انتخاب/ متن پيش رو در انتخاب منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
سيمونا فولتين- فارين پالسي/ سربازان آمريکايي به کاهش قدرت داعش در عراق کمک کردند. اما ترور سردار سليماني همه اينها را تغيير داد.
در ادامه اين مطلب آمده است: در يک صبح سرد در فوريه گذشته، يک شهروند 9 ساله ساکن روستاي خاتونيا دام هاي خانواده اش را براي چرا به چمنزارهاي اطراف برد. وقتي او تا اواخر بعد از ظهر برنگشت، دو تن از بستگانش به دنبالش رفتند. صبح روز بعد، اين دو مرد به نامهاي قاسم محمد و عبد محمد صباح در جاده خاکي در خارج از روستا کشته شدند. اين قتل ها نشانههاي حملات داعش را به همراه داشت که اهالي روستا هم اين نشانه ها را خوب مي شناختند. مردان با دستاني که در پشتشان بسته شده بود و زخم هاي گلوله در سرشان پيدا شدند.
با اين حال، موضوع تعجب آور اين بود که تقريباً به مدت يک سال اين منطقه از تنش عاري بود. اين آرامش نسبي در نتيجه يک کارزار سيستماتيک و يورش هايي که به طور مشترک توسط نيروهاي عراقي و آمريکايي در اواخر سال 2018 و اوايل سال 2019 عليه داعش انجام شده بود، به دست آمد.
اما حمله در خاتونيا در ماه فوريه نشانگر بازگشت داعش به منطقه بود. تجديد حياتي که به نظر مي رسد با تشديد مداوم روابط ميان ايالات متحده و ايران، همسايهي عراق گره خورده است. به طور کلي، وقتي تنش ها بين ايالات متحده و ايران زياد شد، تعداد دفعات حمله در اين منطقه عليه داعش کاهش يافت و فعاليت هاي اين گروه رو به افزايش گذاشت.
اين اصطکاک زماني اوج گرفت که ايالات متحده در اوايل ژانويه سال جاري فرمانده نظامي ايران، يعني سردار قاسم سليماني را در خاک عراق ترور کرد. در پاسخ به اين اقدام، نخست وزير و پارلمان عراق هر دو خواستار خروج نيروهاي خارجي از عراق شدند. در ادامه، ائتلاف به رهبري ايالات متحده فعاليت هاي خود را براي تقويت حفاظت از نيروهايش به حالت تعليق درآورد.
از ماه فوريه، داعش چندين حمله را برعهده گرفته است. از حملات به غيرنظاميان گرفته تا کمين هاي هماهنگ عليه نيروهاي امنيتي. اين گروه همچنين از فرصت به دست آمده بر اثر کرونا ويروس نيز استفاده کرده است. زيرا ائتلاف مجبور به تخليه اکثر نيروهاي نظامي شد و اين موضوع فرصت مناسب را در اختيار داعش براي انجام حملات قرار داد. در اين شرايط، نيروهاي امنيتي عراق تعدادي از سربازان خود را به مناطق شهري بازگرداندند تا اقدامات مربوط به کرونا ويروس را انجام دهند.
گفتني است، دور دوم تشديد درگيريهاي ايران و آمريکا، در ماه مارس منجر به کشته شدن سه نفر از اعضاي ائتلاف شد و تسريع در عقب نشيني نيروها از چندين پايگاه در عراق که براي انجام عمليات مشترک عليه داعش استفاده ميشدند نيز صورت گرفت. مهم اينکه، ايالات متحده و عراق قرار است دوباره در مورد شرايط همکاري نظامي خود در ماه ژوئن تجديد نظر کنند.
درآخرين عمليات نيروهاي آمريکايي و ائتلاف عليه داعش، 12 عضو داعش کشته شدند. معمولاً وقتي آمريکايي ها مأموريت انجام مي دهند، سعي مي کنند تا قبل از طلوع خورشيد کار را تمام کنند، زيرا ميخواهند منطقه را ترک کنند. چوپان ها با سر و صداي سربازان آمريکايي و عراقي که از مقابل خانه هايشان عبور مي کردند، بيدار شدند. ائتلاف که معمولاً اطلاعات مربوط به عمليات ضد داعش را با رسانه ها به اشتراک مي گذارد، هيچ جزئياتي از عمليات 19 آوريل منتشر نکرد. در پاسخ به ايميلي که براي سوال دربارهي اين عمليات زده بوديم، ائتلاف تأييد کرد که دو سرباز آمريکايي و يک مترجم در نتيجهي آتش دشمن زخمي شدند.
گفتني است، عمليات هاي مشترک اگر اجازه ي اجراي آن ها داده مي شد، مؤثر بودند. اما بارها اتفاق افتاد که اجازهي اين عمليات ها داده نشد. مايکل نايتس، عضو ارشد بخش مطالعات خاورميانه در موسسه واشنگتن، متخصص در امور نظامي و مشاور ارتش آمريکا در عراق گفت: در سال 2019، ما با کاهش قابل توجه دسترسي مواجه بوديم.
در طول سال 2019، دولت عراق به اصطلاح مناطق عملياتي محدود شده را به مناطقي که گروه هاي مسلح تحت حمايت ايران مستقر بودند، گسترش داد. از جمله مناطقي در حوالي استان هاي بغداد و ديالي که داعش در آن فعال بود. پرواز از طريق اين مناطق نياز به تأييد ويژه داشت. يک مقام ارشد ائتلاف گفت: گاهي اوقات اجازه داده مي شود و گاهي اوقات نه.
نيروهاي زميني آمريکا با محدوديت هاي حرکتي مشابه روبرو بودند. يک افسر عراقي که با نيروهاي ويژه ايالات متحده براي انجام عمليات هاي ضد داعش همکاري داشته است، گفت: برخي گروهها بارها مانع کاروان هاي متشکل از نيروهاي عراقي و آمريکايي از دستيابي به اهداف موجود شدند. حتي اگر اين مأموريت ها توسط فرماندهي عمليات مشترک تصويب شده بودند، باز هم امکان دسترسي به برخي از مناطق کنترل شده نبود.
اين افسر عراقي که مرتباً با نيروهاي ويژه آمريکايي همکاري مي کند، گفت: وضعيت از نظر انجام مأموريت هاي ما دشوارتر خواهد بود. وي در پاسخ به اين سؤال که آيا مي تواند بدون کمک آمريکايي ها عمل کند، پاسخ داد: ما مي توانيم به پيروزي برسيم، اما احتمالاً تلفات بيشتري خواهيم داشت.
در طولاني مدت، هدف اصلي اين است که فقط عراقي ها کشور خود را در برابر داعش حفظ کنند. مقامات ائتلاف، غالباً از عدم تمايل عراقي ها به فعاليت در قالب بسيج مردمي عراق نااميد شده اند و مي گويند که وقفه در فعاليت هاي ائتلاف ممکن است فرصتي طبيعي براي دور کردن شرکاي عراقي از حمايت ايالات متحده باشد. يک مقام ارشد ائتلاف گفت: در کوتاه مدت، شرايط فعلي به کاهش کارايي عمليات ها منجر مي شود. وي افزود: اما در طولاني مدت، هدف اصلي اين است که فقط عراقي ها کشور خود را در برابر داعش حفظ کنند.
اما غيرنظاميان در مناطق روستايي در گذشته به تماشاي تلاش نيروهاي امنيتي عراق براي مبارزه مؤثر با شورشيان پرداخته بودند. از سال 2018، مناطق روستايي اطراف کرکوک شاهد چندين عمليات گسترده نظامي توسط ارتش و پليس عراق براي پاکسازي اقامت گاه هاي داعش بود. فرماندهان نظامي اين عمليات را موفقيت آميز اعلام کردند، اما غيرنظاميان مي گويند که شبه نظاميان وقتي که عمليات در حال انجام است، پنهان مي شوند تا دوباره به محض اينکه اوضاع آرام شد به آنجا برگردند و کار خود را از سر بگيرند.
سپس، حملات به رهبري نيروهاي ويژه ايالات متحده و عراق انجام و همراه با استقرار پليس در مناطق عميق تر در مناطق روستايي به اوج خود رسيد.
اما در مارس امسال، نيروهاي آمريکايي از پايگاه هوايي K1 در کرکوک عقب نشيني کردند. عمليات مشترک تا حد زيادي متوقف شده است و روستائيان مجدداً در معرض داعش قرار گرفته اند.
بازار