ايران/ « ميراث سياسي و مذهبي امام و انقلاب » عنوان ستون "اول دفتر" روزنامه ايران است که ميتوانيد آن را در ادامه بخوانيد:
31 سال از رحلت امــــام خمينــي(ره) رهبــــر و بنيانگـــذار جمهوري اسلامي ايران ميگذرد. درباره ايشان مطلب کم نوشته نشده است. چه در زمان حيات و چه پس از آن. بنابراين اشاره به نکات زير نيز مصداق زيره به کرمان بردن است و نکته جديدي نخواهد بود، ولي از جهت شرايط امروز جامعه ايران لازم است که به دو دستاورد مهم رهبري ايشان اشاره کنيم. دستاوردهايي که رهبري معظم انقلاب نيز همواره بر آن پاي فشرده و با اجراي آنها قطعاً جريان سيال انقلاب اسلامي همچنان رو به پيش خواهد بود.دستاورد اول سياسي و اجتماعي است و شاهدي از علت وجودي انقلاب است. آزاد کردن ظرفيتهاي سياسي اقشار و گروههاي گوناگون اجتماعي که در نظام شاه در حاشيه قرار داشتند و فرصتي براي مشارکت سياسي و اجتماعي نداشتند.
اين اقشار و گروهها شامل انواع گوناگون ميشدند، از مذهبيون مدرن و سنتي گرفته تا روشنفکران چپ و راست و تا گروههاي قومي و... انقلاب موج آزادسازي اين نيروهاي بزرگ و رو به رشد را تشديد کرد نيروهايي که در دل يک نظام سنتي سياسي و پادشاهي به خودآگاهي رسيده و رشد کرده بودند و مثل جوجهاي که در دل تخم بزرگ شده ولي قادر نيست پوسته تخم را بشکند و خود را رها کند و در صورت بيرون نيامدن تلف ميشود، کافي است که يک قدرت بسيجکننده آن تخم را شکسته و امکان رهاسازي اين نيروها را فراهم کند. نيروهايي که با بيرون آمدن از پوسته ضخيم استبداد، بسيار قدرتمند ظاهر شدند. کساني که درباره اصل انقلاب همچنان تشکيک ميکنند، توجه ندارند که آن تجمع نيروهاي مذکور در پشت درهاي نظام بسته و پادشاهي آن رژيم، مثل ديگ بخار عمل ميکرد و اين قاعده کلي براي هر رژيمي است. اين آزادسازي نيروها اثرات زيادي داشت ولي سه اثر مهمتر آن به شرح زير بود.
ـ استقلال سياسي کشور که نظام تصميمگيري را از خارج به داخل کشور منتقل کرد.
ـ افزايش و شکلگيري اعتماد به نفس نزد مردم و بويژه جوانان کشور که بسيار مهم و حياتي بود. تا هنگامي که اعتماد به نفس مزبور نزد کليه جوانان و اقشار جامعه وجود دارد و اميد به آينده را در دل آنان زنده نگه ميدارد اين انقلاب و حرکت رو به جلو خواهد بود.
ـ افزايش مشارکت سياسي و اجتماعي که متبلور در نظام انتخاباتي ايران بوده است. اگرچه اين مشارکت فراز و فرود داشته است و بسته به اين که چه تعداد نيرو ميتوانستهاند بهعنوان نامزد گرايشهاي گوناگون امکان انتخاب داشته باشند بود و البته کمترين ميزان در اسفند سال 1398 رخ داد و بايد اميدوار بود که اين فرآيند معکوس شود. سه رکن استقلال، مشارکت و اعتماد به نفس نيروها ضامن تداوم انقلاب و حرکت اصلاحي آن خواهد بود.
دستاورد ديگر حرکت امام خميني در عرصه مذهب بود که اهميت آن بيشتر از دستاورد سياسي است، زيرا چنان تحولي را ايجاد کرده که نيروهاي سنتي و مخالف قادر به بازگرداندن آن به گذشته نيستند. در حقيقت همان گونه که نيروهاي رو به رشد را از درون جامعه آزاد کرد، انديشههاي ديني را نيز از قالبهاي سنتي بيرون آورد و به آن روح تازهاي داد، چند مورد زير براي فهم ابعاد اين تحول کافي است.
تأکيد و پذيرش جمهوريت؛ براي اولين بار بود که يک روحاني عاليرتبه پذيرفت حکومت و اعمال حاکميت در اسلام از طريق جمهوريت و رأي مردم و تفکيک قوا است و اين اتفاق هيچگاه مسبوق به سابقه نبوده است.
تغيير نگاه به نقش و جايگاه زنان در انديشه امام خميني(ره) بسيار برجسته است و حضور زنان در انقلاب و اسلامي دانستن حق رأي و حق انتخاب شدن آنان موجب آزادسازي زن از انديشه سنتي بود که براي تحول جامعه ايران بسيار مهم است. ايجاد مجمع تشخيص مصلحت نظام که به نوعي مقدم دانستن اداره امور کشور و مصلحت عمومي بر فتاواي مرسوم است، تحول بنيادي در انديشه ديني محسوب ميشود. نوآوريهاي ديني ايشان محدود به اين موارد نيست، شايد اينها 3 مورد مهم آن باشد.
در نهايت جامعه ايران در آستانه انقلاب، آبستن وضعيت ناشي از فشارهاي سياسي و مطالبه براي نوآوريهاي ديني بود که امام خميني(ره) آن را به بهترين وجه به دنيا آوردند.
و البته در دوران رهبري حضرت آيتالله خامنهاي رهبر معظم انقلاب نيز اين راه به طرق مختلف ادامه پيدا کرد و نظام اسلامي اينک با رهنمودهاي ايشان گام دوم را برداشته است.
بازار