فرارو/ متن پيش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
از ابتداي ارديبهشت ماه تاکنون، قيمت دلار در بازار آزاد به صورت خزنده و تدريجي از يک کانال به کانال ديگر افزايش پيدا کرده است و اکنون سوداي کانال جديد را در سر مي پروراند. رئيس کل بانک مرکزي ضمن هشدار به کساني که در بازار ارز سرمايهگذاري کردهاند، وعده داد تا تيرماه بازار ارز به ثبات برسد و ديگر شاهد افزايش نرخ دلار نخواهيم بود.
به گزارش فرارو، عبدالناصر همتي رئيس کل بانک مرکزي با توصيه به اينکه سرمايه گذاران از سرمايه گذاري در بازار ارز بپرهيزند، تاکيد کرد: کساني که در اين بازار سرمايه گذاري ميکنند، بايد ريسک آن را نيز بپذيرند.
همتي با اشاره به اينکه نرخهاي فعلي ارز طبيعي نيست، افزود: نرخهاي قبل از اسفندماه، نرخهايي بود که اقتصاد کشور با آن ميچرخيد، يک مقدار شايعات و جوسازي و اينکه امسال تورم ۵۰ تا ۶۰ درصد خواهيم داشت باعث شد که بازارها تشديد شود، ولي من اطمينان دارم که قابل مديريت است و تعادل را در بازار ارز برقرار خواهيم کرد و نشانههاي آن نيز ثابت شده و حتما تعديل خواهد شد.
رئيس کل بانک مرکزي اضافه کرد: من نه ميدانم و نه به کسي چيزي درباره نرخ ارز ميگويم و من هميشه گفته ام نرخ ارز بايد نرخ طبيعي بازار باشد. شما هر جا ميخواهيد سرمايه گذاري کنيد، ولي در ارز سرمايه گذاري نکنيد. ميخواهيد بخريد بايد ريسک آن را نيز بپذيريد. در حال حاضر ارتباطات ما با کشورها در حال بهبود است و يک سري از منابع ما آزاد ميشود و اين آزاد شدن ميتواند تاثير بگذارد.
دلايل دلار ۱۷ هزار توماني
مجيد شاکري کارشناس بازار ارز در گفتگو با فرارو با اشاره به وعده همتي مبني بر متعادل شدن بازار ارز در تيرماه، اظهار دشت: در اين باره ميتوان گفـت در اين سه ماهه اتفاقات مختلفي رخ داد که موجبات اين امر را فراهم آورد تا دلار امروز در کانال ۱۷ هزارتوماني به پيشروي خود ادامه دهد، از اسفندماه با شوک کرونا تقريبا تمام مبادلات تجاري کشورمان قطع شد و اين امر باعث شد که ما با کشورهايي مانند ترکيه و امارات که مبادلات تجاري زيادي داريم و از شرکاي عمده تجاري ما نيز به شمار ميروند، داد وستد ارزي نداشته باشيم.
وي افزود: اين امر باعث شد که ارز به داخل کشور نيايد، از آن طرف نيز صادرات متوقف شد و اين موضوع نيز مزيد بر علت شد که چرخه بازگشت ارز حاصل از صادرات نيز متوقف شود، اين دو مسئله باعث شد ورودي ارز به کشور بسته شود، در طرف مقابل در اسفندماه و فرودين به دليل قرنطينهاي که اجرايي شد و به موجب آن بسياري از کسب و کارها و مشاغل نيز تعطيل شدند، تقاضا براي ارز نيز با افت محسوسي روبرو شد و ابن امر در بازار بسيار مشهود بود.
شاکري اظهار داشت:، اما از ابتداي ارديبهشت ماه که کم کم در کشورمان کسب و کارها و مشاغل به نوعي بازگشايي شدن و چرخ اقتصاد شروع به حرکت کرد، تقاضا براي ارز نيز به طور طبيعي با افزايش روبرو شد، اين در حالي بود که در آن زمان ايران اولين کشوري بود که با توجه به وضعيت کرونا قرنطينه را شکست و اقتصاد را از حالت تعطيل خارج کرد، اما همچنان کشورهاي همسايه و شرکاي تجاري عمده هنوز در قرنطينه بودند، از طرفي اين افزايش تقاضا موجب شد ارز به صورت خزنده تغيير کانال دهد و از ۱۵ هزار تومان وارد کانال ۱۷ هزار تومان شود.
اين کارشناس بازار ارز با تاکيد بر اينکه ترکيه از بعد از عيد فطر قرنطينه خود را به ميزان زيادي خواهد شکست، بيان داشت: اين امر براي اقتصاد ما و به خصوص نقل و انتقال ارز و همچنين صادرات کالا ميتواند بسيار حياتي باشد و باعث ميشود دوباره ورود ارز به کشور عادي شود، از سوي ديگر امارات نيز با فاصلهگذاري اجتماعي شديد نيز به چرخه اقتصاد خود باز خواهد گشت، با توجه به اين موضوع به نظر ميرسد اظهارات رئيس کل بانک مرکزي مبني بر ثبات و تعديل قيمت ارز در تيرماه منطقي باشد و بتواند در عمل نيز اجرايي شود.
آيا دلار با کاهش قيمت روبرو خواهد شد؟
وي اضافه کرد: به اعتقاد بنده اگر با ورود ارز به کشور بانک مرکزي نيز به مانند گذشته سياستهاي کنترلي و مديريتي خود بر بازار را اعمال نمايد، ميتوانيم شاهد باشيم از نيمه خردادماه حتي ثبات به ارز ارز بازگردد و ديگر اين طور نظارهگر افزايش تدريجي و دائمي نرخ دلار نباشيم، اما اينکه آيا دلار با کاهش قيمت روبرو ميشود يا اينکه در همين کانال ۱۷ هزار تومان ثبات و تعادل پيدا ميکند، از الان نميتوان به طور قطعي در موردش اظهار نظر کرد، اين مسئله به عوامل و متغيرهاي بسيار زيادي بستگي دارد، که تغيير هر يک از آنها ميتواند بسيار تعيين کننده باشد و شرايط را تغيير دهد.
اين کارشناس مسائل اقتصادي با بيان اينکه برخيها حتي معتقدند اگر شرايط کرونا ثبات پيدا کند و چرخه عادي اقتصادي در جهان حکفرما شود، احتمال دارد دوباره دلار به کانال ۱۵ هزار تومان نيز بازگردد، ادامه داد: اما خوب اين مسئله نيز تنها يک فرضيه است که حداقل در کوتاه مدت نميتوان حساب زيادي روي آن باز کرد، از سوي ديگر نکته قطعياي که ميتوان به آن اشاره کرد اين است که شرايط کرونا ميتواند در ثبات و عدم نوسان در بازار دلار بسيار تاثيرگذار باشد، چرا که اگر شرايط عادي شود، صادرات کشورمان دوباره به حالت طبيعي باز ميگردد و اين امر ورودي ارز به کشور را نيز بسيار افزايش ميدهد، بنابراين آينده بازار ارز نيزتا حدي به وضعيت کرونا گره خورده است.
شاکري همچنين افزايش نرخ ارز نيمايي و نزديک شدن آن به نرخ ارز در بازار آزاد را مثبت ارزيابي کرد و گفت: هر چند ممکن است اين امر باعث گرانتر شدن واردات کالا شود و به تورم نيز دامن بزند، اما در حالت کلي ميتواند براي ثبات نرخ ارز بسيار حياتي و مهم باشد و بنده از اين سياست بانک مرکزي حمايت ميکنم.
بازار