فرارو/ متن پيش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
محمدرضا عارف رييس شوراي سياستگذاري اصلاحطلبان پس از پايان دوره دهم مجلس شوراي اسلامي گزارشي خطاب به مردم ايران منتشر کرده است که در آن از عملکرد خود و فراکسيون اميد دفاع کرده است. عارف در اين بيانيه سعي کرده براي سکوتها و کم کاريهايي که مورد انتقاد افکار عمومي قرار دارد دليلي ارائه کند. البته او گلايهها و پيشنهاداتي هم داشته است.
عارف در همان ابتدا گزارش خود تلاش کرده وجود ايرادات و نقدها به عملکرد فراکسيون اميد را بپذيرد. او در گزارش خود به چالشهاي کشور در سال ۹۸ اشاره کرده و از "لزوم تغيير پارادايم مديريتي حاکم بر کشور" سخن گفته است.
رييس شوراي سياستگذاري اصلاح طلبان نوشته است: «بازنگري در ساختارهاي سياستگذاري، تسهيل فضاي کسبوکار، اصلاح تصميمهاي موردي سالهاي گذشته که به رويه تبديل شده است، دوري از تورم برنامهها و آييننامهها و قوانين، حذف شوراها و نهادهاي موازي تصميمگيري و بازگشت ارکان حکمراني به جايگاه واقعي خود ضرورتي است براي حکمراني خوب و ايجاد زيرساخت تحول اقتصادي کشور. همه اينها جز با انتخاب وزيران و مديران ارشد شايسته، سالم، مشورتپذير، با جسارت و تحولگرا ممکن نيست. عزم جدي در حکمراني لازم است تا رويه مخرب انتخاب مديران مبتني بر لابي و سهمدهي به جريانهاي سياسي، تغيير يابد. اين مهمترين و ضروريترين تغيير در رويکردهاي مديريتي کشور و زيربناي تحول در حوزههاي مختلف است.»
عارف همچنين معتقد است «سياستهاي نادرست و ناهماهنگ و چالشهاي ناکارآمدي در نظام اداري کشور، تأثيري فراتر از تحريمها بر اقتصاد و زندگي مردم داشته است.»
او بسياري از نقدها از شوراي سياستگذاري اصلاح طلبان و فراکسيون اميد را تائيد کرده و نوشته است: «من با شما هم نظرم که ميتوانستيم در حوزههاي مختلف بهتر عمل کنيم و به انتظارات شما بيشتر نزديک شويم. من قطعا بسياري از نقدهاي شما به خودم را بهعنوان رئيس فراکسيون اميد مجلس و يا رئيس شوراي عالي سياستگذاري اصلاحطلبان، وارد ميدانم.»
عارف با بيان "در بسياري از موارد هم توضيحات و پاسخهايي وجود دارد"، وعده داد: «قطعا در آينده در نشستهاي خبري با اصحاب رسانه يا از طريق انتشار گزارشهايي اينچنين با شما به اشتراک خواهم گذاشت.»
اين عضو برجسته شوراي رهبري اصلاحات تاکيد کرد که به زودي خواهد گفت که "چگونه تلاش شده است بسياري از اقدامات و مصوبات خوب همکارانم در فراکسيون اميد ناديده گرفته شود و سايه نااميدي از سوي برخي رسانهها و جريانها و افراد خاص بر سر کشور مستولي شود."
او همچنين به اختلاف نظرهاي جدي در جبهه اصلاحات نيز اشاره کرده است. رييس شوراي سياستگذاري اصلاح طلبان در ادامه نامه خود برخي از لوايح و طرحهايي که در مجلس دهم به تصويب رسيد را به عنوان کارنامه فراکسيون اميد ذکر کرده است.
يک گزارش و پنج نکته؛ عارف آماده انتخابات رياست جمهوري ميشود؟!برخي محافل مي گويند ممکن است ظريف و يا جهانگيري نيز از گزينه هاي اصلاح طلبان براي رياست جمهوري باشند
چند نکته
نامه محمد رضا عارف جالب توجه و قابل بررسي است. بازتابهايي هم در شبکههاي اجتماعي داشته، اما به نسبت کمتر به آن پرداخته شده است. درباره اين نامه چند نکته حائز اهميت است:
۱- محمد رضا عارف در کل دوران چهار سال نمايندگياش فقط سه بار در مجلس نطق کرد. او در اين چهار سال به ندرت با رسانهها گفتگو ميکرد و هميشه در شرايط حساس، سياست سکوت را در پيش ميگرفت. او در طول چهار سال حتي از کارنامه خود و فراکسيون اميد هم دفاع تمام قدي انجام نداد. سکوتهاي او شهره عام و خاص و مايه اعتراض بدنه اصلاح طلبان بود. حالا اظهارات جديد او به نوعي شکستن سکوتش تلقي شده است. از اين جهت بيانيه عارف به عنوان يک رفتار متفاوت سياسي از او تحليل ميشود.
۲- رييس شوراي سياستگذاري اصلاحطلبان در ماههاي اخير زير شديدترين انتقادات و فشارهاي فعالان سياسي اصلاحطلب بوده است. بسياري معتقدند او بايد از اين مسئوليت استعفا دهد چرا که نتوانسته است در جايگاه يک رهبر موثر براي اصلاح طلبان عمل کند. عارف در برابر درخواستها براي استعفا هم سکوت کرده و به نوعي مقاومت ميکند. شايد بيانيه اخير او و وعدهاش براي توضيحات بيشتر درباره اقدامات فراکسيون اميد در راستاي کاهش فشارها بر او در جبهه اصلاحات باشد.
۳- پس از انتخابات سال ۹۴ و موفقيت نسبي ليست اميد در آن انتخابات انتظار زيادي از اين ليست و به ويژه عارف به عنوان سر ليست آن در افکار عمومي وجود داشت. انتظاري که خيلي سريع کار خود را کرد و موج نارضايتي از عملکرد فراکسيون اميد را به وجود آورد. شايد محمدرضا عارف ميخواهد با گزارشها و اظهارات اينچنيني پاسخي به انتظارات مردم داده باشد. او در بيانيه اخيرش به اين نکته تاکيد ميکند که فراکسيون اميد کارهاي زيادي انجام داده که ناديده گرفته ميشود. البته گزارش او بسيار ديرهنگام است.
۴- سوال مهم اين است که چرا عارف حالا به انتقادات و انتظارات پاسخ ميدهد، چرا در زماني که نماينده مجلس بود گزارش کار نميداد و نشست خبري برگزار نميکرد؟ عدهاي معتقدند که او در حال زمينهچيني براي حضور در انتخابات رياست جمهورياست. انتخاباتي که بهار سال آينده برگزار ميشود. عارف در سال ۹۲ رقيب حسن روحاني بود به دليل عدم حمايت اصلاحطلبان، او ناچار شد که به نفع روحاني کنارهگيري کند. او در چهار سال نمايندگي مجلس نيز تمام تلاش خود را انجام داد که تبديل به يک چهره اپوزيسيون نشود و مورد هجمه مخالفان نباشد تا موقعيتش به عنوان يک گزينه براي رياست جمهوري همچنان محفوظ بماند. حالا به نظر ميرسد زمان مناسب براي حضورش در عرصه انتخابات رياست جمهوري فراهم شده است. جبهه اصلاحات در بحران بيسابقهاي قرار گرفته و فعلا هيچ گزينهاي براي رياست جمهوري ندارد. شايد عارف ميخواهد از بحران اصلاحطلبان يک فرصت طلايي براي خود بسازد.
۵- البته اگر عارف براي رياست جمهوري آماده ميشود بايد بداند، وضعيت براي او بسيار دشوار است، شايد بتوان گفت موقعيت او شبيه به موقعيت علي لاريجاني در ميان اصولگرايان است. محبوبيت اصلاحطلبان در بدترين روزهاي خود قرار دارد. اين مسئله در مورد شخص عارف محسوستر هم هست. او ديگر چهره ميانهرو اصلاحطلبان نيست بلکه به عنوان شخصيتي کم کار، ناتوان و معاملهگر در ميان بدنه اصلاح طلبان شناخته ميشود. حتي بسياري او را فرصتطلب ميدانند که به دنبال استفاده از نردبان اصلاحات براي بالا رفتن است. در اين شرايط ممکن است جريان اصلاح طلب از عارف براي رياست جمهوري حمايت نکند، البته احتمالا رقباي اصلاحطلبان از حضور او در عرصه انتخابات رياست جمهوري به خوبي استقبال کنند. چرا که آنها نيز از اوضاع اصلاحطلبان باخبرند و تصور ميکنند عارف شانسي براي موفقيت ندارد، اما از حضورش ميتوان استفاده تبليغاتي کرد. عارف در جدال دروني اصلاحطلبان نيز مخالفان جدي همچون حزب کارگزاران دارد و بعيد نيست که اين حزب رقيبي انتخاباتي براي عارف از درون اصلاحطلبان رو کند. حزب کارگزاران تنها تشکل مهم اصلاح طلبان بود که براي انتخابات مجلس ليست انتخاباتي داد.
به هر حال بايد گفت پايان انتخابات مجلس آغاز فصل تازهاي براي عارف است، بيانيه و گزارش او نيز نشانگر همين مطلب است.
بازار