شرق/ متن پيش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
رقابت رياست را چه کسي ميبرد؟ پاسخ اين سؤال چند روز ديگر روشن ميشود. اما اولين نفري که بر کرسي رياست مجلس يازدهم تکيه ميزند، سيدرضا تقوي است. تقوي رئيس سني مجلس است و جلسه افتتاحيه را او اداره ميکند. پس از آن آخرين جدالهاي اصولگرايان که تا اين لحظه يک فراکسيون 220 نفره تشکيل دادهاند براي رياست و نواب رئيس مجلس يازدهم آغاز ميشود، اما تا پيش از اين احتمالا بازار کنايهها همچنان داغ خواهد بود. مصطفي ميرسليم، منتخب تهران و يکي از گزينههاي رياست مجلس، در توييتي نوشته: «هر کسي نامزد عضويت در هيئترئيسه ميشود بايد وجدانا بررسي کند انتخاب او چه هزينهاي بر حيثيت نظام تحميل ميکند». هرچند توييت ميرسليم به ظاهر مخاطب خاصي ندارد، اما عدهاي آن را مرتبط با اظهارنظرهاي پيشين او درباره پرونده ملي شهرداري اسبق تهران دانستند. از سويي زمزمههاي رياستجمهوري 1400 نيز از همين حالا ميان مجلسيازدهميها شنيده ميشود. دو نفر از کانديداهاي احتمالي رياست اين مجلس سه سال پيش براي رسيدن به پاستور تلاش ناکامي داشتند. حالا ميان اصولگرايان درباره شرط عدم نامزدي در 1400 بحثهايي درگرفته است. هرچند احمد نادري، منتخب تهران، به «ايلنا» گفته که اين موضوع فعلا در حد بحث است و مصوبه مکتوبي در اين ارتباط نوشته نشده.
عليه 1400
به گفته نادري، جلسه فراکسيون «جبهه مردمي انقلاب اسلامي» که فراکسيون اکثريت مجلس يازدهم محسوب ميشود، بعد از افتتاحيه برگزار خواهد شد. در آن جلسه است که نامزدهاي رياست مجلس و نواب رئيس مشخص ميشوند: «تا اين لحظه جمعبندي نهايي براي تعيين هيئترئيسه يازدهمين دوره مجلس اسلامي صورت نگرفته است، اما طبق صحبتهاي اوليه، از آنجايي که به دليل شيوع کرونا تجديد بيعت با امام راحل را در بعدازظهر افتتاحيه نخواهيم داشت، جلسهاي را همان روز با اعضاي فراکسيون براي جمعبندي نهايي خواهيم داشت». نادري توضيح داد: «در اين جلسه افراد پيشنهادي براي رياست و هيئترئيسه از جمله نواب، ناظران و دبيران را به رأي خواهيم گذاشت و هر شخصي که رأي آورد، در جلسهاي که احتمالا روز پنجشنبه، هشتم يا شنبه، دهم خرداد برگزار ميشود، در جلسه علني معرفي کنيم». نادري درباره موضوع شرط عدم نامزدي براي رياستجمهوري 1400 نيز چنين گفت: «ما چنين مصوبهاي را در کميته اجرائي 11 نفره و در کميته ۶۲ نفره مرکزي که کشوري است نداشتيم، منتها مطرح است و برخي منتخبان محترم گارد ويژهاي نسبت به اين مسئله دارند. آنها عقيدهشان اين است که اگر کسي کانديداي رياست مجلس ميشود، قاعدتا براي رياستجمهوري نبايد نامزد شود. جمعبندي يا مصوبهاي براي ممانعت رئيس مجلس براي حضور در انتخابات رياستجمهوري نداشتيم، اما ممکن است در جلسه آينده فراکسيون در اين خصوص بحث کنيم».
آخرين ايستگاه رقابت رياست
تا اواخر هفته گذشته پنج نامزد براي رياست مجلس يازدهم اعلام آمادگي کردند؛ سه نفر از وزراي سابق محمود احمدينژاد، محمدباقر قاليباف و مصطفي ميرسليم. پس از جلسهاي که در آن نامزدها برنامههايشان را ارائه کردند، علي نيکزاد و شمسالدين حسيني در جلسهاي جداگانه با حميدرضا حاجيبابايي به نفع او از رقابت کنار کشيدند. حاجيبابايي در مجلس دهم نيز بهعنوان رئيس فراکسيون اصولگرايان در سال سوم نامزد رياست بود. او که حدود 50 رأي در دور اول انتخابات رياست داشت، به شکلي ناگهاني به سود علي لاريجاني کنار رفت تا او رئيس مجلس باقي بماند. حالا که وزرا و مديران سابق احمدينژاد با حاجيبابايي ائتلاف کردهاند، بايد ديد که او تا آخر نامزد رياست باقي خواهد ماند يا نه. وحيد جلالزاده، منتخب اروميه و از ديگر مديران احمدينژادي در توييتي نوشته: «آقايان نيکزاد و حسيني با همدلي و صميميت براي تشکيل مجلس قوي و در تراز انقلاب اسلامي دست دکتر حاجيبابايي را بالا بردند و با تمام توان از او براي تصدي کرسي رياست مجلس، حمايت خواهند کرد». گفته ميشود که حسيني رياست کميسيون برنامهوبودجه را در اختيار ميگيرد و نيکزاد نيز از گزينههاي نايبرئيسي مجلس خواهد بود. اما نکته ديگر اينجاست که حاجيبابايي برخلاف دو گزينه ديگر رياست، سابقه پنج دوره نمايندگي مجلس را دارد و روي رأي نمايندگان زاگرسنشين نيز حساب باز کرده است. فراکسيون زاگرسنشينان اواسط ارديبهشتماه با حضور منتخبان مجلس يازدهم تشکيل شد. غلامرضا تاجگردون، نماينده گچساران و رئيس اين فراکسيون گفته که «منتخباني از استانهاي هرمزگان، بوشهر، فارس، کهگيلويهوبويراحمد، چهارمحالوبختياري، لرستان، خوزستان، کرمانشاه، کردستان، همدان، منطقه کردنشين آذربايجان غربي و قسمتي از اصفهان در اين جلسه حضور داشتند». به نظر ميرسد ائتلاف پايداريهاي مجلس دهم با حاجيبابايي و پيوستن طيف اصولگرايان سنتي؛ يعني حاميان ميرسليم ميتواند او را به نزديکي کرسي رياست مجلس يازدهم برساند. البته اين احتمال نيز وجود دارد که ميرسليم تا آخر از گود رقابت کنار نکشد و رأسا در اين رقابت باقي بماند؛ کاري که در انتخابات رياستجمهوري 96 نيز انجام داد و برخلاف موضع حزب به نفع حجتالاسلام رئيسي کنار نکشيد. در چنين شرايطي بايد ديد که شهردار اسبق تهران که عزمش را براي رياست مجلس از چند ماه قبل جزم کرده بود، تا چه اندازه سبد رأيش را بزرگ کرده است.
بازار