:۳۰ هر روز با حضور خبرنگاران داخلي و خارجي برگزار ميکند که تقريبا کم نظير هست و براي سفراي محترم و اصحاب رسانه در همه کشورها بويژه کشورهاي دوست قابل استفاده خواهد بود.»
>شايد کشمکش تمام مي شد اگر...
کشمکش توئيتري جهانپور و چانگ هوا در حال فروکش کردن بود که عباس موسوي، سخنگوي وزارت امور خارجه در صفحه توئيتر خود پيامي به انگليسي منتشر کرد که بيشتر به تلاشي براي دلجويي از مسئولان چين و خاتمه دادن به اين ماجرا به نظر ميرسيد. او در اين پيام چين را پيشتاز مهار ويروس کرونا و ياري دهنده به کشورها «در سرتاسر جهان» معرفي کرد. سخنگوي وزارت خارجه در پيام خود تاکيد کرد که ايران همواره قدردان کمکهاي چين در اين شرايط دشوار است. سفير چين هم با استقبال از اين پيام و ريتوئيت کردن آن نوشت: «شايعات نميتوانند دوستي ما را از بين ببرند!»چنين به نظر مي رسد که حضور سخنگوي وزارت امورخارجه که واکنشي جانبدارانه ـ حداقل از نظر بسياري از کاربران ايراني ـ و عليه سخنگوي وزارت بهداشت از خود نشان داد باعث شد تا کشمکش مابين چانگ هوا و جهانپور به يک آوردگاه بزرگ توئيتري تبديل شود و موافقان و مخالفان در له يا عليه دو سوي ماجرا ـ جهانپور/چانگ هوا ـ از کرونا تا برجام و ديگر اختلافات نو و کهنه را به پست هايي براي حمله به طرف مقابل تبديل کنند!
>آماري که يک/شانزدهم واقعيت ها است!
نه مشابه آن چه کيانوش جهانپور گفته است که از زاويه اي ديگر نيز، برخي رسانه هاي جهان، دولت چين را به «پنهانکاري» و «عدم صداقت» متهم کرده بودند از جمله گزارشي که «آنا فيفيلد»، خبرنگار واشنگتن پست منتشر مي کند و در خلال آن مي نويسد يا به عبارتي ساده تر مدعي مي شود؛« آمارهاي عکسهاي يادبودي که در شبکههاي اجتماعي گذاشته شده؛ آگهيهاي بزرگداشت مردگان و رديابيهاي آنلاين نشان ميدهد که از روز ۲۳مارس روزانه ۳۵۰۰ گلدان از خاکستر مردههاي سوختهشده به خانوادههاي چيني در شهر ووهان داده شده. يعني ميتوان با کمي دقت فهميد آماري که دولت چين از مرگو مير کرونا به جهان اعلام کرده درست نيست و رقم اصلي در ووهان ۱۶برابر بيشتر و برابر با ۴۲هزارنفر است.» در همين زمينه راديو آسياي آزاد هم با شمارش آمار سوزاندن پيکرها در مردهسوزخانهها اعلام کرده شمار کشتهشدگان واقعي چين ۴۶۸۰۰ نفر است. البته واشنگتنپست در ادامه گزارش خود از شهر ووهان چين يادآور مي شود: «مردم ووهان نيز آمارهاي دولتي مرگومير کرونا را باور نميکنند.»
>ادامه ي کشمکش...
در ميانه اين بگومگوها کيانوش جهانپور پيام ديگري در توئيتر منتشر مي کند که به نوعي تکرار سخنان او در نشست خبري در مورد نقش چين در به اشتباه انداختن افکار عمومي جهان درباره مقايسه خطر آنفولانزا و بيماري کوويد ۱۹ است به تعبيري واضح تر، توئيت جديد، تکرار اتهام گمراهکننده بودن گزارشهاي چين را تاييد و تاکيد مي کند. رئيس مرکز روابط عمومي وزارت بهداشت در آن توئيت مي نويسد:«همه محافل آکادميک دنيا بر پايه گزارش محققان چين حداقل آنفلوآنزاي تيپ A را از ويروس نوپديد کرونا وخيمتر قلمداد کردند که يافتههاي امروز خلاف آن را نشان ميدهد.» کيانوش جهانپور پس از اين پيام، پيام ديگري مبني بر قدراني از حمايتهاي چين از ايران براي مقابله با کرونا در صفحه شخصي خود منتشر مي کند تا به اصطلاح«نبض ماجرا» بر مدار آرامش قرار گيرد! او مي نويسد:« ... و اما، دولت و ملت ايران قدردان دولت ها و ملت هايي است که به ويژه در اين همه گيري جهاني کرونا در کنارشان ايستادند و حافظه تاريخي ايرانيان البته اين قسمت ماجرا را هم فراموش نخواهد کرد. حمايت هاي چين از ملت ايران در اين روزهاي سخت، هکذا فراموش ناشدني است. بيگانگان ذوق زده نشوند.»
>«مينو محرز» همان هايي را مي گويد که «کيانوش جهانپور» گفته بود
«مينو محرز» عضو کميته ملي مبارزه با بيماري کوويد ۱۹ کشور که خود به اين ويروس دچار شده اما آن را شکست داده و بهبودي کامل يافته، در واکنش به اظهارات سخنگوي ستاد مقابله با کرونا در خصوص آمارها و گزارشات چين در رابطه با کرونا که به نوعي شوخي تلخ با جهان است، حرف هايي مي زند که همگان مي فهمند اگرچه به زعم عده اي، مقامات رسمي جمهوري اسلامي ايران نبايد عليه «چين» موضعگيري کنند اما آن چه کيانوش جهانپور گفته، چندان دور از واقعيت نيست!
محرز مي گويد:«صحبتهاي زيادي در اين باره ميشود و در هر صورت از چين انتظار نميرود که آمار و اطلاعات دقيقي ارائه بدهد. در حال حاضر هم نتايج بسياري از مقالاتشان را پس ميگيرند. آمار و مطالعات آنها خيلي درست نبوده است.» وي ادامه مي دهد:« رفتار ويروس پس از آنکه در همه جاي دنيا شايع شد، نشان داد، مانند آنچه چين گزارش ميداده، نيست. دو احتمال وجود دارد؛ يا ويروس جهش پيدا کرده و قويتر شده است، يا آنها در ارائه اطلاعات کمکاري کردهاند. از لحاظ علمي آنچه بنده ميدانم اين است که آمار و گزارشات آنها، خيلي درست نبوده است. البته نميتوانيم بگوييم که خسارات ما بدليل اظهارات چين بوده است، بالاخره نوع بيماري در کل دنيا پيچيده است، اما بيماري ثابت کرده است که ميزان کشندگي و قدرت سرايتش به طور وحشتناکي بالاتر از گفتههاي چين است.
«چپ» و «راست» ماجرا عليه «شرق» و «غرب»!
دعوا اما در توئيتر و ديگر شبکه هاي اجتماعي نه علمي است نه پزشکي! بلکه ممزوجي است از سياست، جامعه شناسي، اقتصاد و دعواهاي مرسوم سياسي ـ انتخاباتي که به بهانه ي موضعگيري سخنگوي وزارت بهداشت نثار دو طرف ماجرا يعني چپ و راستي مي شود که يکي از دو سوي شرق و غرب را گرفته اند!
کاربري مي نويسد:« سخنگوي وزارت خارجه ايران به جاي دفاع از جهانپور سخنگوي وزارت بهداشت چنان دفاعي از چين کرد که خود چينيها چنين از خود دفاع نکرده بودند.» و کاربري ديگر در تقابلي غير مستقيم:« اين حجم مراقبت از منافع امريکا تو خود امريکا هم نديديم .» اين دو توئيت که از بين هزاران تويئت انتخاب شده حکايت از دعواي دوسوي ماجرايي دارد که ماهيتي صرفا علمي ـ پزشکي داشت اما با يک حرکت نا به جا به کشمکش گروه هاي متضاد سياسي در داخل تبديل شد. کشانيدن دعوا به مسائلي همچون؛ برجام، تحريم، اف.اي.تي.اف، اتحاديه اروپا، اينستکس، انتخابات 96 و 1400 و نظائر آن اين حقيقت را برملا مي کند که تعارضات سياست داخله به آساني از عرصه ي بين المللي به عرصه ي دروني کشور هدايت شدني است تا جايي که در بين توئيت هايي بعضاً به غايت هتاکانه و زشت نکته اي که بتوان آن را به عنوان يک تحليل سياسي تلقي کرد ديده نمي شود. انواع و اقسام متلک ها و توهين ها، يادآوري هايي شاذ و به رخ کشيدن هايي به جا و نا به جا اين عرصه را به يک محفل بسته ي صرفاً سياسي تبديل مي کند و عملا سفير چين و سخنگوي وزارت بهداشت ديگر جايي در اين مشاجرات ندارند اما آن چه از ميان همه ي اين گفت و شنودها خودنمايي مي کند اين که، آن گروه که سياست هاي غرب را نقد مي کند و متمايل به شرق است به همان اندازه در ايدئولوژي مي لنگد که طرف مقابل اما آن چه از زاويه اي ديگر نگران کننده است؛ آستانه ي تحمل پايين سفير چين است چنانچه هر نقدي در توئيتر به وي و کشور او شده بلافاصله از سوي سفير فوق، کاربر منتقد بلاک شده است.