خراسان/ « اعتراضات ضد نژادپرستي درآمريکا؛ ريشه ها و پيامدها » عنوان يادداشت روز در روزنامه خراسان به قلم اميرعلي ابوالفتح است که ميتوانيد آن را در ادامه بخوانيد:
يک سياه پوست ديگر، يک پليس ديگر ، يک قتل ديگر، يک آشوب ديگر ؛ اين داستان تکراري تنشهاي نژادي در ايالات متحده آمريکاست که از روز نخست تاسيس اين کشور و حتي سال ها پيش از آن در جريان بوده است. انتشار صحنه دلخراش خفه کردن جورج فلويد زير زانوهاي پليس خونسرد آمريکايي در شهر مينه سوتا و فريادهاي « نمي توانم نفس بکشم» قرباني ، آتش اعتراضات نژادي در آمريکا را بار ديگر شعله ور ساخته است. در چهار روز گذشته، شهرهاي مختلف آمريکا از مينياپوليس تا نيويورک، از آتلانتا تا هيوستون و از ميلواکي تا لس آنجلس شاهد تظاهرات گسترده بوده اند. دربرخي از شهرها، درگيري معترضان با پليس به زخمي شدن افراد منجر شده و در برخي از شهرها نيز آشوب و غارت رخ داده است.
با اين حال، آن چه که اين روزها در آمريکا ميگذرد، صرفا خشم آني شهروندان به خفه شدن جورج فلويد شهروند سياه پوست زير زانوهاي پليس سفيدپوست مينه سوتا نيست؛ بلکه فوران خشم چند صد ساله از نابرابري و تبعيض نهادينه شده در آمريکا عليه رنگين پوستان و اقليت ها در اين کشور است. اندرو کومو ، فرماندار نيويورک گفته است: «اتفاقات در مينياپوليس تنها يک اتفاق جداگانه نيست بلکه فصلي از کتاب «بيعدالتي و نابرابري مداوم» در آمريکاست.»
اين کتاب، سال ها پيش از تاسيس ايالات متحده با نسل کشي سرخ پوستان و آغاز تجارت برده در مستعمرات انگليسي در دنياي جديد شروع شد و براي 400 سال با انواع و اقسام ظلم و ستم به اقليت ها ادامه داشته است. هر بار نيز در پي خشم عمومي از چنين ظلم و ستم هايي، شهروندان آمريکايي به خيابان ها ميريزند تا شرايط نامساعد را يک بار براي هميشه تغيير دهند؛ اما هربار، درپي سرکوب نيروهاي امنيتي و اقدام عده اي آشوبگر و غارتگر، مبارزات مدني مردم آمريکا به نتيجه مطلوب نمي رسد.
البته درسال هاي اخير به دليل رشد شبکه هاي خبري مستقل و فعاليت شهروند -خبرنگاران، امکان اطلاع رساني گسترده تر و ايجاد همبستگي بيشتر ميان معترضان فراهم شده است. به همين دليل نيز جنبش اعتراضي «جان سياهان ارزش دارد» در ميان طيف گسترده اي از شهروندان آمريکايي از جمله شهروندان سفيدپوست رواج يافته است. اين جنبش در تلاش است به موازات کسب برخي موفقيت هاي سياسي از جمله راهيابي سياهان به برخي مشاغل مهم در آمريکا از جمله رياست جمهوري، شرايط را براي ميليون ها سياه پوست گرفتار در فقر و نابرابري و تبعيض تغيير دهد. اين هدف از آن جهت اهميت دارد که قرن ها برده داري و اعمال سياست هاي جدايي نژادي، فرهنگ نژادپرستي را در لايه هاي زيرين اجتماعي در اين کشور رواج داده است. بدون تغيير اين فرهنگ نژادپرستي در بين مردم آمريکا، امکان جلوگيري از قتل سياهان توسط پليس هاي نژادپرست و تبرئه اين پليس هاي قاتل از سوي قضات نژادپرست وجود نخواهد داشت.
با اين حال، به موازات افزايش مطالبات اجتماعي براي اصلاح رفتارهاي نژادپرستانه در آمريکا، گروه هاي نژادپرست در اين کشور فعال تر شده اند تا از ميراث غمبار تبعيض نژادي در اين کشور حراست کنند. اين گروه براي رسيدن به هدف، حتي از زيرگرفتن فعالان ضد نژادپرستي يا شليک گلوله به سمت معترضان ابايي ندارند. اقدامات خشونت بار راست گرايان افراطي و نژادپرستان آمريکايي در سال هاي اخير به دليل اظهارات دو پهلو و جانبدارانه دونالد ترامپ، رئيس جمهوري آمريکا تشديد شده است؛ تا جايي که حتي پيامرسان توئيتر، توئيت ترامپ که تيراندازي به معترضان را مجاز دانسته بود، نقض قوانين اين شبکه در ارتباط با ستايش خشونت دانست و امکان ريتوئيت کردن و پسند آن را محدود کرد.
به هرحال، حل نشدن معضل عميق تبعيض نژادي در آمريکا، يک بار ديگر اين کشور را دچار ناآرامي هاي سياسي- اجتماعي کرده است که با توجه به وخامت اوضاع اقتصادي در اثر همه گيري ويروس کرونا، مخاطرات جدي تري را متوجه نظم و ثبات اجتماعي در اين کشور خواهد کرد. اين موضوع از اين جهت اهميت بيشتري دارد که حدود شش ماه ديگر قرار است انتخابات رياست جمهوري آمريکا برگزار شود و راي دهندگان درباره تمديد رياست جمهوري ترامپ براي دور دوم تصميم بگيرند. توانايي رئيس جمهور مستقر در مديريت بحراني به گستردگي بحران ناشي از مرگ جورج فلويد ، تاثير چشمگيري بر نتايج انتخابات نوامبر سال جاري دارد . به عبارت ديگر، اگر ترامپ نتواند از زير بار شائبه نژادپرستي بيرون بيايد و در زمان کوتاه و با کمترين هزينه، نظم و آرامش را به آمريکا برگرداند ، چه بسا شانس ادامه سکونت و کار را در کاخ سفيد از دست بدهد . همين موضوع ، بر حساسيت اين دور از اعتراضات نژادي در آمريکا افزوده است .
بازار