کيهان/ « بردن بار مردم يا بستن بار خود؟ » عنوان يادداشت روز در روزنامه کيهان به قلم محمد صرفي است که ميتوانيد آن را در ادامه بخوانيد:
يازدهمين دوره مجلس شوراي اسلامي ديروز با پيام رهبر انقلاب اسلامي، بهطور رسمي افتتاح شد. پيام رهبر انقلاب به نمايندگان منتخب در خانه ملت را ميتوان نقشه راه مجلس جديد عنوان کرد. توجه و عمل به رهنمودها و نکات ظريف اين پيام ميتواند موجب تشکيل مجلسي قوي شود که آثار مستقيم و تعيينکننده آن بر ساير ارگانهاي کشور نيز مترتب خواهد بود. درباره مجلس جديد و پيام ديروز، برخي نکات گفتني و قابل تأمل است؛
اولين نکتهاي که تک تک نمايندگان بايد به آن دقت و توجه کنند، جايگاه امروز آنان است. برخي از آنان تا پريروز جزو افراد عادي جامعه بودند و اقدامات و مواضع آنان نيز در همين حد برد و اثر داشت اما اکنون نماينده مردم ايران محسوب ميشوند. بدون شک بايد نگاه آنان به خود تغيير يابد. اين تغيير نگاه ميتواند دو حالت داشته باشد؛ يک حالت آنکه منفي و مذموم بشمار ميرود آن است که فرد براي شخص خودشان و جايگاهي ويژه و بالاتر از ساير مردم قائل شده و به اصطلاح خود را تافته جدا بافته ببيند. برخي ويژگيها و زمينههاي - هم اجتنابناپذير و هم اجتنابپذير- نمايندگي در شکلگيري اين حس و نگاه موثر است. در اين حالت فرد بهجاي آنکه خود را خادم و نماينده مردم براي بازکردن گرهي از کار آنان ببيند، خود را منتخبي ويژه ميانگارد که بايد از امتيازات خاصي برخوردار باشد و ديگران - همان مردم عادي- در خدمت او باشند!
حالت دوم متفاوت و کاملاًً برعکس است. نماينده نه تنها از شرايط جديد احساس کسب قدرت و مطالبه امتيازات خاص و ويژه ندارد بلکه سختگيري بر خود را افزايش ميدهد. بسياري از کارها و رفتارهايي که تا ديروز بهعنوان فردي عادي براي وي مباح بود، اکنون ديگر خط قرمز است. چرا که زير ذرهبين دوست و دشمن است. سخن و رفتار او اثراتي فراتر از اطرافيان خود دارد و اين اثرات - مثبت يا منفي- حتي ميتواند به فراتر از مرزهاي کشور نيز برسد. در حالت نخست فرد منتخب، نمايندگي را لقمهاي چرب و نرم و فرصتي براي بستن بار خود ميپندارد و در حالت دوم منتخب مردم، نمايندگي را باري سنگين و چهارساله بر دوش خود ميبيند که هر لحظه بايد مراقب باشد تا اين بار را صحيح و سالم در مقصد بر زمين بگذارد.
حاکم شدن هر يک از اين دو حالت و نگاه بر فرد نماينده، تعيينکننده خطمشي، مواضع، نطقها، آرا و ساير رفتارهاي وي در طول چهار سال آينده خواهد بود. ناگفته پيداست که تشخيص هر کدام از اين حالتها در افراد، صرفاً بر اساس گفتههاي رسمي آنان ميسر نيست. براي نمونه نطق پرشور و حماسي سال گذشته آن نماينده مجلس دهم درباره آشفتگي بازار خودرو را از ياد نبردهايم؛ همان نمايندهاي که در اوج آشفتگي بازار خودرو، به نمايندگي از زن و شوهر مفسد اقتصادي و مشهور به سلاطين خودرو با خودروسازان لابي کرده و به آنها فشار ميآورد که هرچه زودتر 6 هزار و 700 خودرو به آنها تحويل شود و بهدليل مشارکت در اين فساد خودرويي به همراه نمايندهاي ديگر به 61 ماه حبس نيز محکوم شد.
يکي از موضوعات مهميکه در پيام رهبر انقلاب خطاب به نمايندگان مجلس جديد به آن پرداخته شده، «در راس امور بودن مجلس» است. ايشان با ظرافت و تيزبيني به نکته دقيقي اشاره ميکنند؛ «آن که ميتواند مجلس را در اين جايگاه شايسته بنشاند، شما نمايندگان محترميد.» برآيند نگاه و عملکرد نمايندگان است که تعيين ميکند مجلس کجاي امور باشد. نشستن بر جايگاه رفيع راس امور با حرف و تعارف ميسر نميشود. ايشان براي رسيدن به اين جايگاه شش شرط را ضروري ميدانند؛ «آنگاه که نمايندگان مجلس با شناخت درست از شرايط و اولويّتهاي کشور، و با کارشناسي، و با حضور فعّال و منظّم، و با پاکدستي و امانتداري، وظيفه قانونگذاري و ديگر وظايف خود را انجام دهند» مجلس به معني حقيقي، در رأس امور کشور خواهد بود.
اما اگر بخواهيم براي پيام ديروز رهبر انقلاب يک نقطه محوري و اصلي که بايد در تمام مسائل مورد توجه نمايندگان باشد، تعيين کنيم، آن اين فراز از پيام است که از نمايندگان مجلس و همگان «تلاش فکري و عملي در باب معيشت طبقات ضعيف، به مثابه اولويت» مطالبه ميشود. تلاش فکري و عملي براي ارتقاي معيشت طبقات ضعيف و محروم پيش از هر چيز، زمينههايي را ميطلبد. نمايندهاي که خود را برتر از مردم ميپندارد و نمايندگي را فرصتي مغتنم براي بستن بار خويش ميبيند، چگونه ميتواند براي معيشت طبقات ضعيف تلاش فکري و عملي کند؟ چنين فردي، نماينده مردم عادي و طبقات ضعيف نيست. او نماينده يا به عبارت دقيقتر گماشته سلاطين خودرو و سکه و ارز و... است.
بسياري از مشکلات و ناکارآمديها ناشي از آلودگيهاي شخصي است. جريان و طرفهاي زيادي براي آلوده کردن نمايندگان انگيزه دارند. از انگيزههاي سياسي گرفته تا مالي. آيا نمايندهاي که براي گرفتن امتياز شخصي - مورد مشهور آن گرفتن آپارتمان در شمال پايتخت- امضاي خود را از استيضاح پس ميگيرد، و يا آن که بهدليل رابطه و زد و بند ميتواند وام کلان و ميلياردي دريافت کند و... از روز اول آلوده بودند؟ به احتمال بسيار زياد خير. مهمترين عوامل آلودگيها و انحراف از اهداف پاک و والاي اوليه به ضعف نظارت و مراقبت برميگردد. اولين کسي که در اين زمينه مسئوليت دارد، خود فرد است. تقواي فردي و خودمراقبتي نقشي بسيار مهم و کليدي در اين خصوص دارد. پس از آن ناظران بيروني در اين خصوص نقش دارند. پروندههاي پيشين نشان ميدهد متأسفانه هيئت نظارت بر نمايندگان بهعنوان مرجع نظارتي دروني مجلس و ساير نهادهاي نظارتي خارج از مجلس در اين زمينه آنطور که بايد و شايد به وظيفه خود عمل نکردهاند و کارنامه قابل قبولي ندارند.
نشستن بر صندلي سبز بهارستان نبايد فرد و ديگران را دچار اين توهم کند که بهدليل جايگاه نمايندگي، ميتواند بسياري از کارها را انجام داده و از چشم نظارت و ترازوي عدالت در امان باشد. يکي از اصليترين کارکردها و وظايف مجلس شوراي اسلامي نظارت است. کسي و مجموعهاي ميتواند اين وظيفه را به درستي و با قاطعيت انجام دهد که در عملکرد و پرونده خود وي شائبه و لکه تاريکي وجود نداشته باشد. کسي که با دقت و سختگيري بر خود و مجموعه خود نظارت مستمر دارد، ميتواند وظيفه نظارت بر ديگران را نيز به درستي و
با دقت انجام دهد.
هفته آينده سالگرد رحلت حضرت امام خميني(ره) است. بزرگمردي که بيش از سه دهه از عروج ايشان ميگذرد اما بيانات و رهنمودهاي ايشان چنان زنده و با طراوت هستند که گويي امروز بيان شدهاند. ايشان ديماه سال 1359 در سخناني قابل تأمل ميفرمايند؛ «الان اين روسا، رئيسجمهور، رئيس مجلس، روساي دادگاهها و... همه اينها در معرض امتحاناند. و اين امتحان از امتحان در نقص اولاد و انفس بالاتر است. خودشان توجه کنند به اينکه قبل از رسيدن به اين مقام و بعد از رسيدن به اين مقام، چقدر در حالشان تفاوت حاصل شده است.» امتحان چهار ساله 276 نماينده مجلس يازدهم رسماً از ديروز آغاز شد.
بازار