ديپلماسي ايراني/ متن پيش رو در ديپلماسي ايراني منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
مدير مرکز توسعه پايدار دانشگاه کلمبيا معتقد است اين حرکت عليه مادورو نه به خاطر نگراني از فعاليت هاي قاچاق مواد مخدر بلکه به خاطر نگراني هاي سياست داخلي اين کشور است. چنين اقداماتي مورد پسند جوامع کوبايي و ونزوئلايي مستقر در ايالت فلوريداست که در رقابت رياست جمهوري ايالات متحده مي توانند تعيين کننده باشند.
آدام تيلور(Adam Taylor)-واشنگتن پست / بحران سلامت جهاني ناشي از ويروس کرونا، فراخواني براي يک اتحاد جهاني است اما دولت ترامپ هيچ نشانه اي از عقب نشيني از سياست خارجي اش نشان نمي دهد و در عوض بر افزايش فشارها اصرار مي ورزد.
دولت ترامپ اين بار با تصميم وزارت دادگستري و نه خزانه داري يا وزارت امور خارجه، 15 ميليون دلار پاداش براي دستگيري نيکولاس مادورو، رئيس جمهوري ونزوئلا مشخص مي کند. دادستان ايالات متحده مدعي است که اتهاماتِ متوجه مادورو، نتيجه بررسي هاي يک دهه اخير فعاليت هاي اوست. تحليلگران اين اقدام را مشابه با تلاش هاي اخير دولت عليه کشورهايي همانند ايران، کره شمالي و چين مي دانند.
اريک لوربر از اعضاي بنياد دفاع از دموکراسي در اين باره معتقد است: "اين اقدامات از سوي وزارت دادگستري فراتر از تحريم ها، از جهات مختلف نقش بسيار مهمي ايفا مي کنند. اين کيفرخواست دومين کيفرخواست ايالات متحده عليه يک مقام دولتي خارجي پس از راي دادستان فدرال ميامي در مورد آنتونيو نورگا به اتهام دست داشتن در توزيع مواد مخدر بود که جورج بوش دستور کنار گذاشتن او از قدرت را صادر کرد."
مادورو و نورگا هر دو از آمريکاي لاتين و از مخالفان ايالات متحده، بنا به ادعاي واشنگتن متهم به قاچاق مواد مخدر شده اند. با اين حال، ونزوئلا کشوري بسيار بزرگ تر از پاناما و داراي ارتشي قدرتمند و تحت حمايت روسيه است.
شواهد تهيه شده توسط وزارت دادگستري مي تواند در اعمال تحريم هاي جديد بر وزارت امور خارجه ونزوئلا به عنوان حامي تروريسم به کار گرفته شود. اقدامي نادر که هم اکنون در مورد چهار کشور کره شمالي، ايران، سودان و سوريه اعمال مي شود.
ونزوئلا تنها کشوري نيست که علاوه بر مبارزه با ويروس کوييد 19 و شيوع بيماري ناشي از آن با تحريم هاي رو به رشد ايالات متحده نيز مي جنگد. تاکتيک دولت ترامپ در مقابل دشمنان، فقط فشار است. دولت ايران از تحريم هاي اقتصادي شکايت دارد که تجهيزات مورد نياز براي مقابله با شيوع ويروس کرونا را در اختيار اين کشور قرار نمي دهند. مايک پومپئو، وزير امور خارجه ايالات متحده اين انتقادات را رد مي کند. او مي گويد: «تحريم ها واردات مواد غذايي، دارويي و تجهيزات پزشکي را شامل نمي شوند و اسناد ايراني نشان مي دهند که شرکت هاي ايراني توانسته اند کيت هاي آزمايشي را وارد کنند. در اين بين علايمي از خويشتنداري در ساز و کار فشار حداکثري دولت ترامپ نيز ديده مي شود. حمله به پرسنل آمريکايي در عراق بدون پاسخ باقي ماند.»
پومپئو همچنين ادعا کرد که صد ميليون دلار کمک پزشکي به کشورهاي خارجي از جمله ايران اعطا کرده است. ايران اما اين کمک ها را نپذيرفت و آيت الله خامنه اي، رهبر معظم ايران گفت که آمريکايي ها مي توانند دارويي هايي را در ايران توزيع کنند که ويروس را گسترش و ماندگاري آن را تقويت کند.
ايالات متحده گفته است که کمک هاي بشردوستانه به کره شمالي را تسهيل خواهد کرد. با اين حال حرفي از کمک به ونزوئلا با سيستم بهداشتي به شدت آسيب پذير آن به ميان نيامده است. ايالات متحده همچنين به انصراف کمک به افغانستان در تلاش براي مجبور کردن دولت اين کشور براي پيوستن به طرح صلح با طالبان تهديد کرده است.
منتقدانِ سياست فشار حداکثري، ترامپ را به پيروي نکردن از رويکرد دولت هاي قبلي ايالات متحده در مواقع بحراني متهم مي کنند. در حالي که متحدين به دنبال رهبري يا حداقل مشارکت در اين بحران هستند، ايالات متحده نمي تواند چنين نقشي را ايفا کند.
مدير مرکز توسعه پايدار دانشگاه کلمبيا معتقد است اين حرکت عليه مادورو نه به خاطر نگراني از فعاليت هاي قاچاق مواد مخدر بلکه به خاطر نگراني هاي سياست داخلي اين کشور است. چنين اقداماتي مورد پسند جوامع کوبايي و ونزوئلايي مستقر در ايالت فلوريداست که در رقابت رياست جمهوري ايالات متحده مي توانند تعيين کننده باشند.
بازار