ديپلماسي ايراني/ متن پيش رو در ديپلماسي ايراني منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست.
صابر گل عنبري در يادداشتي مي نويسد:صرف سرکار آمدن بايدن موجب نخواهد شد اتفاقي اساسي در نزاع ۴۰ ساله ايران و آمريکا بيفتد. اما احتمالا تنشها و بگو مگوهاي رسانهاي کاهش يابد؛ ولي تصور اين که بايدن به محض پيروزي به برجام باز خواهد گشت و تحريمها را لغو خواهد کرد، نوعي خوش خيالي است. راهي که ترامپ در اين سه سال و اندي رفته است، خود وي هم به اين سادگي نميتواند از آن برگردد، چه رسد به شخص ديگري. اما در صورت پيروزي بايدن، اين احتمال وجود دارد که فضاي پساترامپي بهانهاي براي ورود به مذاکراتي ديگر و به تبع آن برجامي ديگر متفاوت از برجام کنوني فراهم کند، ولي قبل از آن بعيد است بايدن تحريمها را لغو کند. البته همچنان که پيشتر هم گفته شد، فعلا نميتوان گفت که شانس ترامپ براي پيروزي بيشتر است يا بايدن و همه چيز به تحولات چند ماه آتي بستگي دارد.
با خروج برني سندرز نامزد سوسيال دموکرات از رقابتهاي دروني حزب دموکرات به نفع جو بايدن ليبرال روشن است که بايدن نامزد نهايي اين حزب خواهد بود و ديگر رقباي دموکرات وي شانسي براي قرار گرفتن در اين جايگاه ندارند. با اين حساب، جو بايدنِ دموکرات 77 ساله رقيب اصلي دونالد ترامپِ جمهوريخواه 73 ساله در انتخابات سوم نوامبر آتي خواهد بود. کنارهگيري سندرز به دنبال چند شکست اخير وي در برابر بايدن و افزايش شانس او براي انتخاب به عنوان نامزد نهايي حزب دموکرات رخ ميدهد.
اما کناره کشيدن سندرز به نفع بايدن که هر کدام طيف خاصي را در حزب دموکرات نمايندگي ميکنند، باعث خواهد شد که اين حزب با قدرت و يکپارچگي بيشتر در مقابل در رقابت انتخاباتي رياست جمهوري ظاهر شود.
پيگيري تحولات انتخاباتي آمريکا نشان ميدهد که دموکراتها اگر قبلا صرفا به دنبال شکست حزب رقيب خود صرف نظر از نامزد آن در انتخابات بودند، اما اين بار هدف آنها شکست ترامپ صرف نظر از علقه حزبي اوست و عزم خود را براي اين کار جزم کردهاند.
دونالد ترامپ در توئيتي در واکنش به کنارهگيري سندرز از اين کار وي استقبال کرده است، اما به نظرم اين استقبال وي صرفا نمايشي است و امروز روز بدي براي رئيس جمهور پوپوليست آمريکا بوده است. از شواهد اين گونه بر ميآيد که وي تمايل داشت رقيب انتخاباتياش سندرز باشد نه بايدن و احتمالا همين مساله هم انگيزه اصلي وي از اتهاماتي باشد که به دموکراتها مبني بر حذف سندرز وارد ميکند. اگر سندرز به عنوان نامزد نهايي حزبش انتخاب شود، به دلايل متعددي شانس کمتري در مقابل ترامپ خواهد داشت و علت آن نيز افکار خاص وي است که طيف بزرگي از دموکراتها آن را بر نميتابند و به شدت با آن مخالف هستند؛ اما چنين مخالفت شديدي با بايدن در ميان طيف طرفدار سندرز و ديگر نامزدان وجود نداشت.
يکي از دلايل مخالفتهاي درون حزبي انتقادات تند سندرز به اسرائيل است که هميشه مورد اعتراض هواداران پر و پا قرص اين رژيم در ميان دموکراتها بوده است و جدا از آن هم به احتمال زياد لابي اسرائيلي بيکار نمينشست و تمام تلاش خود را براي جلوگيري از پيروزي سندرز ميکرد.
حالا که رقيب قدرِ ترامپ مشخص شده است، بايد ديد ظرف چند ماه آينده کفه کداميک سنگينتر خواهد شد. هنوز زود است گمانهزني کرد، اما بايد گفت که انتخابات آتي آمريکا يکي از جنجاليترين انتخابات اين کشور خواهد بود و رقابت بسيار تنگاتنگ و سختي درخواهد گرفت. بايد ديد کرونا در آمريکا تا کجا پيش خواهد رفت و تاثيرات آن بر معادلات انتخاباتي به چه شکل خواهد بود.
احتمالا در روزها و هفتههاي آتي بازار گمانهزنيها در اين باره که اگر بايدن برنده انتخابات شود، چه تاثيراتي بر نزاع با ايران و برجام و ديگر پروندهها خواهد داشت، داغ شود. به نظرم صرف سرکار آمدن بايدن موجب نخواهد شد اتفاقي اساسي در نزاع 40 ساله ايران و آمريکا بيفتد. اما احتمالا تنشها و بگو مگوهاي رسانهاي کاهش يابد؛ ولي تصور اين که بايدن به محض پيروزي به برجام باز خواهد گشت و تحريمها را لغو خواهد کرد، نوعي خوش خيالي است. راهي که ترامپ در اين سه سال و اندي رفته است، خود وي هم به اين سادگي نميتواند از آن برگردد، چه رسد به شخص ديگري. اما در صورت پيروزي بايدن، اين احتمال وجود دارد که فضاي پساترامپي بهانهاي براي ورود به مذاکراتي ديگر و به تبع آن برجامي ديگر متفاوت از برجام کنوني فراهم کند، ولي قبل از آن بعيد است بايدن تحريمها را لغو کند. البته همچنان که پيشتر هم گفته شد، فعلا نميتوان گفت که شانس ترامپ براي پيروزي بيشتر است يا بايدن و همه چيز به تحولات چند ماه آتي بستگي دارد.
بازار