تابناک/ متن پيش رو در تابناک منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
احياي حضور و نفوذ ايران در ونزوئلا نگراني هايي در ميان مقامات و کارشناسان آمريکايي به وجود آورده است، به ويژه پس از رسيدن 5 نفتکش ايراني به ونزوئلا و ناتواني آمريکا در متوقف کردن آن ها، اين نگراني ها در نزد مقامات آمريکايي به ويژه آن هايي که تمايلات ضد ايراني گسترده تري دارند، بيشتر شده است.
در همين رابطه، مجله آمريکايي فارن پاليسي در مطلبي نوشت: ايران در حال به چالش کشيدن هژموني آمريکا در آمريکاي لاتين است.
اين رسانه تاکيد کرد: منابع صنعتي گزارش دادهاند که ايرانيان قطعات و کاتاليزورهايي را براي راهاندازي مجدد پالايشگاههاي فرسوده و همچنين مربيان و هواپيماهاي بدون سرنشين براي کمک به ونزوئلا فراهم کردند.
در ادامه اين گزارش آمده است: در ماه مه، پنج تانکر پر از بنزين بنادر ايران را به مقصد ونزوئلا ترک کردند. درحاليکه به نظر ميرسد اين اقدامات براي کمک به متحد ايران است. اما يادآور فعاليت ايران در قاره آمريکا - و نقش محوري تهران در اين منطقه است. به نظر ميرسد کاراکاس همچنان بتواند در احياي نفوذ ايران در منطقه آمريکا نقش بازي کند و براي آمريکا چالشي ايجاد کند.
اين رسانه آمريکايي با متهم گردن ايران و حزب الله به انجام اقدامات تروريستي عليه منافع و مواضع ايالات متحده در آمريکاي لاتين، مدعي شد که ايران به دنبال احياي عمليات هاي ضد آمريکايي خود در اين منطقه شد
اين رسانه آمريکايي افزود: ايران در حال گسترش نفوذ خود در ونزوئلا، کوبا و نيکاراگوئه است که تمايلات ضد امريکايي و چپ دارند. از طرف ديگر، روسيه و چين - هر دو ممکن است مايل باشند بخشي از نفوذ را با ايران به منظور حفاظت از ردپاي ژئوپليتيکي خود در آمريکاي لاتين به اشتراک بگذارند.
فراتر از آن، رهبران ايران ممکن است در ازاي کمک به دولت ونزوئلا براي راه اندازي مجدد پالايشگاه هاي فرسوده اين کشور، فرصتي را براي جبران خسارت هاي قبلي با دريافت 6.3 ميليارد دلار به دست آورند.
به نظر مي رسد، اتهامات اين مجله آمريکايي مبني بر احياي اقدامات خرابکارانه ايران عليه مواضع آمريکا در آمريکاي لاتين در راستاي همان سياست سنتي ايران هراسي آمريکايي ها است.
در شرايطي که ايران و ونزوئلا تحت شديدترين تحريم هاي آمريکا قرار دارند، مراودات تجاري و اقتصادي دو طرف امري طبيعي است براي دور زدن تحريم هاي واشنگتن. لذا، امنيتي کردن حضور ايران در آمريکاي لاتين، در راستاي اخلال در فعاليت هاي تجاري تهران- کاراکاس قابل تحليل است.
در اين ميان، بايد به دو نکته ديگر اشاره کرد:
نخست، در شرايطي که ايران و ونزوئلا تحت شديدترين تحريم هاي آمريکا قرار دارند، مراودات تجاري و اقتصادي دو طرف امري طبيعي است براي دور زدن تحريم هاي واشنگتن. لذا، امنيتي کردن حضور ايران در آمريکاي لاتين، در راستاي اخلال در فعاليت هاي تجاري تهران- کاراکاس قابل تحليل است.
دوم، آمريکايي ها دهه هاست در منطقه خاورميانه و ساير مناطق جهان حضور نظامي دارند و مدعي تامين امنيت براي اين مناطق هستند؛ اين در حالي است که آغاز کننده بسياري از جنگ ها در خاورميانه و در مجاورت مرزهاي ايران بوده اند. در مقابل ايران نه به دنبال حضور نظامي در آمريکاي لاتين بلکه به دنبال خروج از دايره تنگ تحريم ها و تجارت با کشورهاي اين منطقه است.
بازار