شرق/ متن پيش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
ديروز روز شلوغي براي مواضع ضدايراني از سوي مقامات آمريکا بود. وزارت خزانهداري آمريکا تحريمهاي جديدي عليه ايران اعلام کرد، نماينده ويژه وزارت خارجه آمريکا در امور ايران بار ديگر به تهديد اقتصادي ايران پرداخت، شخص وزير خارجه بار ديگر يک شرکت هواپيمايي ايراني را هدف حمله قرار داد و نيروي دريايي آمريکا درباره نزديکشدن به ناوهاي اين کشور در خليج فارس تهديد کرد. يک مقام نظامي ايراني در واکنش به اين هشدار گفت تصميمات نيروهاي خارجي تأثيري بر اجراي مأموريتهاي ما ندارد. از آنسو پکن به تحريم يک شرکت چيني در رابطه با ايران واکنش نشان داد و يکي از مشاوران جو بايدن، رقيب دونالد ترامپ در انتخابات رياستجمهوري پيشِرو در آمريکا نيز از تصميم بايدن براي مذاکره با ايران خبر داد.
تحريم وزير کشور و فرمانده ناجا
شب گذشته وزارت خزانهداري آمريکا تحريمهاي جديدي را عليه مقامات جمهوري اسلامي ايران اعمال کرد. با اعلام وبسايت رسمي خزانهداري آمريکا، دفتر کنترل داراييهاي خارجي وزارت خزانهداري ايالات متحده (OFAC)، عبدالرضا رحمانيفضلي، وزير کشور ايران را به دليل نقش وي در نقض حقوق بشر و همچنين هفت مقام ارشد نيروهاي نظامي را در فهرست تحريمهاي خود قرار داد. به گزارش ايرنا اين تحريمها شامل بنياد تعاون ناجا، به همراه مدير و اعضاي هيئت امناي آن نيز ميشود. طبق بيانيه خزانهداري آمريکا اقدامات اتخاذشده عليه مقامات ايران شامل حسين اشتريفرد فرمانده نيروي انتظامي ايران و ايوب سليماني جانشين وي در ناجا و معاون طرح و برنامه ستاد کل نيروهاي مسلح؛ محسن فتحيزاده، رئيس سازمان حفاظت و اطلاعات ناجا؛ يحيي محمودزاده، معاون طرح و برنامه و بودجه ناجا؛ حميدرضا اشراق، معاون حقوقي و امور مجلس ناجا؛ هابيل درويش، مديرعامل بنياد تعاون ناجا؛ محمدعلي نورينژاد، معاون هماهنگکننده ناجا و حسن شاهپور فرمانده سپاه پاسداران در استان خوزستان ميشود.
نيروي دريايي آمريکا: از ۱۰۰متري نزديکتر نشويد
نيروي دريايي آمريکا در هشداري به ساير شناورهاي حاضر در خليج فارس اعلام کرد: «کشتيهاي مسلح که به صدمتري کشتيهاي آمريکا نزديک ميشوند، ممکن است يک تهديد در نظر گرفته شوند». به گزارش ايسنا، به نقل از خبرگزاري رويترز، يک مقام آمريکايي که ميخواست نامش فاش نشود، اظهار کرد اين هشدار جديد تغييري در قوانين عملکرد ارتش آمريکا ايجاد نميکند. مرکز فرماندهي نيروهاي دريايي آمريکا در بحرين در بيانيهاي گفت اين هشدار «براي ارتقاي امنيت، بهحداقلرساندن ابهام و کاهش خطر اشتباه محاسباتي» مطرح شده است. به گزارش ايلنا به نقل از آسوشيتدپرس، اقدام دفاعي در مواجهههاي دريايي عمدتا شامل بهصدادرآوردن آژير، شليک منور و در نهايت شليک هشدار براي مجبورکردن شناورها به دورشدن از کشتي ميشود، ولي هشدار در خصوص رعايت فاصله مشخص، يک مورد جديد در نيروي دريايي آمريکاست. ربکا ريبريچ، يک سخنگوي ناوگان پنجم نيروي دريايي آمريکا مستقر در بحرين، در اينباره گفت کشتيهاي ما در جايي که قوانين بينالمللي اجازه داده است در آبهاي بينالمللي عمليات روزمره و معمول انجام ميدهند و در پي درگيري نيستند، اما اگر ضروري باشد، حق دفاع براي فرماندهان ما محفوظ است.
مقام نظامي ايران: دستورالعمل نيروهاي خارجي، تأثيري بر کار ما ندارد
در واکنش به اين موضعگيري نيروهاي دريايي آمريکا، يک مقام نظامي مسئول در ايران گفت: «صدور دستورالعمل از سوي نيروهاي خارجي که اصل حضور آنها در اين منطقه غيرمشروع است، تغييري در اجراي دقيق مأموريتهاي جاري ما ايجاد نخواهد کرد». به گزارش ايلنا به نقل از نورنيوز، يک مقام نظامي مسئول در پاسخ به سؤالي درخصوص تأثير دستورالعمل شب گذشته ارتش آمريکا بر فعاليت واحدهاي دريايي ايران در منطقه گفت: «يگانهاي دريايي جمهوري اسلامي ايران در خليج فارس و درياي عمان چون گذشته به مأموريتهاي عادي خود با رعايت اصول حرفهاي ادامه خواهند داد و صدور دستورالعمل از سوي نيروهاي خارجي که اصل حضور آنها در اين منطقه غيرمشروع است، تغييري در اجراي دقيق مأموريتهاي جاري ما ايجاد نخواهد کرد».
هوک: گزينههاي ايران، مذاکره و فروپاشي اقتصادي هستند
نماينده ويژه آمريکا در امور ايران مدعي شد ايران بايد با دولت ترامپ مذاکره کند و در غير اين صورت شاهد تبعات تحريمهاي آمريکا براي اقتصادش خواهد بود. به گزارش ايسنا به نقل از نيويورکتايمز، برايان هوک، مشاور ارشد وزير خارجه آمريکا و رئيس گروه اقدام ايران در اين نهاد، روز سهشنبه گفت: «بيش از سه سال است که از طريق بازدارندگي و ديپلماسي با ايران مقابله کردهايم». هوک در ادامه ادعا کرد: «حکومت [ايران] به خاطر تحريمهاي آمريکا ورشکسته شده است». وي افزود: «مقامات ايران امروز با يک انتخاب مواجه هستند: «يا با رئيسجمهور ترامپ مذاکره کنند يا با فروپاشي اقتصادي کنار بيايند». اين تهديد در راستاي سياست «فشار حداکثري» مطرح ميشود که در آن ايالات متحده از همه ابزارها و به صورت يکجانبه در جهت اعمال فشار بر ايران استفاده کرده است.
حمله دوباره پمپئو به ماهان
وزير خارجه آمريکا ادعاهاي خود درباره يک شرکت هواپيمايي ايراني را تکرار کرد و گفت يک شرکت چيني را به دليل ارتباط با اين هواپيمايي ايراني، تحريم ميکند. به گزارش ايلنا به نقل از هيل، آمريکا تحريمهايي را عليه شرکت «شانگهاي سينت لجيستيک» مستقر در چين، به دليل فراهمکردن خدمات فروش براي هواپيمايي ماهان اعمال کرد. وزارت خارجه آمريکا همچنين اعلام کرده است چين به پروازهاي شرکت ماهان اجازه ورود ميدهد و چنين همکاريهايي بدون پيامد نخواهد بود. به گزارش چايناديلي، وزارت خارجه چين در واکنش به تحريمهاي جديد آمريکا عليه شرکتهاي چيني از آمريکا خواست فورا تحريمهاي غيرقانوني عليه شرکتهاي چيني را لغو کند. اين نهاد تأکيد کرد: «همکاري با ايران در چارچوب قوانين بينالمللي منطقي و قانوني است و بايد از آن حفاظت شود».در همين رابطه، مشاور امنيت ملي پيشين آمريکا نيز خواستار برخورد با ايران، چين و ونزوئلا شد. به گزارش ايلنا، جان بولتون در توييتر نوشت: «ايران با نافرماني از کارزارهاي فشار حداکثري، در حال ارسال پنج تانکر بزرگ نفتي به ونزوئلاست تا کمبود گاز در دولت مادورو را جبران کند». بولتون در ادامه گفت: «بايد با تلاش ايران براي مقابله با اولويتهاي آمريکا مقابله کرد. چين، ايران و ونزوئلا نميتوانند موفق شوند».
مشاور بايدن: به دنبال بازگشت به برجام و مذاکره با ايران خواهيم بود
مشاور ارشد نامزد حزب دموکرات در سياست خارجي اعلام کرد دولت احتمالي جو بايدن به دنبال بازگشت به برجام و مذاکره با ايران خواهد بود. توني بلينکن گفت: «لازم خواهد بود که ايران به اجراي کامل تعهداتش در توافق موجود برگردد. اگر ايران چنين کند، دولت بايدن نيز به اجراي تعهدات بر خواهد گشت، اما از آن [توافق] به عنوان بستري براي توافقي بلندمدتتر و بلندمدتتر استفاده خواهيم کرد». اين اظهارات در حالي مطرح ميشود که شخص جو بايدن نيز در موضعگيريهاي خود درباره توافق هستهاي با ايران، بازگشت به اين توافق را از برنامههاي دولت احتمالي خود خوانده است.
بازار