شرق/ متن پيش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
رئيسجمهوري آمريکا مهمترين سياستمداري است که به توييتر هويت جديدي داد و از آن براي خطونشانکشيدن، مذاکره و حتي اعلام و اجراي قانون جديد استفاده کرد؛ حالا اين رابطهاي که تا همين اواخر کاملا يکطرفه بود، با قوانين جديد توييتر و اولين تأثيرات آن بر سياستمدار زودرنج آمريکايي به جادهاي دوطرفه تبديل شده است؛ جادهاي که هرچه روزها به انتخابات 2020 نزديکتر شوند، شبيهتر به خاکريزهاي جنگي تمامعيار خواهد شد.بر اساس قوانين جديد، توييتر اين امکان را اضافه کرده است تا توييتهايي حاوي اطلاعات غلط را نشانهگذاري کند و با همين نشانه به ساير مخاطبان نسبت به صحتوسقم اطلاعات آن هشدار دهد. حالا دو مورد از توييتهاي دونالد ترامپ، رئيسجمهوري آمريکا، براي اولينبار شامل قانون جديد توييتر شدهاند و به نظر ميرسد که «گلوله به سمت وليعهد امپراتوري اتريش- مجارستان» شليک شده است. ترامپ پيشتر بدون ارائه هيچ شواهدي در توييتي نوشته بود: «هيچ راهي وجود ندارد (هيچ!) که رأيدهي با استفاده از اينترنت چيزي غير از يک کلاهبرداري باشد». توييتر بر اين توييت نشانه هشدار گذاشت که با کليک روي آن مخاطب به صفحهاي هدايت ميشود که ضمن «تأييدنشده» خواندن محتواي اين توييت، مجموعهاي از گزارشها و توييتها درباره رأيدهي اينترنتي در انتخابات را نمايش ميدهد.
در واکنش به اين اقدام توييتر، چهلوپنجمين رئيسجمهوري آمريکا اين شبکه اجتماعي را به «مداخله» در انتخابات رياستجمهوري 2020 متهم کرد و در توييتي ديگر نوشت: «توييتر در انتخابات رياستجمهوري 2020 دخالت ميکند. آنها بر اساس راستيآزماييهاي رسانههاي جعلياي مانند سيانان و واشنگتنپست ميگويند که بيانيه من درباره رأيدهي اينترنتي، که به تقلب و فساد گسترده منجر خواهد شد، نادرست است... توييتر در حال سرکوب آزادي بيان است و من بهعنوان رئيسجمهور اجازه نميدهم اين اتفاق بيفتد».
همزمان روز سهشنبه، مدير کمپين انتخاباتي ترامپ با انتشار بيانيهاي «سيليکون ولي» را به «مسدودکردن راههاي ارتباطي ترامپ با رأيدهندگان» متهم کرد.توييتر در حالي اين امکان جديد را اضافه کرده است که تا پيش از اين براي سالها به انفعال در برابر توييتهايي که شامل حملات شخصي به رقباي سياسي و اشاعه تئوريهاي توطئه بود، متهم ميشد. قوانين جديد طي ماه جاري اعلام و با هدف کنترل اطلاعات درباره ويروس کرونا اجرا شده است. حالا جداي از اتفاقي که با قوانين جديد توييتر براي آزادي بيان در شبکههاي اجتماعي ميافتد، کمپين ترامپ در آستانه تحمل ضربه سهمگيني است. ترامپ را توييتر سال 2016 به کسي تبديل کرد که اينچنين قدرتمند به نظر برسد که هر کاري از او برميآيد؛ هنوز هم بخش مهمي از شخصيت ترامپ بيش از آنکه در سخنرانيهايش در ايالات مختلف نمايان شود، در خلال توييتهايي عرضه ميشوند که او شبانهروز برايشان وقت ميگذارد. اگر چالش ترامپ و توييتر عميقتر شود، قطعا آنکه بيشتر ضرر ميکند، رئيسجمهور آمريکاست که براي ماندن در اين سمت دستش زير سنگ اين شبکه اجتماعي است. صادقانه اين است که بدون توييتر ترامپ بخش مهمي از خود را در رقابت سياسي نوامبر 2020 نخواهد داشت. ترامپ فعاليتي در فيسبوک يا ديگر شبکههاي اجتماعي ندارد. البته او ميتواند پلتفرمي براي خودش دستوپا کند، اما حقيقت آن است که او نه وقتي براي اين کار دارد نه اگر دست به چنين کاري بزند، ميتواند آنچنان که در توييتر مخاطب دارد، براي واژههايش چشم و گوش پيدا کند. البته تا اينجاي ماجرا به نظر نميرسد که توييتر برنامهاي براي بستن صفحه ترامپ داشته باشد و قرار است همين قدم اولش را حالاحالاها کش دهد، اما خطونشانکشيدن ترامپ براي يک شبکه اجتماعي خصوصي تقريبا معنايي ندارد؛ توييتر بهعنوان يک پلتفرم خصوصي که حالا بيشتر شبيه يک بازار قديمي شلوغ شده، اين قدرت را دارد تا هر قانوني را براي ساختار خود تعريف کند و نه رئيسجمهور و نه کنگره نميتوانند قوانين آن را زير پا بگذارند. حالا همين پلتفرم خصوصي ميداند که هم در انتخابات 2016 و هم در انتخابات اخير کنگره چه خدمتي به آنهايي کرده که در اين رقابتهاي سياسي پيروز شدهاند و ميتواند اينبار بهجاي اينکه اجازه دهد آنها از آن استفاده کنند و به پيروزي برسند، اينبار خودش جماعت را به آنجايي که ميخواهد هدايت کند. تصور کنيد از هر 10 توييت ترامپ دستکم سه مورد آنها با عنوان «تأييدنشده» نشانهگذاري شوند؛ آيا اين اقدام در شش ماه باقيمانده به انتخابات تأثيري بر سبد آراي ترامپ که خودش توييتر را به عرصه اصلي سياستورزياش تبديل کرده، ندارد؟
گلولهاي که توييتر با اين کارش شليک کرده، مغز همه آنهايي را نشانه رفته است که ترديد و تشکيک در گفتهها و اقدامات رئيسجمهورشان ذهنشان را مدتهاست درگير کرده؛ چراکه تقريبا تمامي مطالعات سياسي به خوبي نشان دادهاند که بيشتر شهروندان آمريکايي از مدتها پيش درباره ترامپ تصميمشان را گرفتهاند و هيچچيز نميتواند نظر آنها را دراينباره تغيير دهد. اگر آنها او را دوست داشته باشند از هر واقعهاي براي تأييد اين علاقه بهره ميبرند و اگر نه، هر اتفاقي به نفرت آنها ميافزايد. در اين ميان ماندهاند آنهايي که همواره با آراي خاکستري شناخته ميشوند؛ آنهايي که بايد در جنگ جديد توييتر و ترامپ، تمام هشتگها و «فکتچکينگها» را کنار هم بچينند و ببينند قرار است سمت رئيسجمهوري را براي ترامپ حفظ کنند يا نه.
بازار