دنياي اقتصاد/ « کرونا: دو راهي جان و نان » عنوان سرمقاله روزنامه دنياي اقتصاد به قلم محمود صدري است که ميتوانيد آن را در ادامه بخوانيد:
آمار ديروز مبتلايان و فوتيهاي کرونا، حاوي نکتهاي مهم و هشداري جدي به دولت و شهروندان است. بالاترين آماري که قبلا منتشر شده بود، مربوط به ۱۶ فروردين بود که ۲۵۶۰ نفر مبتلا شدند و ۱۵۸ نفر از آنها جان باختند. طبق آمار ديروز تعداد مبتلايان شناساييشده کمتر از ۱۶ فروردين بوده اما تعداد درگذشتگان افزايش يافته و به ۱۶۲ نفر رسيده است.
علت پزشکي «ابتلاي کمتر و مرگ بيشتر» هر چه باشد، علت اجتماعي آن روشن است: آلودگان و ناقلان ويروس، فاصله اجتماعي و پروتکلهاي بهداشتي را کمتر از گذشته مراعات ميکنند و بيش از گذشته لابهلاي افراد سالم ميچرخند و ويروس ميپراکنند. ماه گذشته با اجراي قرنطينه، ولو ديرهنگام و ناقص، آمارهاي فوت کرونايي روند نزولي يافت و انتظار ميرفت تا اواخر تابستان کرونا تاحدودي مهار شود. اين اميدواري دوهفته پيش به مرحلهاي رسيد که فرمان بازگشايي مدارس از نيمه شهريور هم صادر شد. اما اکنون روند معکوس شده است و بيم آن ميرود که ويروس افسار پاره کند. در چنين وضعي ظاهرا يک راه بيشتر وجود ندارد که همانا اعمال مجدد محدوديت تردد و تجمع و کاهش دادن تراکم در محيطهاي کار است. امروز که ايران گرفتار مشکلات اقتصادي است، شايد درخواست از دولت براي اِعمال محدوديت شديد و تعطيلي و نيمهتعطيلي ادارهها و کارگاهها، خواستهاي غيراقتصادي و مخل توليد و تجارت بهنظر آيد. اما تجربه اسفند تا ارديبهشت گذشته نشان ميدهد اگر دولت و شهروندان به زمانهاي محدود قرنطينه کامل و کماستثنا رضايت ندهند، با گسترش کرونا ناگزير خواهند شد به دورههاي طولانيتر و کماثرتر تعطيلي و بلاتکليفي و آشفتگي تن دهند. اجراي بهموقع و کامل و دقيق قرنطينه و البته مراعات فاصله اجتماعي و ديگر پروتکلهاي بهداشتي توسط مردم، با وجود آنکه هزينه اقتصادي را افزايش ميدهد و نان مردم را به خطر مياندازد، جان آنان را نجات خواهد داد و چهبسا همه يا بيشتر مبتلايان و ناقلان شناسايي شوند؛ اما رويههاي کجدار و مريز، جامعه را به «زندگي با کرونا» عادت ميدهد و موجب فراگيري ابتلا و انتقال خواهد شد و مجالي براي توليد و تجارت نخواهد گذاشت و جان و نان مردم را يکجا بهخطر خواهد انداخت.
بازار