اعتماد/ متن پيش رو در اعتماد منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
يک رسانه عربزبان به تازگي مدعي شده که محمود احمدينژاد رايزنيهاي خود با شوراي نگهبان را جهت حضور در انتخابات سال 1400 آغاز کرده است. يک منبع نزديک به احمدينژاد در گفتوگو با «عربيپست»، تاکيد کرده که «مذاکره با شوراي نگهبان به صورت مستقيم انجام شده و احمدينژاد که شخصا با تعدادي از اعضاي شوراي نگهبان ديدار کرده، تصميم جدي براي نامزدي در انتخابات رياستجمهوري دارد.» بنابر گزارشي که پايگاه خبري- تحليلي «انتخاب» به نقل از اين سايت عربيزبان منتشر کرده، اين منبع نزديک به رييس دولت نهم و دهم همچنين گفته است: «احمدينژاد از طريق راههاي مختلف تلاش ميکند از مانع شوراي نگهبان عبور کند.»
گمانهزنيها در مورد حضور محمود احمدينژاد در انتخابات به پيش از برگزاري انتخابات مجلس دوره يازدهم بازميگردد. چندماه مانده به انتخابات مجلس يازدهم برخي رسانهها از شدت گرفتن سفرهاي استاني احمدينژاد خبر داده و مدعي شدند که او قصد دارد براي انتخابات دوم اسفندماه 98 اعلام کانديداتوري کند. با اين حال نزديکان او و رسانههاي منتسب به اين جريان اين تحليل را به سخره گرفته و تاکيد کردند انتخابات مجلس همچون رياستجمهوري نيست که نياز به سفرهاي استاني داشتهباشد، بلکه هر فرد از يک حوزه انتخابيه مشخص اعلام کانديداتوري کرده و در همان حوزه تبليغات ميکند. در اين حال برخي نيز بر اين باور بودند که احمدينژاد قصد دارد براي انتخابات رياستجمهوري 1400 اعلام کانديداتوري کند و سفرهاي استانياش هم از اين روي بوده است.
جالب آنکه در جريان نامنويسي براي انتخابات مجلس يازدهم که درنهايت اسفندماه 98 با مشارکتي نازل برگزار و با پيروزي اصولگرايان در غياب اصلاحطلبان همراه شد، تعداد قابلتوجهي از مديران دوران رياستجمهوري احمدينژاد براي حضور در پارلمان اعلامآمادگي کردند و ازقضا توانستند جاي و جايگاه مناسبي در ليستهاي انتخاباتي اصولگرايان پيدا کنند. آنها با برچسب «مدير احمدينژادي» به ميدان آمدند اما سعي کردند در اظهارنظرها فاصله معناداري ميان خود و احمدينژاد 2 سال پاياني رياستجمهوري نشان دهند تا هم سبد رايشان خالي نماند، هم خللي در احراز صلاحيتشان ايجاد نشود. در نهايت هم حدود 50 نفرشان موفق شدند به ساختمان هرميشکل ميدان بهارستان راه پيدا کنند؛ اتفاقي که گمانهزنيها براي بازگشت دوباره احمدينژاد به عرصه سياست را تقويت ميکرد.
در يکي، دو ماه گذشته اما بار ديگر احتمال حضور احمدينژاد در انتخابات مطرح شد. گفتوگوي رييس دولت نهم و دهم با يک رسانه کانادايي هم اين گمانه را به قطعيت نزديک کرد. آنجا که احمدينژاد در پاسخ به اين پرسش که آيا براي حضور در انتخابات 1400 آماده است، گفت که از «فداکاري براي ملت ايران» دريغ نميکند. جالب آنکه مرتضي طلايي ازجمله کنشگران سياسي نزديک به محمدباقر قاليباف، پيش از خبر اخير «عربپست»، گفتهبود که «در هفتههاي اخير، دوستان احمدينژاد شروع به مذاکره با شوراي نگهبان کردهاند تا موافقت آن با پذيرش صلاحيت احمدينژاد در انتخابات آينده را تضمين کنند» و حالا در شرايطي که ابتدا اين ادعاي طلايي ازسوي بعضي نزديکان احمدينژاد تکذيب شد، يک رسانه عربزبان به نقل منبعي نزديک به رييس دولت نهم و دهم گفته احمدينژاد شخصا وارد رايزني مستقيم با شوراي نگهبان شده است.
جالب آنکه پيش از اين، وقتي هنوز صحبت از بازگشت احمدينژاد و رايزني با شوراي نگهبان مطرح نبود، برخي ناظران معتقد بودند که به احمدينژاد گفته شده بايد دورِ نام 2 رفيقِ شفيق سياسياش را خط بکشد؛ اسفنديار رحيممشايي که گفته ميشود در زندان به سر ميبرد و حميد بقايي که دوران محکوميت خود را ميگذراند و حالا ظاهرا مدتي است براي درمان به مرخصي آمده است. حال مشخص نيست احمدينژاد براي بازگشت به قدرت، حاضر خواهد شد نزديکانش را تغيير دهد و «بهار 1400» براي اين مردِ بهاري، در «خزان رفاقت» رقم خواهد خورد يا همان کاري را که در حق محمدرضا رحيمي انجام داد، در حق مشايي و بقايي نيز انجام خواهد داد.
تکذيب سخنگوي شوراي نگهبان
عباسعلي کدخدايي، سخنگوي شوراي نگهبان البته ساعاتي پس از بازنشر اين خبر در رسانههاي فارسيزبان نسبت به اين خبر واکنش نشان داد و در صفحه توييتر خود نوشت: «برخي انتخابات رياستجمهوري را خيلي زود شروع کردهاند و هر از گاهي با اخبار خودساخته، ملاقاتهاي فرضي افراد را با شوراي نگهبان مطرح ميکنند! شوراي نگهبان تاکنون هيچ ملاقات رسمي و غيررسمي با داوطلبان احتمالي نداشته و به اين زوديها نيز نخواهد داشت.»
با اين حال همزمان با انتشار اين گزارش در عربپست، حشمتالله فلاحتپيشه نماينده سابق مجلس نيز در گفتوگويي که با «خبرآنلاين» داشته ادعا کرده که احتمال تاييد صلاحيت محمود احمدينژاد از سوي شوراي نگهبان براي انتخابات 1400 وجود دارد.
اين چهره سياسي درخصوص اوج گرفتن تحرکات احمدينژاد و اطرافيانش و هدفدار بودن آنها به منظور شرکت در انتخابات رياستجمهوري گفت: «عملکرد آقاي احمدينژاد در زمان تصدي دولت داراي ضعفهايي بود که نميتوان آنها را انکار کرد، اما بايد بپذيريم که دولت ايشان در برخي از شاخصهها خوب عمل ميکرد. براي مثال سفرهاي استاني رييسجمهور سابق از جمله نقاط قوتي بود که در دولت کنوني وجود ندارد. البته اينگونه نيست که بگوييم دولت آقاي روحاني نقاط قوت ندارد، بلکه دولت کنوني نيز در بخشهايي از کار خود قوي عمل کرده است.» اين چهره سياسي که سابقه چند دوره حضور در پارلمان را دارد درباره احتمالات مطرح شده در مورد تاييد صلاحيت احمدينژاد از سوي شوراي نگهبان، نيز مدعي شد: «بنده نميتوانم در خصوص نوع تصميمگيري اعضاي شوراي نگهبان نظر قطعي ارايه بدهم زيرا روند «تأييد» يا «رد صلاحيت» در آن نهاد سازوکار مختص به خود را دارد، اما اگر به حافظه تاريخي خود رجوع کنيم افرادي را پيدا خواهيم کرد که گاهي در يک دوره رد و در مرحلهاي ديگر توانستهاند از شوراي نگهبان اذن ورود به عرصه انتخابات را اخذ کنند. با اين تفسير ميتوان گفت شايد آقاي احمدينژاد نيز بتواند به عنوان يک کانديدا در انتخابات سال ۱۴۰۰ حضور داشته باشد.»
بازار