فرارو/ متن پيش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
هر چند احتمال رياست قاليباف به عنوان سرفهرست اصولگرايان در انتخابات آتي قوت گرفته است، اما او مخالفان جدي دارد که ميتواند سرنوشت ديگري براي مجلس يازدهم رقم بزند و قاليباف را از کرسي رياست مجلس دور کند. به گفته ترقي و کنعانيمقدم دو تن از فعالان اصولگرا احتمال رياست قاليباف بر مجلس بالاست. ترقي از حضور قاليباف، ميرسليم و زاکاني در هيئت رئيسه ميگويد و توانمندي آقاتهراني براي مديريت مجلس را قابل بحث ميخواند. کنعاني مقدم نيز بر اين نظر است قاليباف براي کسب رياست مجلس بايد حضور پايداريها را در هيئترئيسه بپذيرد.
در روزهايي که مجلس دهم زير سايه کرونا تعطيلي را از سر ميگذراند گمانهزنيها براي رياست مجلس يازدهم و جانشيني علي لاريجاني ميان محمدباقر قاليباف، مرتضي آقاتهراني، عليرضا زاکاني و گاهي نيز مصطفي ميرسليم بالا گرفته است. گزينههايي که تمايز دروني اصولگرايان از عملگرا، پايداري، عدالتخواه و سنتي را نمود ميبخشد.
به گزارش فرارو، هر چند احتمال رياست قاليباف به عنوان سرفهرست اصولگرايان در انتخابات آتي قوت گرفته است، اما او مخالفان جدي دارد که ميتواند سرنوشت ديگري براي مجلس يازدهم رقم بزند و قاليباف را از کرسي رياست مجلس دور کند. مخالفان اصولگرايي که هنگام سرليستي او در روزهاي انتخابات نيز ساکت ننشستند. از اعضاي جبهه پايداري و عدالتخواه تا جريان سنتي و مخالفان ايده نواصولگرايي که آن را يک ايده جزيرهاي و کاغذي خواندند.
پايداريها که در ايام انتخابات نيز تا لحظه آخر در مقابل راي شوراي ائتلاف ايستادند و پس از کش و قوسهاي فراوان در آخرين ساعات مانده به انتخابات با گرفتن امتيازات به ائتلاف اصولگرايان پيوستند از مخالفان جدي رياست قاليباف هستند و آقاتهراني گزينه رياست اين گروه که در زمان حضور لاريجاني در مجلس، نتوانست به سوداي رياست مجلس برسد در غياب او از مدعيان جدي رياست مجلس است که گمان نميرود به اين سادگيها دست از رقابت با قاليباف بردارد.
عدالتخواهان نيز که از همان ابتدا به دليل پرونده فساد اقتصادي قاليباف از مخالفان او بودند اين روزها، زاکاني را چهره جايگزين لاريجاني معرفي ميکنند. سوي ديگر نيز جريان سنتي که ميرسليم پرچمش را در مجلس يازدهم برافراشته است قرار داد. ميرسليم اين روزها به رقيب ديگري براي قاليباف تبديل شده است. او که در ۱۴ فروردين طرح زودهنگام رياست مجلس آن هم در شرايط کرونايي، بحثي انحرافي خوانده و با کنايه به قاليباف گفته بود که فرايند انتخاب رئيس مجلس بايد قانوني و بدون تهديد و تطميع باشد، حالا از سوي گروهي از اصولگرايان به عنوان گزينه احتمالي رياست مجلس مطرح است.
حالا در ايامي که کرونا خط اول خبري کشور شده است، خبرهايي نيز از رايزنيهاي فشرده ميان قاليباف، زاکاني و آقاتهراني به گوش ميرسد آنچه که برخي فعالان سياسي اصولگرا آن را رد ميکنند.
حميدرضا ترقي و حسين کنعانيمقدم دو چهرهاي هستند که در گفتگو با فرارو منکر چنين رايزنيهايي شدند. چنانچه ترقي در گفتگو با فرارو گفت: «تاکنون هيچ جلسهاي براي هماهنگي و همفکري ميان نمايندگان دوره يازدهم مجلس درباره اين موضوع صورت نگرفته و بحثي نشده است تا تمايلات نمايندگان به افراد خاصي تعيين شده باشد؛ بنابراين تمام اين خبرهايي که در اين رابطه منتشر ميشود مبتني بر هيچ تبادل نظري نيست. اگر پس از فروکش کردن کرونا، جلساتي که هر دوره پيش از تشکيل مجلس بين نمايندگان جديد صورت ميگيرد در ارديبهشت ماه برگزار شود اين بحث شفافتر خواهد شد.»
کنعانيمقدم نيز اظهار کرد: «تاکنون رايزنيها وارد مرحله اصلي نشده و بيشتر گمانه زني است. تا مجلس تشکيل نشود؛ اعتبارنامهها تصويب نشود؛ فراکسيونها شکل نگيرد نميتوان در اين باره رايزني کرد. چون رئيس مجلس تابعي از کميسيونهاي اصلي مجلس و فراکسيونها خواهد بود.»
وي بر خلاف ترقي افزود: «بعيد ميدانم با توجه به شرايط موجود اين اتفاق پيش از تشکيل مجلس بيفتد. فعلاً گمانهزني ميشود، اما اينکه به صورت قطعي و صد در صد ترکيب هيئترئيسه را داشته باشيم بايد منتظر شکل گيري مجلس باشيم.»
با اين حال، ترقي از شانس بالاي قاليباف براي رياست مجلس سخن ميگويد و بر اين نظر است رئيس و نواب رئيس عمدتا بين سه گزينه قاليباف، ميرسليم و زاکاني دور ميزند. او درباره احتمال رياست آقاتهراني نيز اضافه کرد: «او چهره شاخص جبهه پايداري است که سرليست هم بود، اما اينکه بتواند مديريت مجلس را داشته باشد يا اينکه در مجلس بيشتر نمود اخلاقي باشد به بحثهاي بيشتري نياز دارد.»
کنعاني مقدم نيز درباره احتمال رياست قاليباف بر مجلس گفت: «مجلس هيئت رئيسه لازم دارد و رئيس مجلس به تنهايي نميتواند مجلس را مديريت کند. کساني در هيئت رئيسه هستند که بتوانند فراکسيونهاي عمدهاي در مجلس سازماندهي و رأي قابل توجهي داشته باشند. آقاي قاليباف با توجه به اينکه از ابتدا سرليست جريان اصولگرايي بود براي رسيدن به رياست مجلس، چارهاي ندارد که فراکسيونهاي ديگر مجلس را با خود همراه کند. به احتمال قوي قاليباف به دليل تعامل با فراکسيونهاي ديگر شانس بيشتري براي رياست مجلس خواهد داشت. البته پايداريها قطعا در هيئت رئيسه خواهند بود، چون در غير اين صورت آقاي قاليباف براي رياست مجلس رأي نخواهد آورد.»
او در توضيح فراکسيونهايي مورد اشاره خود افزود: «مجلس يازدهم يک فراکسيون اصلي خواهد داشت که با آقاي قاليباف هماهنگ خواهد بود، ولي اعضاي اين فراکسيون در فراکسيونهاي ديگر هم عضو هستند. پايداريها هم براي خود فراکسيون خواهند داشت. گروههاي ديگري از نمايندگان که در مجلسهاي قبلي بودند هم فراکسيون خواهند داشت. هر چند آنها سعي ميکنند در تعامل جمعي با هم باشند، اما عناوين مختلفي خواهند داشت.»
اين اظهارات در حالي است که سابقه مجلسهاي هفتم تا نهم نشان داده است هر چند اصولگرايان، فراکسيون اکثريت را از آن خود ميکنند، اما فراکسيونهاي منشعب از اين فراکسيون در شرايطي به رقباي جدي همديگر بدل ميشوند.
چنانچه اين روزها، جبهه پايداري حتي پيش از تشکيل مجلس يازدهم و در برههاي که کشور زير سايه کروناست بار ديگر در حال وزن کشي است تا شايد بتواند در رقابت براي کرسي رياست مجلس گوي سبقت را از رقبا بربايد. چنانچه ترقي نيز در اين باره خبر از جلسه جبهه پايداري داد که امروز چهارشنبه بيست فروردين برگزار خواهد شد. به گفته او به احتمال زياد اين جلسه در تهران و با حضور نمايندگان مجلس يازدهم تشکيل خواهد شد و ممکن است در اين جلسه درباره رياست مجلس تصميمگيري کنند.
او درباره احتمال جدي بودن رقابت جبهه پايداري با قاليباف درباره رياست مجلس گفت: «در اين باره بايد پس از برگزاري جلسه پايداريها اظهارنظر کرد. اينکه چه تعدادي از نمايندگان دعوت پايداريها را ميپذيرند و به جلسه ميروند. آن وقت ميتوان وزنکشي کرد و نتيجه گرفت که اين رقابت آيا جدي است يا خير.»
با اين حال او به نقش شوراي ائتلاف نيروهاي انقلابي در اين باره تأکيد دارد و ميگويد: «تعداد قابل توجهي از نمايندگان نامزدهاي شوراي ائتلاف نيروهاي انقلاب هستند که به مجلس راه يافتند. از اينرو، اگر اين شورا بتواند با تمام نمايندگان در رابطه باشد ميتواند يک فراکسيون قوي را شکل بدهد. در اين صورت فکر ميکنم اين موضوع هم در داخل ائتلاف نيروهاي خود انقلاب حل و فصل ميشود و چگونگي انتخاب رياست مجلس را مشخص ميکنند.»
بنابراين به نظر ميرسد رياست قاليباف احتمالي جدي است؛ البته تا زمانيکه جبهه پايداري اين فرزند نورسيده و طاغي اصولگرايي نياشوبد و در رايزنيهاي پيش رو با بده و بستان و سهمخواهي قاعده بازي را تغيير ندهد. هر چند تجربه رقابتهاي انتخاباتي نشان ميدهد پايداريها با سهمخواهي از اصولگرايان پيش خواهند رفت. در چنين شرايطي، شايد آنها اين بار نيز با سهمخواهي از ترکيب هيئت رئيسه چنانچه کنعانيمقدم نيز ميگويد چشم بر رياست مجلس بپوشند و به حضور در هيئت رئيسه قناعت کنند.
بازار