نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

کیهان نوشت: زنگنه با این همه سوءمدیریت چگونه توانست وزیر بماند؟!

منبع
کيهان
بروزرسانی
کیهان نوشت: زنگنه با این همه سوءمدیریت چگونه توانست وزیر بماند؟!
کيهان/ متن پيش رو در کيهان منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
«راز ماندگاري بيژن زنگنه در وزارت نفت، استخدام برخي نمايندگان است و نه مديريت و توانمندي او.» روزنامه وطن امروز در يادداشتي نوشت: شايد حتي خود بيژن نامدار زنگنه هم پس از آن عملکرد اعجاب‌انگيز(!) در وزارت نفت دولت اصلاحات فکرش را نمي‌کرد که دوباره بر صندلي اين وزارتخانه تکيه بزند اما به هر روي حسن روحاني در شرايطي که وزارت نفت نياز به مديري کارآمد، پرتوان و با سابقه درخشان داشت، تصميم گرفت «بيژن زنگنه‌اي» را که در آزمون پيشين وزارت نفت موفق نبود، دوباره بيازمايد. در نهايت سکان وزارت نفت براي دگربار به کسي سپرده شد که شاهکارهايش از جمله پرونده کرسنت و استات‌اويل محل انتقادهاي زيادي بوده است. با توجه به عملکرد ژنرال بيژن در سال‌هاي ابتدايي دولت يازدهم، انتظار از مجلس، استيضاح جناب وزير بود اما نه‌‌تنها زنگنه در مجلس نهم استيضاح نشد، بلکه در مجلس دهم هم با کسب 230 راي موافق و تنها 35 راي مخالف موفق شد براي دهمين بار راي اعتماد از مجلس بگيرد و براي چهارمين بار سکاندار وزارت نفت شود.
اما رمز و راز ماندگاري آقاي زنگنه چيست؟ براي پاسخ به اين پرسش بايد در کارنامه کاري بيژن زنگنه مداقه کرد که آيا راز جلوس هميشگي او بر صندلي وزارت نفت عملکرد اوست يا بايد اين راز را در جايي دگر جست؟
مرور کارنامه زنگنه که پيش از وزير شدن در دولت يازدهم معتقد بود گروهان‌ها بايد جاي خود را به ژنرال‌هاي نفتي بدهند، نشان مي‌دهد عملکرد او نه‌‌تنها جاي دفاع ندارد، بلکه نقاطي بس تاريک در آن ديده مي‌شود. - اصرار بر محرمانه ماندن قراردادهاي نفتي که ناقض حاکميت ملي، در تضاد با منافع ملي و اقتصاد مقاومتي و عامل مديريت خارجي‌ها بر مخازن کشور بود. - اعتماد مجدد به شرکت فاسد توتال و امضاي تفاهمنامه با اين شرکت، با کارنامه‌اي پر از خيانت، جهت توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبي که موجب شد اطلاعات فني ميدان در اختيار توتال قرار گيرد و توتال به بهانه تحريم‌ها از انجام تفاهمنامه امتناع ورزد و اطلاعات را در اختيار قطر قرار دهد تا اين کشور بتواند برداشت از اين ميدان مشترک را به بيشينه مقدار برساند. - تحميل هزينه و خسارات گزاف به کشور با حذف کارت سوخت و افزايش قاچاق سوخت و سپس راه‌اندازي مجدد کارت سوخت - تکيه بر صادرات نفت خام، بي‌توجهي به توسعه پالايشگاه‌ها و پتروشيمي‌ها و ناديده‌ گرفتن صادرات فرآورده‌هاي با ارزش افزوده بالا - نداشتن اهتمام عملي براي مقابله با تحريم‎ها و بستن روزنه‌‎هاي موجود جهت بي‌‎اثر کردن آنها(طبق نامه 72 تن از نمايندگان مجلس به سران قوا)
- بي‌توجهي به سرمايه‌ها و توليدکنندگان داخلي.
اين موارد تنها بخشي از عملکرد بيژن نامدار زنگنه در کنار پرونده کرسنت، توتال و استات‌اويل است. هيچ وزيري با اين کارنامه نمي‌تواند همچنان بر کرسي وزارت تکيه زده و کار او به استيضاح نکشد؛ مگر عوامل ديگري همچون استخدام نمايندگان در وزارت به داد جناب وزير برسد. رويه استخدام نمايندگان در وزارت نفت در اين سال‌ها به يک امر عادي جهت حفظ صندلي وزير تبديل شده که اسامي اين نمايندگان با يک جست‌وجوي ساده قابل دسترسي است. اين روند تا آنجا پيش رفته که برخي نمايندگان مجلس دهم هم که مدافع عملکرد زنگنه در مجلس بودند، به استخدام اين وزارتخانه در‌آمده‌اند که در بين آنها فرد اصلاح‌طلبي وجود دارد که يکبار در دوران ژنرال زنگنه به وزارت نفت کوچ کرد و بازنشسته نيز شد اما اکنون دوباره عزم رفتن به اين وزارتخانه کرده است. با اين همه به نظر مي‌رسد اتفاقات اينچنيني لزوم توجه بيشتر نهادهاي نظارتي را مي‌طلبد تا اين موارد مورد واکاوي و بررسي قرار گيرد و اين گونه نشود که برخي‌ آقايان با دادوستد‏، هميشه وزير باشند و نمايندگان براي استخدام در وزارتخانه‌ها، به جاي وکيل مردم، وکيل وزير در مجلس باشند.